Vrijwilligers en hun verhaal

Vera

Hoi, ik ben Vera, 27 jaar oud en sinds 2008 als vrijwilliger werkzaam bij Stichting de Ezelshoeve. Op mijn 13e liep ik voor het eerst het erf op. Een vriendin liep hier stage en ik kwam mee om een kijkje te nemen. Toen ik in de zomervakantie hoorde dat ze wel extra handen konden gebruiken, hoefde ik geen twee keer na te denken! En zo ontstond een hobby die me heel dierbaar is. 

In tijden van virussen heerst er bij de Ezelshoeve gelukkig een leuker virus. Wij noemen dit ook wel het “ezelvirus”. Wat houdt dat in? Nou, eigenlijk heel simpel, dat je na het kennismaken met ezels niet meer zonder ze kan/wil 😊. Ik woon al een tijdje in de buurt van Nijmegen, maar dat weerhoudt me er niet van om toch te gaan. 

In het dagelijks leven werk ik in de jeugdzorg. Ik werk graag met mensen en ik vind de combinatie met vrijwilligerswerk bij de Ezelshoeve heel erg leuk. Ik zeg vaak; dit was mijn beste “stage”plek. Op jonge leeftijd leerde ik hier al om te werken in een team. Mijn werk zorgt nog wel eens voor een vol hoofd. De beste tip daarvoor? Kom een dagje mee poepscheppen en ezels knuffelen! Ik kan het iedereen aanraden. 

Vera en Justus

Fideel met Vera

Liliane en Ramses

Lilian met Ramses

Mijn naam is Liliane Blom, ik woon in Breda met mijn hond Farah en ik ben sinds 2007 als vrijwilliger werkzaam bij Stichting de Ezelshoeve. Al van kind af aan vond ik ezels speciaal. Toen ik over de Ezelshoeve hoorde heb ik daar een bezoek gebracht, een hele middag indrukwekkende verhalen van Jacqueline gehoord en natuurlijk kennis gemaakt met de ezels, die allemaal een verleden hadden. Dat waren er toen 15. Vooral Ramses, een wat groter veulen dat er slecht aan toe was, raakte mij diep. Al snel heb ik hem geadopteerd. 

Liliane Blom

Ik werkte toen nog en had niet heel  veel vrije tijd, maar vanaf dat moment ging ik elke week op mijn vrije dag voor Ramses zorgen en meehelpen met allerlei werkzaamheden op de Ezelshoeve.

Al jaren werk ik daar nu voornamelijk als vachtverzorger. Erg leuk, want zo krijgt je een goed contact met alle ezels, je leert hun eigenaardigheden kennen en zij die van jou. Het is mooi om te zien als een ezel die nare dingen heeft meegemaakt toch weer vertrouwen krijgt. Ezels zijn heel slim, hebben een zachtaardig karakter en ook humor.

Inmiddels heb ik meer vrije tijd en werk ik 2 á 3 dagen per week op de Ezelshoeve. Naast de vachtverzorging help ik o.a. mee met het winkeltje (waar we ezel-artikelen verkopen om bij te dragen aan bijvoorbeeld de medische kosten) en evenementen zoals de Open Middagen.

Het is fijn om met de dieren te werken, ze zijn altijd eerlijk. Elke dag is anders en het is nooit saai. We hebben een leuk team van gemotiveerde mensen. Ik hoop dat ik dit werk nog lang kan blijven doen.

Het zou leuk zijn als u een keer een bezoek brengt aan de ezels en … misschien zelfs vrijwilliger zou willen worden.

Ingrid

Even voorstellen…….Ingrid is de naam, woonachtig in Breda. Na een moeilijke periode in mijn leven besloot ik begin 2018 dat het tijd werd om toch maar weer aan het werk te gaan. En aangezien ik mijn hele leven al gek ben van dieren, leek het werken met dieren een voor de hand liggende keuze. Na een korte zoektocht op internet kwam ik Stichting de Ezelshoeve in Baarle-Nassau tegen. Hoewel ik totaal geen ervaring had met het werken met ezels heb ik de stoute schoenen aangetrokken en contact gezocht. Ik kon de week na mijn intake-gesprek al aan de slag en leerde van alles over de ezel: vachtverzorging, training, verzorging van flessenveulens, het toedienen van medicatie, kortom: alles wat er nodig is om het leven van de ezels op de Ezelshoeve zo comfortabel mogelijk te maken. En ja, klusjes als mest ruimen en de stal vegen horen daar natuurlijk ook bij…..Het werken met en voor de ezels beviel zo goed dat ik in 2020 ‘ja’ heb gezegd tegen de functie van (inval) dagbeheerder.

Nou kan ik hier natuurlijk een heel betoog houden dat het geweldig is om met ezels te werken omdat het nieuwsgierige, grappige, intelligente, ondeugende en vooral lieve dieren zijn met elk een geheel eigen karakter maar als je interesse is gewekt om ook als vrijwilliger/ster met deze geweldige dieren te werken ben je van harte welkom om eens langs te komen. Ik vertel je er graag alles over!

En o ja, koppig en eigenwijs zijn ze ook……..

Graag tot ziens!

Ingrid

Wim

Wim met Leo

Eerst even voorstellen, ik ben Wim, 68 jaar, getrouwd met Irene, vader van een drietal kinderen en kom uit het westen van het land.

Sinds vorig jaar juli ben ik als vrijwilliger werkzaam op de Ezelshoeve. Ik ben daar terecht gekomen via internet waar ik voor het eerst hoorde van de ezelopvang. Omdat ik ezels fantastische dieren vind heb ik contact gezocht en samen met mijn vrouw zijn wij kennis gaan maken. Al direct trof mij het enthousiasme van iedereen die daar aan het werk was. Tijdens ons bezoek was er een ezeltje van slechts enkele weken oud die door zijn moeder was verstoten, Cis. Een slechte en trage eter, waar wij, op onze hurken gezeten, nog hebben getracht er wat melk in te krijgen. Dat was onze eerste ervaring bij de Ezelshoeve. Een ervaring die ertoe heeft geleid dat ik sinds die tijd bijna iedere maand vijf of zes dagen naar Brabant ga om een bijdrage te leveren bij de verzorging van de ezels. -Dit doe ik trouwens meestal met mijn assistent, mijn hond Pepo- Werkzaamheden die met en door vrijwilligers worden uitgevoerd en als doel hebben de ezels tevreden te stellen en zich gelukkig te laten voelen. Verder allerlei soorten werkzaamheden die in het teken staan van reparaties, onkruid dat giftig is voor de ezels verwijderen, ezels klaar maken voor een wandeling, na de wandeling de hoeven schoonmaken enz.

Naast het schoonmaken van het terrein, het voeren van de ezels, water aanvullen, het parkoers vullen met hooi, is er ook tijd voor koffie en even gezellig met elkaar bijpraten. Kortom iedere keer als ik die kant op ga, kijk ik weer uit naar de ezels en iedereen.

Wil je ook vrijwilligen?
Close