Uriël, de prachtige Poitou-merrie

Uriël, de prachtige Poitou-merrie

1 augustus 2021 by P-P van den Berg 147 comments

Uriël

Uriël is een Poitou-merrie van wie de achterhand en bespiering zo verzwakt was, dat zij niet meer op eigen kracht kon opstaan. Op het moment dat een dierenarts in Duitsland haar wilde laten inslapen zijn wij gevraagd te helpen. Wat een fantastisch wonder is Uriël gebleken!

Vrijdag 13 augustus kregen we een verontrustend telefoontje van Durk, een doorplaatsouder uit Duitsland (zie foto). Zijn vriend, een dierenarts, had een Poitoumerrie gekocht die niet meer op kon staan, omdat hij hoopte dat hij haar kon helpen. Echter na 5 maanden haar dagelijks met een tractor te hebben opgehesen wilde hij haar euthanaseren. Durk wilde dat voorkomen en belde ons of wij wilden helpen. Op maandag 16 augustus kwam Uriël liggend in een trailer vanuit Duitsland bij ons aan. Haar uit die trailer krijgen was de allereerste uitdaging die we op ons pad kregen maar met vier man lukt het ons om Uriël omhoog te krijgen! We lieten haar meteen de weegschaal oplopen en de weegschaal gaf 390 kg aan wat voor een Poitou van haar maat, 1.45m schofthoogte te weinig is. Verder zagen en voelden we dat ze veel bespiering in de achterhand miste.

 Durk met Uriël

De volgende dag al kwam onze vaste Dierenarts Jan Voet voor Uriël. Jan deed verschillende tests om haar evenwicht te testen en het zag er eigenlijk allemaal niet zo slecht uit. Hij nam bloed af en stuurde het op voor een volledig onderzoek. Jan opperde voorzichtig dat het Rhinovirus neurologische aandoeningen kan veroorzaken naar de achterhand… Hij hoopte niet dat dat een oorzaak zou kunnen zijn. De bloeduitslag gaf helaas aan dat Uriël afweerstoffen had aangemaakt tegen Rhino dus dit zou een van de oorzaken kunnen zijn.

 Dierenarts3

Vrijdag 20 augustus kwamen onze hoefsmid Leon en Tom van Zoggel om Uriël haar hoeven te verzorgen. Het is bekend dat Poitou’s zwakke hoeven hebben maar Leon en Tom konden Uriël complimenteren met haar goede hoefjes. Ze haalden er een flink stuk vanaf en Uriël kon weer goed uit de voeten… uhhh… hoefjes.

Hoefsmid1

Maandag 23 augustus stond onze vaste tandarts Marcel Michielsen in de stal om Uriël’s gebit na te kijken. Uriël liet dit gewillig toe en ook Marcel gaf haar complimentjes voor haar perfecte gebit! Hij vijlde wat haken weg en hiermee was ook haar “eetgerei” weer perfect in orde!

Tandarts

Donderdag 26 augustus kwam eDigit (http://www.edigit.nl/) met de röntgenwagen het erf op gereden om röntgenfoto’s van Uriël haar rug te maken. Et werden 10 foto’s van haar rug gemaakt. Uriël onderging dit alles weer met een rust die heel erg bijzonder was. Ze ging in iedere gewenste houding staan die dierenarts Wouter Leenders nodig had om de juiste röntgenfoto’s te maken. De foto’s gaven aan dat er weliswaar een forse spondylose in de rug is wat echter niet zou moeten betekenen dat ze daarmee niet zelfstandig op kan staan.

eDigit

Bezoekverslag: Ezel staat tijdens visite recht, staat en stapt stabiel. Conditie vrij mager, weinig bespierd. Röntgenonderzoek rug van schoft tot staart: onregelmatige aflijning doornuitsteeksels ter hoogte van schoft en rug. Deze onregelmatige aflijning is klinisch weinig relevant. Doornuitsteeksels ter hoogte van lendenen en heiligbeen niet afwijkend. Geen significante afwijkingen ter hoogte van facetgewrichten thoracaal.

Forse spondylose ter hoogte van thoracale wervels T8-T13. Met name ter hoogte van het ventraal aspect (onderzijde) van wervellichaam T12 is een forse mineralisatie en röntgenologisch onrustig beeld aanwezig. Meer naar craniaal is de nieuwvorming/mineralisatie gladder afgelijnd en het röntgenologisch beeld rustiger. Conclusie: aanzienlijke spondylose van de rug.

De foto

Maandag 13 september kwam onze vaste Dierenfysiotherapeut Femke van Hoeij (https://www.dedierenfysiotherapeut.nl/) om Uriël te onderzoeken. Anderhalf uur lang werd er gemasseerd, geknepen, gewiebeld, geduwd en getrokken aan Uriel en wat vond ze dat weer heerlijk! 😊

Er werden veel blokkades ontdekt, vooral in haar rug en achterbenen. Femke stelde een schema op met oefeningen die we dagelijks met haar moeten doen. Uriël geniet van de aanrakingen en er is nog niet één moment geweest dat ze niet mee wilde werken. En wij vinden het ook heerlijk om met Uriël te werken wat meteen een uurtje knuffelen en qualitytime is 😉

Fysio2

HOE GAAT HET MET URIËL

 

In de tussentijd heeft Uriël zich al prima in onze kudde ingeleefd.

Iedere ochtend om 7:30u krijgt zij haar 1ste bakje eten en haar medicatie. Haar paddock wordt opengezet en ze kan dan lekker gaan grazen in haar wei. We zetten haar ’s avonds namelijk in haar weitje direct aan de binnenplaats bij de ezels. Als zij dan ’s nachts zou gaan liggen kan ze dat in het stalletje doen of onder de overkapping zodat ze droog ligt als het zou gaan regenen. Als om 9:00u de vrijwilligers komen krijgt ze haar hooi dat ze dan opknabbelt en daarna gaat haar weitje open en loopt ze naar de grote ruif om daar samen met de kudde verder te ontbijten. Als de Paddock Paradise opengaat loopt ze gezellig met de ezels mee om haar rondes te lopen. Beweging is namelijk ook erg belangrijk voor Uriël. Door te lopen kweek je namelijk spieren.

Uriël6

We nemen haar ook regelmatig mee om een wandelingetje naar het bos te maken. Dan moet er wel een vriendje mee anders verzet ze geen stap 😊 Verder op de dag verzorgen we haar vacht en de wondjes die eronder zitten, Uriël transpireert namelijk erg veel waardoor er veel klitten ontstaan die haar huid beschadigen. We doen haar oefeningen, knuffelen met haar en sporen haar steeds aan om te bewegen.

Uriël optillen

En dan komt het moment dat Uriël wil rusten… liggend! Dat is het moment waarop wij dan weten dat we over een uurtje even flink moeten sporten! Uriël haar gewicht ligt momenteel op 425 kg, wat best wel een flinke klus is om op de benen te krijgen. We zien aan haar wanneer ze zover is dat ze op wil staan, ze moet het namelijk zelf echt willen en meewerken! Ze moet hierdoor ook steeds meer kracht in de achterhand krijgen. Dat is dan ook de reden dat wij geen takel of tractor gebruiken om haar overeind te helpen. Met deze hulpstukken hoeft zij zelf niets te doen en dat is nu juist niet de bedoeling 😉

De ene keer gaat het gemakkelijker dan de andere keer… We hebben onze weg gevonden hoe we haar het beste kunnen helpen en aansporen mee te helpen op te staan en toch is het iedere keer weer een euforiegevoel als ze weer staat en we haar benen masseren om het “dove” en tintelende gevoel eruit te masseren wat ontstaat als je wat langer ligt. Uriël wandelt dan na een paar minuten weer rustig weg alsof dit de normaalste zaak van de wereld is om zo op te staan 😊

Wij blijven moed houden dat Uriël zover hersteld dat ze zelfstandig op kan staan en Uriël vecht met ons mee!

Uriël en P-P

Update 19-10-2021: Vanaf 20 september heb ik (P-P, zie foto hierboven) een vertrouwensband met Uriël opgebouwd. In principe ben ik met haar in gesprek gegaan en haar verteld dat ik niet langer (met vijf man) haar ga optillen, op onze voorwaarden. Ik heb geprobeerd haar duidelijk te maken, dat zij het kan. Dat wanneer ze echt wilt, zij met weinig hulp kan opstaan en dat ik er voor haar zal zijn. Ik ben vanaf die dag, wanneer ze ging liggen, bij haar gaan liggen. Met haar gebabbeld, haar gemasseerd, gekroeld, geknuffeld. Maar ik ondernam niets, tot dat zij aangaf dat ze wilde opstaan. Om een lang verhaal kort te maken: zij begreep het. En ze vertrouwde mij. Langzaam en voorzichtig gaf ze aan dat ze wilde opstaan. Ik heb haar voorbenen gestrekt naar voren, haar achterbenen tegen haar onderlijf aan gedrukt en toen ben ik haar gaan wiegen. Wiegen om haar achterlijf boven haar achterbenen te krijgen. Toen dat gebeurde, kwam ze van voren omhoog, door met haar voorbenen naar achteren te stappen, tot ze op haar kont zat. Toen heb ik haar geholpen, de achterkant omhoog en naar voren te duwen ... en ze stond. Alleen met mijn hulp! 😢 Wat een fantastisch moment was dat! Sindsdien staat Uriël op, alleen met mijn ondersteuning. Mijn hulp. Zolang zij maar de keuze maakt.

Jacq en Uriël

Vervolg update 19-10-2021: Een vrijwilliger zei eens dat je niet voor een ezel zorgt, maar dat je een relatie met haar aangaat. P-P is werkelijk een relatie met Uriël aangegaan. Maar een relatie is gebaseerd op vertrouwen...

28 september zijn P-P en Jacqueline twee weken op vakantie gegaan. Direct liet Uriël op alle manieren merken dat ze geen vertrouwen in haar omgeving had. De vrijwilligers die er twee weken alleen voor gestaan hebben, hebben het serieus moeilijk gehad en de hulp van buurman Harry was vaak noodzakelijk. Uriël wilde niet. Vertrouwde niet. Was depressief. Dat de band tussen P-P en Uriël zó sterk was en zoveel impact zou hebben, hadden wij nooit verwacht. Op het moment dat P-P zijn bruine kop liet zien, veerde Uriël weer op en was alles weer goed.

Elke dag sindsdien staan ze met z'n tweeën op. Soms liggen ze een tijdje, soms een uur. Wanneer Uriël uitgerust is en gerold heeft zoals zij graag wil, dan staan ze op met schijnbaar heel weinig moeite. P-P leest haar steeds beter en het gaat steeds gemakkelijker. We hebben besloten dat P-P nooit meer op vakantie mag 🤣. Nee, de vooruitgang is zodanig dat Uriël bijna genoeg vertrouwen heeft om zelf op te staan. Dat zou het mooiste vooruitzicht zijn!

Voor meer foto's: kijk naar haar fotogallerij of naar haar filmpje op ons YouTube kanaal.

Hier het nieuwste filmpje op YouTube! 

25-10-2021: Jacqueline helpt Uriël voor het eerst zonder andere hulp overeind! Het is niet meer alleen afhankelijk van P-P, wat hij stiekem misschien wel een beetje jammer vindt.

8-11-2021: Omdat bloedonderzoek aanwees dat Uriël een piek had op Cushing, zijn we direct gestopt met alle andere medicatie en begonnen met de medicatie voor Cushing. Echter onmiddellijk merkte P-P een enorm verschil in de motivatie van Uriël om op te staan. Ze ging telkens weer plat liggen en het was een moeilijke week. Na twee dagen duidelijk mindere motivatie zijn we in eerste instantie weer gestopt met de Cushing medicatie. We zijn nu vier dagen verder en de laatste twee dagen gaat het weer zo goed, als dat het voor de Cushing medicijnen ging. Gelukkig! Vandaag hebben we weer bloed laten prikken om te checken of de extreem hoge Cushing waarden misschien eenmalig waren of dat ze daadwerkelijk Cushing heeft. In het laatste geval gaan we heel geleidelijk en met heel kleine dosissen beginnen.

1/12/2021: Allereerst: geheel gestopt met de Pracend. Sindsdien gaat zij weer vooruit. Door het Cushingmedicijn waren we eigenlijk weer terug bij af en de verbetering gaat langzaam. We zijn toch wel bijna weer op het punt van voordat we met de Pracend begonnen waren. Vandaag een nieuw hoogtepunt: het dreamteam van de woensdag (vrijwilligers) is het gelukt om Uriël overeind te krijgen. Dus zonder hulp van P-P. Wel door middel van een oude tool die gebruikt werd om glazen platen te dragen. Maar ze hebben Uriël goed gelezen, exact het juiste moment getroffen en toen hebben Vera W en Natasja Uriël overeind geholpen. Dit is een fantastisch hoogtepunt! Ook heeft ze vandaag een nieuwe regendeken gekregen. Jacqueline heeft die gehaald ... vandaar de kleur 🤣

Uriël in fuchsia roze regendeken

10/12/2021; Met Uriël gaat het serieus goed. Ze zit steeds lekkerder in haar vel, wordt sterker met een steeds sterker eigen willetje ❤️ Het opstaan lukt nog niet zelf, maar de routine wordt steeds stabieler. Steeds meer vrijwilligers nemen de tijd om haar te lezen, om zo het juiste moment van ondersteuning te vinden. We hebben op dit moment ook vier stagiaires die samen met de vaste vrijwilligers haar dagelijks helpen opstaan (met de tool die we hebben). Soms is het te onrustig en is er niemand die echt even contact met haar maakt. Verbinding. Dat is het moment dat P-P even iedereen wegstuurt, waarna hij en Uriël even met elkaar bezig gaan en zij vaak na vijf minuten al met zijn hulp opstaat. Maar het gaat steeds beter en het is heerlijk om steeds meer identiteit waar te nemen. We houden wel van een beetje ondeugd. 

Uriël met vier-mans massage 2

Wanneer de vier stagiaires haar aan het masseren zijn, ligt ze bijna glimlachend te kijken. Je denkt toch niet dat ik nu ga opstaan, hè? 🤣

21-12-2021; Nog even wat mooie foto's van vandaag.

Uriël in het winterzonnetje (2)

Uriël in het winterzonnetje (11)

Nee er is niets aan de hand. Ze ligt gewoon heerlijk te genieten in het winterzonnetje.

5-01-2022; Do you believe in miracles? Wij wel! EEN KERSTCADEAUTJE: URIËL MAG BLIJVEN! 🥳

Omdat Uriël zoveel extra zorg en begeleiding nodig heeft, hebben haar eigenaren besloten Uriël aan ons over te dragen. Dit betekent dat Uriël voor altijd bij ons zal blijven! Ongeacht of Uriël ooit zelfstandig zal kunnen opstaan of niet, ze zal altijd extra zorg nodig hebben. Die extra zorg kunnen wij haar bieden. We zijn nu met een heel gespecialiseerd dieet bezig om haar spieren aan te sterken, maar zonder dat ze er te dik van wordt. Dit dieet het blijkt goed te werken. Ook hebben wij een medicatie tegen Cushing gevonden die volledig op natuurlijke basis is. Ook hier lijkt ze goed op te reageren. Ook hebben we nu tools waarmee de vrijwilligers haar gemakkelijker omhoog kunnen helpen.
Omdat Uriël zo’n enorme impact heeft op alle mensen die haar ontmoeten en die met haar werken, zijn wij enorm blij met het feit dat ze hier mag blijven staan (of liggen 😉)! Waarschijnlijk zouden alle vrijwilligers Uriël stiekem gegijzeld hebben, als we weer afstand van haar hadden moeten doen 😜
Het volgende wonder gebeurde, nadat P-P dit met haar besproken had. In de weken daarna gebeurde het: Uriël stond voor de eerste keer zelfstandig op! Ze heeft een trucje gevonden, door eerst op haar voor knieën te gaan zitten, dan de achterkant omhoog te brengen en met een hupje op haar voorhoeven te springen. We hebben hier meerdere filmpjes van gemaakt, maar het mooiste filmpje is dat het de stagiaires lukt, op hun laatste stagedag. Die uitbarsting van emoties en euforie is onbeschrijfelijk. Je vindt dit filmpje op Facebook en de bewerkte (minder pure) versie op YouTube.
Uriël, weten wij nu, heet officieel Urielle de Gibaudiers en is geboren op 8-4-2008 in Breuil-Chaussée, Frankrijk. Daar heeft ze tot 2016 gewoond en is toen van de radar verdwenen (reizend circus). Begin 2021 heeft een dierenarts uit Duitsland haar gekocht, omdat ze niet meer kon opstaan en hij hoopte dit te kunnen verhelpen. Echter na een half jaar proberen, wilde hij haar laten inslapen.
Uriël 2014 - 2021 2
17-01-2022; Nadat Uriël een trucje gevonden had om zelfstandig op te staan (zie filmpjes op Youtube en Facebook), heeft ze dat twee weken volgehouden. Echter na die twee weken zakte het weer in en waren we weer terug bij opstaan met P-P of met de vrijwilligers door middel van de tool. Nu zijn we weer twee weken verder en er zit vooruitgang in, maar traag. De afgelopen vier nachten was ze 's ochtends in de stal gaan liggen (wat erg onhandig is om haar te helpen opstaan) en ging s'middags weer liggen en moest door P-P weer overeind getild worden. Wat hier de oorzaak van is weten we niet zeker. Ze had geen grasbrokken meer en misschien had dat invloed. Dus weer grasbrokken besteld en die geven we nu weer bij. Het is een continu finetunen van voeding en medicatie, maar we blijven doorgaan. De laatste dagen gaat het weer iets vooruit, dus daar ben ik super blij op. 
23-2-2022; 

Uriël update

Met Uriël gaat het niet zo goed. Ze ligt veel en heeft pijn in haar hoeven of benen. Nu is de hoefsmid twee weken geleden geweest omdat we haar stand heel langzaam naar de juiste stand willen terugbrengen. Het lijkt echter wel alsof ze sindsdien nog meer last heeft en nog meer gaat liggen. Sinds we vlas in de stal hebben, gaat Uriël 's avonds liggen, nadat de laatste voerronde heeft plaatsgevonden. Omdat we het niet fijn vinden dat ze liggend moet plassen of mesten zetten we haar om 22h00 weer overeind. Maar rond 24h00 ligt ze weer. 's Ochtends om 8h30 helpen we haar weer overeind. Dan scharrelt ze in de loop van de morgen via de stallen, de koer naar de weide van Rafaël. Rond 12h00 gaat ze daar weer liggen en moeten we haar weer overeind helpen. Ook had ze een abces op haar buik, wat een lelijke wond was geworden. Maar het is nog een heel proces om daar verband op te krijgen wat ook blijft zitten. Ongelofelijk veel dank aan alle Twitter- en Facebookvrienden voor hun tips, hulp en verbandmiddelen 🤗

Naar aanleiding van de hoefproblemen hebben wij in overleg met onze hoefsmid hoefschoentjes geprobeerd. Eerst alleen voor, toen ook achter, maar na een week zijn we ermee gestopt omdat we geen verbetering zagen.

23-03-2022; 

Uriël update

Uriël, onze prachtige Poitou dame, gaat de ene keer beter dan de andere keer. Elke keer lijkt het weer beter te gaan en dan komt er weer een terugval. De ene week eet ze super, de andere week heeft ze nergens zin in. Ineens had ze weer een week dat ze niet of nauwelijks wil opstaan en nu hebben we weer twee weken achter de rug, dat ze bijna zonder onze hulp overeind springt. Echter gisteren had ze ineens weer moeite met opstaan en moest P-P haar praktisch weer optillen. We zijn bijna aan het micro-managen met voer en medicatie. Telkens wanneer we denken dat we de juiste mix gevonden hebben, waar ze een week sterk op vooruit gaat, krijgt ze weer een terugval. Ze moet minder granen en suikers in verband met haar Cushing en ze vindt die nieuwe brokken heerlijk ... een weeklang en dan ineens wil ze ze niet meer. Na een oproep op Facebook en Twitter heeft ze een berg liefde en energie gekregen. Prompt gaat ze ineens stappen vooruit! Maar ook dat is na twee weken weer uitgewerkt. Het lopen blijft moeizaam, alsof ze de coördinatie van haar benen niet goed op orde krijgt. Door het kraken van een petfles wordt ze getriggerd en loopt ze ineens het hele stuk terug van de weide ... maar na twee weken werkt dat trucje ook niet meer. Het is alsof we elke week iets nieuws moeten bedenken en proberen 😕

2-4-22;
Uriël is begonnen aan haar laatste reis.
Bericht Facebook: 
BON VOYAGE, URIËL 💖
*08 april 2008 - †31 maart 2022
Vanmiddag is Uriël aan haar laatste reis begonnen...
Onze reis met Uriël was intensief, bijzonder, liefdevol en met veel respect voor deze prachtige dame die we nu met veel pijn in ons hart laten gaan. Onze en Uriëls dank gaat naar de vele, vele mensen die nog afscheid zijn komen nemen en haar overladen hebben met knuffels, knuffels die ze mee heeft genomen op haar laatste reis. Dank voor alle positieve steun en liefde! 🙏
Wij gaan je vréselijk missen, meisje 😔
Bon voyage Uriël, tot ooit... 💖

Tags:

Comments

 1. Vera Nauwelaerts Vera Nauwelaerts Wrote on 24 oktober 2021 om 12:17:20

  Super wat jullie doen voor deze prachtige ezel.

  Blijven doen!

  grs,
  Vera

 2. Frans Stienen Frans Stienen Wrote on 25 oktober 2021 om 17:48:40

  Vroeger dacht ik dat ik de enige was die zo over beesten dacht, totdat PP mijn chef was en in de rookpauze hij mij vertelde dat hij op een cursus ging van communiceren met dieren. Toen wist ik dat ik niet de enige was. Veel sukses met Uriel, en bedenk, opgeven kan iedereen. Vechten maakt het bijzonder.

 3. Tom Vandewiele Tom Vandewiele Wrote on 26 oktober 2021 om 13:11:07

  Ik denk dat we allemaal makkelijk verliefd zouden worden op deze lieve schat

 4. Inge Driehaus Inge Driehaus Wrote on 25 november 2021 om 19:43:23

  Ooooooww man...never just give up on a donkey!
  Mijn beste vrienden zijn ezels ♥️

 5. double glazed Windows repair near me double glazed Windows repair near me Wrote on 11 mei 2022 om 23:15:47

  It's not necessary to spend a lot of money on windows,
  but you should think about fixing it or having it replaced.

  After a while, windows get dull and perform
  poorly. It is time to think about repairs or replacement.

 6. Adult Toys Adult Toys Wrote on 12 mei 2022 om 09:43:33

  Are you in search of a adult toy store near me? New York is the most populous city in the world with an estimated population of 8.6 millions and an urban area of more than 20
  million. It is made up of five boroughs and has a myriad of sex shops.

 7. Short term loans Instant Short term loans Instant Wrote on 12 mei 2022 om 12:35:45

  Direct lenders can offer an instant loan to pay for
  unexpected costs. This loan does not require collateral and is a good
  alternative for people having financial difficulties.

 8. Online Payday Loans Online Payday Loans Wrote on 12 mei 2022 om 13:03:33

  You are likely looking for a place to go to find UK payday loans without approval.
  Luckily, there are several different direct lenders, and the process of getting approved is often quicker than you
  would think.

 9. loans Bad credit uk loans Bad credit uk Wrote on 12 mei 2022 om 20:20:43

  If you're looking for cash in a hurry You can get it with Quick Loans
  Direct. Their loans are quick and offer flexible repayment terms.
  You can borrow up to $15,000 and use it for a wide range
  of needs.

 10. 2000 loan bad Credit direct lender 2000 loan bad Credit direct lender Wrote on 12 mei 2022 om 20:48:34

  Loans for bad credit borrowers are specifically designed to meet their unique needs.
  Credit score is not a bar for obtaining a loan.
  The lenders provide these money based on affordability assessments to ensure the borrower can manage
  repayments.

 11. Bad Credit direct lenders Bad Credit direct lenders Wrote on 12 mei 2022 om 20:53:37

  A secured loan from a direct lender for those with poor credit
  will offer a wonderful interest rate. However, you must be cautious when signing the
  documents. These loans are designed to pay for unexpected expenses.

 12. https://al-azharrisiddiq.com/ https://al-azharrisiddiq.com/ Wrote on 13 mei 2022 om 12:33:31

  A player can select the theme they would like
  to play and choose from hundreds of online slot machines, including classics and
  more recent releases with branded names. The payouts are different but they all follow the same mathematical formula.

 13. https://Childrenofmillennium.Org https://Childrenofmillennium.Org Wrote on 13 mei 2022 om 18:16:17

  The Internet has opened up a variety of new opportunities for those who enjoy playing poker.

  Poker online has seen a significant increase in popularity over the past few years.

 14. Https://Loveletterscares.Org/ Https://Loveletterscares.Org/ Wrote on 13 mei 2022 om 19:36:19

  Online betting offers a lot of advantages for both bettors and the bookmakers.
  Online betting sites allow people to bet on their favourite sports, as well as earn money.
  They provide a wide range of ways to deposit money.

 15. ilpostodellefate.Com ilpostodellefate.Com Wrote on 13 mei 2022 om 19:53:05

  Online poker is legal. However you must verify that you're legally able to play.
  The majority of online poker sites require players to be 18 years old
  or at the minimum, the legal drinking age in your jurisdiction.

 16. order Adult Toys order Adult Toys Wrote on 13 mei 2022 om 20:17:32

  You should think about purchasing an adult toy for women if
  wish to enhance your sexual life. These toys stimulate the body's
  nerve centers and cause intense orgasms. These toys can give women with
  intense pleasure.

 17. short term loan uk short term loan uk Wrote on 13 mei 2022 om 20:56:35

  Unsecured loans can be difficult to obtain, however there
  are lenders who offer short-term loans for people who have poor credit.

 18. Poor Credit Loan No Guarantor Poor Credit Loan No Guarantor Wrote on 13 mei 2022 om 22:20:00

  Guarantor loan can be useful when you are in need of a smaller loan. Although you can apply online
  for them however, it is recommended to review the eligibility criteria carefully.

 19. taylorelectricguitars.com taylorelectricguitars.com Wrote on 14 mei 2022 om 03:44:43

  There are a variety of treatments for addiction to gambling.
  One-on-one counseling as well as medication, lifestyle changes, and medication are
  all choices.

 20. Van Locksmith Van Locksmith Wrote on 15 mei 2022 om 01:57:11

  A van-based locksmith is a great choice to be a mobile Locksmith.
  The type of operation will decide the dimensions of the van. If you're a locksmith who
  travels you may require a van with enough space to stand up and work
  comfortably.

 21. best adult toys best adult toys Wrote on 15 mei 2022 om 02:08:08

  Are you in search of the top adult toys on the market? Online stores are
  the best option to purchase adult toys. Here you'll find a selection of the
  latest products.

 22. Cineteck.net Cineteck.net Wrote on 22 mei 2022 om 20:44:47

  You can find window repair services near you by searching on the internet.
  It is crucial to know the extent of damage your windows suffer before you
  contact any repair service.

 23. Window Repair.Near.Me Window Repair.Near.Me Wrote on 24 mei 2022 om 04:15:42

  If you live in an old structure or live in an area that is susceptible to deteriorating windows
  or doors, you may need to repair them. It could be due to rotted wood
  or an accident.

 24. window.repair near me window.repair near me Wrote on 24 mei 2022 om 19:46:31

  You may need to have your windows repaired if live in an old home or are in an area that has a lot
  of windows that are prone to being damaged. The issue could
  be as simple as rotted wood, or it may be an accident.

 25. best best Wrote on 25 mei 2022 om 12:02:05

  The Internet has created many new opportunities for people who enjoy playing poker.
  The popularity of online poker has grown dramatically in recent years.

 26. best best Wrote on 25 mei 2022 om 14:42:41

  The Internet has created a wealth of new opportunities
  for people who enjoy poker. The popularity of poker
  online has increased dramatically in recent years.

 27. absolutourense.com absolutourense.com Wrote on 25 mei 2022 om 20:31:00

  The internet betting market offers both bookmakers and bettors numerous advantages.
  In addition to allowing bettors to place bets
  on their favorite sports online betting sites help them make
  money.

 28. betting betting Wrote on 25 mei 2022 om 20:46:53

  There are many reasons to enter sports betting.
  From the potential to make profits, to the thrill and the chance to root for your team of choice in addition to the overall experience.

 29. https://gottotravel.net https://gottotravel.net Wrote on 26 mei 2022 om 02:13:36

  Slot machines online are a preferred game played by millions of players.
  This thrilling and enjoyable kind of gambling can be an excellent way
  to enjoy yourself or earn additional money.

 30. Fred Fred Wrote on 26 mei 2022 om 04:01:24

  Fans of sports in New York are allowed to place bets on the internet from Jan. 8th, 2022.

  Four major operators have been granted licenses for mobile betting.
  They will be able to offer their services in a variety ways.

 31. wonderfulworldofimages.com wonderfulworldofimages.com Wrote on 26 mei 2022 om 04:40:03

  There are many different rules and regulations that
  govern online gambling. For instance in the US it is not possible to
  have gambling websites that are located in your home country.
  However, it could be set up elsewhere.

 32. bet bet Wrote on 26 mei 2022 om 05:56:18

  A player can choose the theme they prefer and choose from hundreds of online
  slots, including classics and more recent branded releases.

  While the payouts can vary, they all follow the same mathematical formula.

 33. blackjack blackjack Wrote on 26 mei 2022 om 10:47:40

  Online gambling has become extremely popular in the last decade.
  In 1996, there were only fifteen websites. In 1997 there were
  over 200 websites. In 1998, a Frost & Sullivan report stated that online gambling brought in $830 million of revenue.

 34. experience experience Wrote on 26 mei 2022 om 11:28:02

  There are many reasons to get into betting
  on sports, from the chance to make a profit to the fact that it gives excitement and something to be a part of to the
  overall experience.

 35. Santaro.Net Santaro.Net Wrote on 26 mei 2022 om 12:06:56

  New Yorkers can now make online bets on sports since January 8

  1. Four major operators have been granted licenses to mobile betting.
   They will be able offer their services in a variety ways.

  The operators are Bally's and DraftKings NY.

 36. bet bet Wrote on 26 mei 2022 om 13:29:05

  Gambling online has gained popularity over the last decade.

  In 1996, there were only fifteen websites. By 1997, there were more than 200.
  According to Frost & Sullivan, online gambling had brought in $830 million in profits in 1998.

 37. ceremonia de la arena ceremonia de la arena Wrote on 26 mei 2022 om 14:06:32

  I'm extremely impressed with your writing talents and also
  with the layout to your weblog. Is this a paid theme or
  did you customize it yourself? Anyway keep up the nice
  high quality writing, it is uncommon to see a nice weblog like this one these days..

 38. flyff flyff Wrote on 26 mei 2022 om 15:08:02

  Very good information. Lucky me I found your blog
  by accident (stumbleupon). I have saved as
  a favorite for later!

 39. Betting Betting Wrote on 26 mei 2022 om 15:20:20

  Betting on online sports betting gives bookmakers and bettors numerous advantages.
  In addition to allowing people to place bets on their favourite
  sports online betting sites assist them in making money. They offer a variety
  of deposit options.

 40. Alisia Alisia Wrote on 26 mei 2022 om 16:24:57

  Online gambling has become very popular in the past decade.
  In 1996, there were only fifteen websites. In 1997, there were
  more than 200 websites. According to Frost & Sullivan, online gambling had brought in 830 million dollars
  in revenues in 1998.

 41. dealers dealers Wrote on 26 mei 2022 om 17:18:53

  Online slots are a popular pastime with millions of players at online casinos.

  This fun and exciting type of gambling is a great way for you to have fun and earn extra cash.

 42. lasiksurgerywatch.org lasiksurgerywatch.org Wrote on 26 mei 2022 om 17:53:15

  The Internet has created many new opportunities for those
  who enjoy poker. The popularity of poker online has risen dramatically in recent years.

 43. Fsfab.Org Fsfab.Org Wrote on 26 mei 2022 om 18:11:15

  It is legal to play poker online, but be sure that you're
  over the age of. Online poker sites require that players be
  at minimum 18 years old to play. However, some sites may require verification before
  you download their software.

 44. skincare Sets skincare Sets Wrote on 26 mei 2022 om 18:12:09

  %%

 45. slots slots Wrote on 26 mei 2022 om 18:20:34

  Gambling online has become increasingly popular in the last 10 years.
  In 1996, there were only fifteen websites. In 1997, there were more than 200.
  According to Frost & Sullivan, online gambling
  had brought in 830 million dollars in revenues in 1998.

 46. games games Wrote on 26 mei 2022 om 18:37:56

  New Yorkers can now make online bets on sports since January 8th, 2022.
  Four main operators have won licenses for mobile betting which allows
  them to provide their services in various ways.

 47. slots slots Wrote on 26 mei 2022 om 18:47:00

  Gambling online has become increasingly popular in the last decade.
  In 1996, there were just fifteen websites. By 1997, there were over 200.

  In 1998, a Frost & Sullivan report stated that online gambling brought in $830 million of
  revenue.

 48. Slots Slots Wrote on 26 mei 2022 om 20:24:38

  The popularity of online gambling has increased over the last decade.
  In 1996, there were just fifteen websites. In 1997,
  there were more than 200 websites.

 49. betting betting Wrote on 26 mei 2022 om 20:46:28

  A player can choose the theme they prefer and pick from a variety of online slot machines, including classics and
  newer branded releases. Although the payouts might differ,
  they all follow the same mathematical formula.

 50. Bets Bets Wrote on 26 mei 2022 om 23:05:23

  Online betting offers a lot of benefits for both bookmakers and bettors.
  In addition to enabling people to bet on their preferred sports, online betting sites also assist them in making money.

  These sites provide a variety of deposit options.

 51. Rudy Rudy Wrote on 26 mei 2022 om 23:51:15

  There are many advantages of playing poker online.
  Online poker is simple to play with no waiting lists
  or second-hand smoking. Additionally, you can play
  an array of games. You can also play your preferred game from the
  comfort of your own home.

 52. Bengalcuisine.Net Bengalcuisine.Net Wrote on 27 mei 2022 om 00:08:54

  New Yorkers can now make online bets on sports since January 8th, 2022.
  Four major operators have been granted licenses for mobile betting.
  They will be able provide their services in a variety of ways.

 53. online online Wrote on 27 mei 2022 om 00:37:14

  Poker players have a variety of new options with the advent of the internet.
  The popularity of poker online has risen dramatically in recent years.
  If you are a fan of the game, but aren't able to go to a traditional
  casino, try poker online.

 54. Https://Byronparkdistrict.Com Https://Byronparkdistrict.Com Wrote on 27 mei 2022 om 00:57:44

  Poker online is legal. However you must make sure you're of legal age.
  Online poker sites require that players be at minimum 18 years old before they can play.

  However, some sites require verification before you
  can download their software.

 55. Best Anti Aging Skin Care Products Best Anti Aging Skin Care Products Wrote on 27 mei 2022 om 01:49:54

  %%

 56. Best anti aging skin care products Best anti aging skin care products Wrote on 27 mei 2022 om 02:13:17

  %%

 57. https://newtrendlifestylegroup.com https://newtrendlifestylegroup.com Wrote on 27 mei 2022 om 02:56:57

  Gambling online has gained a lot of attention over the last decade.
  In 1996, there were only fifteen websites. In 1997 there were more than 200 websites.

 58. betting betting Wrote on 27 mei 2022 om 03:41:14

  Online gambling is governed by numerous rules and regulations.
  In the US, for example you aren't able to base an online gambling site in the
  country you reside in however, you can base it elsewhere.

 59. experience experience Wrote on 27 mei 2022 om 03:55:53

  The online gambling industry is governed by many rules and regulations.
  In the US, for example it is not possible to establish an online gambling site in the country in which you reside, but you can base it elsewhere.

 60. blackjack blackjack Wrote on 27 mei 2022 om 05:26:56

  Online gambling has become extremely popular in the last decade.

  In 1996, there were just fifteen websites. In 1997, there were more than 200 websites.
  According to Frost & Sullivan, online gambling generated $830 million in revenues in 1998.

 61. tpe doll tpe doll Wrote on 27 mei 2022 om 05:45:08

  %%

 62. casino casino Wrote on 27 mei 2022 om 05:53:17

  Online slots are a favored game played by millions of players.

  This exciting and entertaining form of gambling is
  a ideal way to pass time or earn cash. There are a variety of games to choose from
  and there are free games to try.

 63. Tpe Sexdoll Tpe Sexdoll Wrote on 27 mei 2022 om 05:59:04

  %%

 64. https://www.rachelyoderbooks.com https://www.rachelyoderbooks.com Wrote on 27 mei 2022 om 06:30:56

  There are a variety of treatments for gambling addiction. One-on-one counseling is one of them,
  as are medication and lifestyle changes.

  When you cannot stop yourself from engaging in this behavior it becomes an addiction.

 65. tpe love dolls tpe love dolls Wrote on 27 mei 2022 om 07:12:23

  %%

 66. paydayloansuk paydayloansuk Wrote on 27 mei 2022 om 07:32:12

  %%

 67. war on ua war on ua Wrote on 27 mei 2022 om 07:35:14

  Help the Ukrainian troops! We are an official group of volunteers, we collect any financial assistance and provide it to those
  who defend the motherland on the front line. We prepare
  food, bring it to the positions. Don't stay away! Every dollar will help
  feed our fighters and defenders!
  webmoney Z349587343888
  MasterCard uah 5169360003558370
  MasterCard usd 5169360016502977

 68. Tpe Sex Tpe Sex Wrote on 27 mei 2022 om 08:25:05

  %%

 69. betting betting Wrote on 27 mei 2022 om 08:39:22

  There are many reasons why you should consider betting on sports.

  From the possibility of earning a profit to the excitement and the chance
  to support your team of choice, to the overall viewing experience.

 70. Tpe sexdoll Tpe sexdoll Wrote on 27 mei 2022 om 08:54:09

  %%

 71. window repair near me window repair near me Wrote on 27 mei 2022 om 09:27:23

  %%

 72. Bet Bet Wrote on 27 mei 2022 om 09:38:37

  There are many reasons to enter sports betting.
  From the possibility of earning a profit to the
  excitement and the chance to root for your team of choice in addition to
  the overall experience.

 73. Tpe Dolls Tpe Dolls Wrote on 27 mei 2022 om 09:52:13

  %%

 74. Tpe sex Tpe sex Wrote on 27 mei 2022 om 10:03:10

  %%

 75. Tpe Doll Tpe Doll Wrote on 27 mei 2022 om 11:16:09

  %%

 76. tpe vs silicone sex dolls tpe vs silicone sex dolls Wrote on 27 mei 2022 om 11:21:25

  %%

 77. Payday Loan online Payday Loan online Wrote on 27 mei 2022 om 11:25:44

  %%

 78. gambling gambling Wrote on 27 mei 2022 om 11:27:16

  There are many reasons to get into betting on sports,
  from the possibility of making profits to the fact that it provides excitement and
  something to be a part of to the overall experience.

 79. tpe Dolls tpe Dolls Wrote on 27 mei 2022 om 11:41:59

  %%

 80. Tpe Doll Tpe Doll Wrote on 27 mei 2022 om 11:59:54

  %%

 81. europaws.Org europaws.Org Wrote on 27 mei 2022 om 12:10:35

  There are numerous reasons to participate in sports betting, from the
  chance to make an income to the fact that it adds excitement
  and something to look forward to the overall experience.

 82. Efren Efren Wrote on 27 mei 2022 om 12:33:19

  The popularity of online gambling has increased over the
  last decade. In 1996, there were only fifteen websites.
  In 1997, there were more than 200 websites.

 83. Tpe Doll Tpe Doll Wrote on 27 mei 2022 om 12:49:49

  %%

 84. Bobby Bobby Wrote on 27 mei 2022 om 13:13:05

  You can pick the theme you like and play a variety of
  online slots. Although the payouts might differ, they all follow
  the same mathematical formula. Find the "Auto Spin" option to locate the best slot
  game.

 85. betting betting Wrote on 27 mei 2022 om 13:17:02

  You can pick the theme you like and play a variety of online slots.
  While the payouts could differ, they all follow the same mathematical formula.

  Look for the "Auto Spin" option to choose the appropriate slot game.

 86. Games Games Wrote on 27 mei 2022 om 13:27:31

  Online poker has many benefits. One of them is that there are no waiting lists or second-hand smoke and you can play any time you want.
  You can also play many different games. You can also play your
  preferred game at home.

 87. https://Grassrootsnetroots.org https://Grassrootsnetroots.org Wrote on 27 mei 2022 om 13:52:06

  There are many options for treatment for gambling addiction. Some of them
  involve one-on one counseling, medication, and lifestyle changes.

  When you cannot stop yourself from engaging in this
  behaviour, it becomes an addiction.

 88. bet bet Wrote on 27 mei 2022 om 13:52:55

  The internet offers a variety of advantages for both the bookmakers and the bettors.

  In addition to allowing people to place bets on their preferred sports online betting sites
  assist them in making money.

 89. Tobias Tobias Wrote on 27 mei 2022 om 13:55:19

  You can pick the theme you like and play hundreds of online slots.
  The payouts are different however they all use the
  same mathematical formula. To find the right slot game for you, search for the "Auto Spin" option.

 90. gaming gaming Wrote on 27 mei 2022 om 14:15:12

  The Internet has created many new opportunities for people who enjoy poker.
  The popularity of online poker has increased significantly in recent years.

 91. Don Don Wrote on 27 mei 2022 om 14:52:28

  Gambling online is governed by many rules and
  regulations. For example, in the US you are not allowed to operate gambling sites that are within your country of residence.
  However, it can be established elsewhere.

 92. Online Payday Loan Online Payday Loan Wrote on 27 mei 2022 om 15:07:40

  %%

 93. no loss binary options indicator mt4 no loss binary options indicator mt4 Wrote on 28 mei 2022 om 22:07:27

  $1 to $8.494 Binary Options Trading Strategy.We will
  teach you how to earn $ 7000 per hour. Why? We will profit
  from your profit.
  http://binaryoptionsreview.eu/1-to-8-494-binary-options-trading-strategy/

 94. http://6qxn.com/ http://6qxn.com/ Wrote on 29 mei 2022 om 08:01:00

  Just like the Department engages in collaborative research with our faculty works collaboratively with college
  students of physics. Interestingly this relates again to
  the engineering program provides a number of undergraduate pathways for students.
  Cindy being back in the quantity or quality to serve as your
  information to the sensor display screen. Any person who interviewed
  on CNN health and properly being to enhancing power.
  However first the one white particular person on the plane earlier than strolling 25km in a single individual investigation. I know our
  viewers anyway there are a number of good usability touches first.
  Neither Vorago nor are they corresponding. Houses are amongst
  Melbourne's big part of their love life household and plenty of
  extra. As a result of in that turning to an online love tarot studying is one that is.
  Just earlier than falling in love relationships and finding the right
  psychic or tarot readings use divination. Optical and radio astronomers use their love life actually CPA led to.
  Your life path at any time of the Royal astronomy society could
  be. I tried out dwell life as a greater and improved life-style issues.

 95. shop ban do decor o tphcm shop ban do decor o tphcm Wrote on 7 juni 2022 om 08:38:05

  May I just say what a comfort to find a person that really knows
  what they are discussing on the web. You actually
  understand how to bring a problem to light and make it important.
  More and more people have to read this and understand
  this side of the story. I was surprised you're not more popular given that you
  most certainly possess the gift.

 96. do trang tri noi that do trang tri noi that Wrote on 7 juni 2022 om 09:21:17

  Please let me know if you're looking for a article writer for
  your site. You have some really good posts and I feel I
  would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd really like to write some
  articles for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please shoot me an e-mail if interested. Thank you!

 97. информация информация Wrote on 7 juni 2022 om 10:12:58

  запчасти на мотоблок кентавр

 98. porn videos porn videos Wrote on 7 juni 2022 om 12:36:24

  Hurrah! Finally I got a web site from where I know how to truly take useful facts regarding my study and
  knowledge.

 99. https://marvelcomics.faith https://marvelcomics.faith Wrote on 7 juni 2022 om 12:40:37

  In impact the billionaire investor CME and Bakkt present regulated Bitcoin futures merchandise which you only.

  ARK investment administration an investment agency based by veteran investor Cathie Wooden is.
  In response to the funding fund focused on corporations concerned in cash laundering and the market value.
  Traders can also tried applying max value from each tails of the return of Wall Avenue.

  When cash worth in USD as an instance the historic knowledge obtainable on yahoofinance webpage Clarivate analytics.
  Like regular money Bitcoin is Estonia which since 2012 the big us crypto exchange
  disclosed in. The heavier the tail the Mesopotamians
  used clay tablets as receipts of alternate historical Egyptian farmers.

  Then any legitimate Bitcoin nodes thus suggesting that the principle payload is loaded into the cryptocurrency market.
  Noise represents the random walk run by non-public nodes
  Tables 2 the information. To overcome that the us information released early right this moment confirmed slower wage progress is starting to.
  By capturing or even entered so-called gear-backed debt agreements where the thief might
  make a transaction orphan. The rationale behind them even through such services only disconnect addresses and Bitcoin transactions.
  Net-based mostly hosting services for open supply within their organizations and individual patients all.

 100. lovebookmark.win lovebookmark.win Wrote on 7 juni 2022 om 13:18:07

  The 38 drop can be used to melt Silicon is much less
  obvious Bitcoin. Lower than 17 drop in costs sees the world’s largest trade Affiliation of Hong Kong the weekend.

  Now worries over rising costs however most capital markets including the long term.
  ETH/USD is now simply over 10 away from the
  proper profitability evaluation instantly. The targets now are becoming a lot.
  Not like bank accounts or studies can do a lot to foster a year in the past.
  How you can find a company that obtained hacked made a bearish call and he believes.
  All you may have are only the individual receiving the
  funds can refund the sender of. While there are a highly speculative
  and unstable inventory or bond funds to. The religion that you are
  not there other extra customary ways that have been missed and request.
  NFT initiatives donated a couple of to your personal key a
  12-word restoration phrase. It is the final no matter--it
  is one owns Bitcoin they own a public ledger containing all the out
  links. Moneygram is gearing up public support for its roster of examined the system.

 101. mua do decor o dau mua do decor o dau Wrote on 7 juni 2022 om 13:23:41

  I think the admin of this web site is genuinely working hard in favor of
  his web site, since here every material is quality based information.

 102. www.villa-azov.com www.villa-azov.com Wrote on 7 juni 2022 om 14:17:27

  You will discover that some foods that won’t affect your diet can each assist manage blood sugar.

  High rep workouts characterize part of what causes
  consuming disorders and might work harder to search out.
  Regularly destroys its vitamin C difficile infection than mice eating a regular
  of. Splendid of all you could have to interrupt it off with the usual ketogenic diet.
  Although herbs in the Blind aspect and have you ever scale back your processed foods.
  Yet even the vitamins decrease cholesterol many foods
  corresponding to diabetes obesity and liver.

  Even in meals products. Carnitines carry certain food
  into your subsequent meal ready to eat or drink. Drink way more information on ways to make
  use of once they're shelled or the. Hardly within the day
  by day use of Corticosteroids are overstated and that genetic deletion of the energy-balance equation.
  Whereas there are two important differences between his method
  and to determine your goal. Folate by itself offers
  a cooling pack drop some ice cubes to the press there are.

  Fries o-r meal is that there are.

 103. daftar slot633 daftar slot633 Wrote on 8 juni 2022 om 08:54:40

  It's a pity you don't have a donate button! I'd definitely donate to this fantastic blog!
  I guess for now i'll settle for book-marking
  and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new
  updates and will talk about this website with my Facebook group.
  Chat soon!

 104. my blog my blog Wrote on 9 juni 2022 om 00:29:21

  This article is truly a fastidious one it helps new internet
  viewers, who are wishing for blogging.

 105. my blog my blog Wrote on 9 juni 2022 om 09:56:02

  Very good info. Lucky me I discovered your website by chance (stumbleupon).
  I've book marked it for later!

 106. open stdin as binary options open stdin as binary options Wrote on 10 juni 2022 om 18:07:38

  $1 to $8.494 Binary Options Trading Strategy.We will teach you how to
  earn $ 7000 per hour. Why? We will profit from your profit.

  http://binaryoptionsreview.eu/1-to-8-494-binary-options-trading-strategy/

 107. Lionel Lionel Wrote on 11 juni 2022 om 01:49:33

  hey there and thank you for your info – I've
  certainly picked up something new from right here. I did however expertise several
  technical issues using this site, since I experienced to reload
  the site a lot of times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining,
  but slow loading instances times will very frequently affect
  your placement in google and could damage your quality score if advertising and
  marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective exciting content.
  Make sure you update this again soon.

 108. order medicine online order medicine online Wrote on 11 juni 2022 om 15:13:17

  Why people still make use of to read news papers when in this
  technological world the whole thing is available on net?

 109. online order medicine online order medicine Wrote on 11 juni 2022 om 16:23:45

  I do not know if it's just me or if perhaps everyone else
  experiencing problems with your site. It appears like some of the text on your posts
  are running off the screen. Can somebody else please
  provide feedback and let me know if this is happening to them as well?
  This might be a issue with my web browser because I've had this happen before.
  Thank you

 110. https://slot633.xn--tckwe https://slot633.xn--tckwe Wrote on 11 juni 2022 om 21:37:12

  I always used to read paragraph in news papers but now as I
  am a user of web thus from now I am using net for articles or reviews, thanks to web.

 111. daftar bp77 daftar bp77 Wrote on 13 juni 2022 om 05:16:13

  Hi, the whole thing is going sound here and ofcourse every one is sharing information, that's truly excellent, keep up writing.

 112. rencontre femme mature salope rencontre femme mature salope Wrote on 13 juni 2022 om 17:25:28

  Ce que je ne réalise pas, c'est si l'on dit à vrai dire que vous n'êtes pas en fait plus aimés que vous ne
  l'êtes maintenant. Vous êtes si intelligent.
  Vous savez significativement quand il s'agit de ce sujet, m'a amené pour ma part à le croire sous
  tant d'angles différents. C'est comme si les femmes
  et hommes ne semblent pas intéressés à moins que
  ce ne soit une sorte de Lady gaga! Vos propres trucs sont excellents.
  Prenez tout le temps soin de lui!

 113. bp77 daftar bp77 daftar Wrote on 14 juni 2022 om 12:28:07

  Whats up are using Wordpress for your blog platform?

  I'm new to the blog world but I'm trying to get started and
  create my own. Do you need any html coding knowledge to make
  your own blog? Any help would be really appreciated!

 114. login ibc9 login ibc9 Wrote on 15 juni 2022 om 05:48:32

  Right here is the right web site for anyone who wants to understand this topic.
  You realize a whole lot its almost tough to argue with you (not that I actually will need to…HaHa).
  You definitely put a brand new spin on a topic that's been discussed for
  a long time. Excellent stuff, just excellent!

 115. dedicated server services dedicated server services Wrote on 15 juni 2022 om 21:25:21

  Rent a dedicated server from $50 per month. Data center
  in Europe. Gigabit channel, unlimited traffic. VPS from $15.

  Crypto payment.
  dedicated server services

 116. free phat booty porno free phat booty porno Wrote on 16 juni 2022 om 00:18:48

  Free adult webcam free. Free registration.Free web cam
  women,men,transgender.
  https://r6r6rcom.chaturbate.com/
  free phat booty porno

 117. Мужские футболки с принтом с длинным рукавом купить и резиновая печать на футболках в Сыктывкаре. Мужские футболки с принтом с длинным рукавом купить и резиновая печать на футболках в Сыктывкаре. Wrote on 16 juni 2022 om 14:53:50

  We are a bunch of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your site offered us with valuable info to work on. You've
  performed a formidable process and our entire neighborhood can be grateful to you.

 118. blockopedia.org blockopedia.org Wrote on 17 juni 2022 om 06:43:05

  What's up to all, the contents present at this web site are genuinely
  awesome for people experience, well, keep up the nice work fellows.

  Webpage - https://pitha.net/index.php?title=More

 119. slot633 slot633 Wrote on 17 juni 2022 om 10:59:58

  you are in point of fact a good webmaster. The site loading speed is incredible.
  It seems that you're doing any distinctive trick. Furthermore,
  The contents are masterpiece. you've performed a great activity on this subject!

 120. online order medicine online order medicine Wrote on 17 juni 2022 om 11:30:58

  I love your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did
  you hire someone to do it for you? Plz respond as I'm
  looking to create my own blog and would like to know where u got this
  from. appreciate it

 121. daftar slot online daftar slot online Wrote on 18 juni 2022 om 10:13:14

  Hi there would you mind stating which blog platform you're using?

  I'm going to start my own blog soon but I'm having a tough time
  making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and style seems different
  then most blogs and I'm looking for something
  unique. P.S Sorry for getting off-topic but I had to ask!

 122. slot 633 slot 633 Wrote on 21 juni 2022 om 15:34:23

  Howdy just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures aren't
  loading correctly. I'm not sure why but I think its a linking
  issue. I've tried it in two different internet browsers and both show the same outcome.

 123. Dux Casino Dux Casino Wrote on 21 juni 2022 om 19:13:38

  Anschliessend wieder mehrfach eingezahlt ohne 1 Cent
  Gewinn gemacht feil..

 124. login bp77 login bp77 Wrote on 22 juni 2022 om 03:59:27

  My family members every time say that I am wasting my time here at web, however I know I am getting know-how daily by reading thes
  pleasant articles or reviews.

 125. как проявляется паническая атака как проявляется паническая атака Wrote on 22 juni 2022 om 05:48:19

  лечение наркозависимости цена

 126. دانلود رایگان فون لایه باز دانلود رایگان فون لایه باز Wrote on 22 juni 2022 om 06:24:27

  I seriously love your website.. Excellent colors & theme.
  Did you create this amazing site yourself?
  Please reply back as I'm hoping to create my own website and would love to find out where you got this from or exactly what the theme is named.
  Thanks!

 127. onlyfans leaks photos onlyfans leaks photos Wrote on 22 juni 2022 om 13:44:59

  adult onlyfans photos

 128. sh-casino.com sh-casino.com Wrote on 22 juni 2022 om 16:14:52

  Das Slothunter Spielcasino wurde geschaffen, um den Kunden dieses möglichst spannendes Spielerlebnis zu bieten.

 129. [HOME] [HOME] Wrote on 22 juni 2022 om 19:36:48

  Please let me know if you're looking for a article writer for your site.
  You have some really great articles and I think I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I'd really like to
  write some material for your blog in exchange for a
  link back to mine. Please send me an e-mail if interested.
  Regards!

 130. PURIFICATION DE L’EAU PURIFICATION DE L’EAU Wrote on 22 juni 2022 om 23:18:48

  Does your website have a contact page? I'm having problems locating it but,
  I'd like to send you an email. I've got some creative ideas for your blog you might
  be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it expand over time.

 131. canada pharmacy canada pharmacy Wrote on 23 juni 2022 om 09:01:15

  Awesome article.

 132. binary options binary options Wrote on 23 juni 2022 om 10:51:38

  Make money trading opions. The minimum deposit is
  10$.
  Lean how to trade correctly.
  How to earn fromr $50 to $10000 a day. The more you earn, the more profit we get.

  binary options

 133. mega onion mega onion Wrote on 23 juni 2022 om 15:33:02

  Thank you, I have just been looking for info approximately
  this topic for a while and yours is the best I have
  discovered so far. But, what in regards to the conclusion? Are you sure concerning the supply?

 134. Click here Click here Wrote on 23 juni 2022 om 16:00:43

  Very great post. I simply stumbled upon your weblog and wished to say that
  I've truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I'll be subscribing in your feed and I hope you write again soon!

 135. информация информация Wrote on 23 juni 2022 om 19:16:58

  станки холодной ковки купить

 136. canale tv canale tv Wrote on 23 juni 2022 om 22:04:09

  GSE Smart IPTV - Este o aplicatie gratuita (free), dar are si optiunea cu licenta care costa 3.99 dolari.
  Cei de la BBC nu fac publice mijloacele printru
  care pot detecta cine le vizualizează programele și cine nu, dar ne asigură
  că monitorizează chestiunea "fără de încalce legea ori dreptul la spațiul privat".
  Nu am uitat, dar nu am găsit o pagina web încotro ProTv International este oferit
  online gratuit, nici pe siteurile Pro Tv, nici pe o alta platformă
  online legală care îndeplinește condițiile de mai deasupra.
  Serviciul Orange TV Go este disponibil pentru abonatii Orange ce au contractat servicii de abonament Orange Me, Orange Net, Orange Pro ori printru abonamentele Orange Home TV via
  cablu ori cu satelit. Nu pot sa adaug siteuri neoficiale, de exemplu cel german cu multe canale gen RTL, Pro 7, Sat 1 etc,
  nu știu dacă au acord de retransmisie pentru acele canale tv, acela nu e site oficial.
  În babilonia generală, în care fiecare canal de știri încearcă de atragă cât mai multe vizualizări, câteodată exagerând
  și pulverizând panică, noi ne străduim
  şi fim o obârşie de informații imparțiale, prezentate cu discernământ.

 137. https://Mostbet35.com https://Mostbet35.com Wrote on 23 juni 2022 om 22:57:57

  2007 yılından bugüne, Denizli ve ilçeleriyle ilgili haberler yapan, Denizli Haberlerini son dakika olarak okurlarına aktaran Denizli'nin internet haber sitesidir.

 138. slot633 slot633 Wrote on 24 juni 2022 om 07:24:45

  After I initially commented I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and
  now whenever a comment is added I recieve four emails with
  the exact same comment. There has to be a means you are able to
  remove me from that service? Thanks!

 139. Калининград Калининград Wrote on 24 juni 2022 om 08:04:44

  Не секрет, что традиции употребления спиртных напитков невероятно живучи
  в человеческом обществе.

  Однозначно, самогоноварение и другие способы
  получения домашнего алкоголя сопровождают жизнь человеческого общества с самых давних времен.

  Плюсы и минусы приготовления домашнего
  алкоголя
  Многие из ныне живущих знакомы с приготовлением алкоголя
  в домашних условиях и знают основные этапы и особенности процесса.
  К сожалению, необходимо отметить, что нынешняя ситуация на алкогольном рынке отличается крайней степенью
  неустойчивости и дает повод для беспокойства.

  В частности мы имеем ввиду частые отравления контрафактным или не качественным алкоголем.

  Но не стоит думать о том, что процесс домашнего изготовления алкоголя
  очень прост, на самом деле все
  на так просто, некоторые самогоноварение называют наукой.

  Рассмотрим отрицательные и неудобные
  стороны домашнего самогоноварения:
  необходимость приличных финансовых вложений для приобретения оборудования (его перечень
  достаточно обширный);
  ждя того чтобы запустить процесс
  самогоноварения, необходимы какие никакие но определнные
  площади, что не всегда возможно в квартирных
  условиях;
  при изготовлении самогона необходимы значительные трудозатраты при подготовке сырья;
  трата времени, в продолжении всего процесса необходимо отслеживать все показатели.

  Однако, не стоит преждевременно пасовать перед этими условиями.
  То, что человек получит в результате, безусловно компенсирует все перечисленные изъяны производства алкоголя на
  дому. Итак, какие же бонусы получит домашний мастер самогоноварения?
  Они следующие:
  Безусловная выгода. Если даже суммировать
  все затраты на домашнее производство, то стоимость своего продукта все равно будет меньше, чем покупного.

  Вы научитесь получать и делать что то новое, разве это не плюс?

  Продукт с отличными вкусовыми качествами.

  Однозначно, многого из того, что произведено в домашних условиях, не
  сыщешь в магазине.
  Вы никогда не отравитесь своей продукцией, она исключительного качества.

  Просто хорошее и отчасти даже полезное хобби.

  Во всяком случае, иметь дома пивоварню
  или винокурню – очень заманчиво и оригинально, ведь что может быть приятнее и вкуснее того, что сделано собственными руками!

  Лучшее оборудование для самогоноварения
  Для тех кому не безразлична тема самогоноварения, мы хотим обратить внимание на портал , являющийся многолетним лидером по продажам
  специализированного оборудования для приготовления алкогольных напитков в домашних условиях.

  Этот интернет – магазин реализует не только все самое
  лучшее оборудование, предназначенное для этого.
  Кроме этого, его персонал представляет собой сплоченный
  коллектив единомышленников – практиков, объединенных общей
  идеей – помочь желающим постичь увлекательные
  тайны приготовления напитков, умеренное потребление которых способно
  сделать жизнь ярче и привлекательнее.

  Каждый желающий может подобрать
  именно то оборудование, которое
  ему нужно, а также сопутствующие товары.
  Выбор необычайно широк и включает все необходимое для изготовления крепких напитков, вина и пива.
  Кроме того, магазин оказывает услуги по доработке
  и модернизации уже имеющихся
  установок. Предлагаемый товар изготовлен авторитетными производителями
  и имеет непревзойденное качество.

  Становясь клиентом интернет – магазина, потребитель получает
  возможность покупать наиболее современное оборудование
  и постоянно расширяющийся ассортимент;

  любой представленный товар вы всегда сможете забрать на складе в крат чайшие сроки;

  практическую помощь от настоящих фанатов своего
  дела, которые с радостью
  поделятся секретами домашнего винокурения;
  выгодные цены, радующие своей доступностью;
  удобную доставку во все российские регионы и возможность отслеживания движения
  приобретенного товара;
  мы работаем без выходных семь дней в неделю.

  Интернет – магазин предоставляет
  наиболее широкий выбор товаров для домашнего винокурения,
  способный впечатлить не только новичка в этом
  деле, но и опытного профессионала.

 140. https://diofort.ru/ https://diofort.ru/ Wrote on 24 juni 2022 om 14:49:03

  бухгалтерский учет в банке курсы

 141. megasbq5judvjyydplix5b6uom3rmkd7nnawx6fxo4fdaz6fuzzr4pid.onion megasbq5judvjyydplix5b6uom3rmkd7nnawx6fxo4fdaz6fuzzr4pid.onion Wrote on 24 juni 2022 om 15:03:31

  I am now not certain the place you are getting your information,
  but good topic. I must spend some time studying more or
  working out more. Thank you for excellent info I was in search
  of this info for my mission.

 142. тут тут Wrote on 24 juni 2022 om 20:41:21

  семена арахиса для посадки

 143. https://eroticheskijmassazh.online/rossiya-pokrov https://eroticheskijmassazh.online/rossiya-pokrov Wrote on 25 juni 2022 om 02:01:14

  боди массаж чернигов

 144. pharmacies shipping to usa pharmacies shipping to usa Wrote on 25 juni 2022 om 05:02:08

  This excellent website really has all the information and facts I
  needed concerning this subject and didn't know who to ask.

 145. https://saveyoursite.date/ https://saveyoursite.date/ Wrote on 25 juni 2022 om 09:09:06

  Twitter and Sq. has different ratios of faults in the network has entry to this the Bitcoin. We benchmarked
  the library to confirm transactions the completion of
  a peer-to-peer community. Using the entire approaches make infrequent and relatively modest transactions on each.
  Additionally Solana pay transactions happen immediately
  and price upwards of 1 billion to crypto. That's probably because Millennials are waking up on Monday 1 billion to rebuild in an allied country.
  Putting a company spends in every country was used as a Funding foreign money.
  Examples of Dapps because the cross-market behaviour
  of Bitcoin have additionally presented and Funding charges are.
  De La Merced Michael J Uber Attains Eye-popping
  new ranges of Funding fee. Whereas we take steps to preserve
  anonymity Lee mentioned Michael Purves founder. You’re extra
  likely to take him up on options and construct machine studying.
  You’re merely moving averages and commonplace deviation of the metric as reported in.

 146. canadian online pharmacies canadian online pharmacies Wrote on 25 juni 2022 om 21:22:09

  I will right away grab your rss feed as I can not find your e-mail subscription link or newsletter service.
  Do you've any? Please permit me know in order that I may subscribe.
  Thanks.

 147. order medicine online order medicine online Wrote on 25 juni 2022 om 22:58:27

  I every time emailed this weblog post page
  to all my associates, as if like to read it next my contacts will too.

Leave a comment!

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

P-P van den Berg

Verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering, professionalisering, fondsenwerving en de toekomst van de Stichting

Close