Fokprogramma

Leeuwen en andere grote katachtigen worden wereldwijd bedreigd. De Zoo Lion Foundation zet zich dan ook in voor eerlijke, gezonde en diervriendelijke fokprogramma's. 

Gevolgen van illegaal fokken

Om ervoor te zorgen dat leeuwen ook in het wild blijven voortbestaan, bestaan er veel verschillende fokprogramma's. Feitelijk komt het erop neer dat iedere dierentuin, ieder reservaat en elke private leeuweneigenaar zijn eigen fokprogramma samen kan stellen. In veel landen gelden er namelijk weinig tot geen regels. Dit heeft verschillende gevolgen:

  • Leeuwinnen worden slechts ingezet als broedmachine om zoveel mogelijk welpjes ter wereld te brengen. Aangezien een wilde leeuw slechts 1 tot 2 keer in haar leven zwanger wordt, kan haar lichaam 7 of 8 keer nauwelijks aan. Bovendien tasten de zwangerschappen haar immuunsysteem aan, waardoor de leeuwin ziektes krijgt die zij ook kan overdragen aan haar welpjes.
  • Er is steeds vaker sprake van crossbreeding: tijgers en leeuwen komen samen in hetzelfde fokprogramma terecht. De zogenoemde 'ligers' die daar van afstammen kunnen door genmutatie nooit meer een puur ras leeuwen voortbrengen.
  • Het overzicht op leeuwen geboren in gevangenschap raakt weg; het wordt daardoor moeiijk bij te houden hoeveel leeuwen er nog in gevangenschap rondlopen. Zodra er geen zicht op is, is ook moeilijk te bepalen wat er met de leeuwen gebeurd. Zo worden zij illegaal verkocht, ingezet voor agressieve vechtwedstrijden of simpelweg vermoord om hun vacht en manen. 

De Zoo Lion Foundation zet zich dan ook in voor eerlijke, gezonde en diervriendelijke fokprogramma's.

De Zoo Lion Foundation is ervan overtuigd dat met de juiste financiering voorlichting en preventie kan worden ingezet om illegale fokprogramma's tegen te gaan. 

Close