Ons verhaal

Jacq met wit kader

Ontstaansgeschiedenis van Stichting de Ezelshoeve

Door Jacqueline van den Berg

"Op 08 januari 2005 zag ik een stukje in BN/de Stem. In dit stukje werd geschreven over een kinderboerderij die al heel lang een ezeltje wilde hebben en zij hadden nu eindelijk hun ezeltje gekocht via Marktplaats.nl. Dus als mensen een ezel wilden kopen dan moesten ze maar eens op Marktplaats kijken.

Mijn man Peter-Paul van den Berg en ik hadden op dat moment vier ezels, NoNo, SiSi, Onyx en Erin, die alle vier verwaarloosd of dakloos waren en, behalve NoNo, van een handelaar kwamen. Het krantenbericht schoot bij mij in het verkeerde keelgat.

Ik stuurde een mail naar BN/de Stem en probeerde hierin uit te leggen hoe verkeerd het is om dieren vanaf papier te verhandelen, hoe slecht handelaren vaak voor hun dieren zijn en dan vooral voor ezels want dat is nog steeds een ondergeschoven en niet begrepen diersoort. BN/de Stem reageerde heel snel op de mail en kwam op bezoek voor een interview.

In dit interview vertelde ik dat ik graag voorlichting zou willen geven over het houden en verzorgen van ezels om het ezelleed uit te bannen. Een stichting oprichten zou een goede optie zijn. De volgende dag stond het interview en de foto al in de krant.

En toen gebeurde er iets onverwachts! TV Omroep Brabant belde met de mededeling dat ze ons heel graag wilden helpen om een stichting te worden. Op maandag 31 januari kwam de filmploeg om een uitzending op te nemen voor het programma "Zaak voor TV". Aan het einde van de dag stond een bezoek gepland bij de notaris, om Stichting de Ezelshoeve officieel in te schrijven. De notaris vond het een prachtig initiatief en deed dit geheel gratis! En onze uitzending over ‘Ezelleed en Ezelliefde’ werd de best bekeken aflevering van dat seizoen! Op 14 februari 2005 werd alles getekend en goedgekeurd bij de notaris en was Stichting de Ezelshoeve een feit, een officiële ezelopvang!"

Close