Over ...
Nieuwsbrief mei 2022

De gevallen worden steeds schrijnender

In de vele jaren van ons bestaan is er echt wel iets veranderd wat betreft ezelwelzijn! Waar we in de eerste jaren vaak tegen ernstige verwaarlozing en ook de onwetendheid van mensen aanliepen, is het algemeen bewustzijn wat betreft 'wat wel en wat niet' kan enorm verbeterd. Steeds vaker worden wij benaderd door burgers die iets zien wat in hun ogen niet klopt. Nadat wij ze van de juiste informatie voorzien, zijn zij vaak degenen die de eigenaars aanspreken. Meer en meer mensen die op zoek zijn naar ezels besluiten, naar aanleiding van wat ze lezen in de media, voor een herplaatser via onze opvang. Dat is een mooie ontwikkeling en hier zijn we echt ook heel blij mee. Maar het lijkt wel dat de gevallen die we de laatste periode opvangen steeds schrijnender worden. Ook dit is natuurlijk een heel positief signaal, omdat die ezels in het verleden gewoon zouden sterven. Nu vinden die ezels of de eigenaren hun weg tot ons en krijgen wij de kans om die ezels te redden van de dood en een kans te geven op een nieuw, liefdevol ezelleven. Denk maar aan Uriël, Michaël, Joep en vorige maand Robin. Zonder onze interventie waren die ezels gestorven. Hoewel Uriël na 7 maanden toch aan haar laatste reis is begonnen, waren het wel de mooiste 7 maanden van haar leven. Helaas zijn kosten die bij deze schrijnende gevallen gepaard gaan onevenredig hoog en daarom kunnen wij jullie steun meer dan ooit gebruiken! Foto: Robin in de ambulance op weg naar huis.

Robin en Paultje

Waar we vorige nieuwsbrief eindigden met de binnenkomst van een ernstig verwaarloosde Robin en zijn vriend Paultje, beginnen we deze nieuwsbrief met positieve geluiden over het duo. Even ter herinnering:
Op Paaszondag reden we na een noodoproep uit naar Robin en Paultje. We troffen in de stal een totaal verzwakte Robin aan. Uiteraard hadden we de dierenarts ook ingeschakeld en samen met hem besloten we Robin onmiddellijk naar de kliniek te brengen. Bij Dierenkliniek de Visdonk in Roosendaal werd er bij Robin een infuus aangelegd en kregen we alle medicatie mee om hem bij de Ezelshoeve daarop aan te sluiten.
Na drie dagen mocht hij van het infuus en brachten we hem naar de wei waar hij verder zou gaan herstellen. Het herstel ging langzaam, de dagen daarop rustte hij veel en als hij wilde opstaan moesten we hem helpen op de benen te komen. Langzaamaan begon hij weer stukjes te lopen en dat was ook het moment dat we hem op de weegschaal konden zetten. Robin bleek 30 kg te zijn afgevallen in nog geen 2 jaar tijd! Hier schrokken we enorm van! Gelukkig is hij in de afgelopen 5 weken alweer 25 kg aangekomen maar hij is er nog lang niet! Foto: Robin.

Ook Paultje was 16 kg afgevallen ☹ én heeft een ernstige Patella Fixatie (onwrichting van de knieschijf) waardoor zijn knieën “op slot slaan”. Hierdoor heeft hij verschrikkelijk veel moeite om zijn achterbenen normaal te gebruiken; hij trekt ze de ene keer heel hoog op, de andere keer blijft zijn been gestrekt en krijgt hij hem niet meer gebogen en sleept hij zijn been op de hoef mee. Hij heeft hier heel veel last van en we zullen hem hieraan moeten laten opereren.
Jullie steun voor deze ingreep bij Paultje zou meer dan welkom zijn! 🙏
Wil je Paultje steunen? Dat kan door Paultje te adopteren via www.ezelshoeve.nl/adoptie of door een donatie op NL88 RABO 0105549215 t.n.v. Stichting de Ezelshoeve o.v.v. PAULTJE Foto: Paultje

NIEUW OP DE HOEVE

Jules en Jimmy

Omdat het vrouwtje met pensioen ging en zichzelf als cadeautje een fietstocht naar Zuid-Frankrijk gaf, moesten Jules en Jimmy even tijdelijk onderdak krijgen. Omdat ze hier 15 jaar geleden gecastreerd werden, waren ze hier welkom. Dit zijn dus onze logeer-ezels, die een ruime maand bij ons verblijven.

Toontje, Trijntje en Janneke

Van boven naar onder.

17 mei haalden we papa Toon, mama Trijntje & dochter Janneke op. Drie bijzondere ezels, door bijzondere omstandigheden van een bijzondere plek gehaald, waar ze 12 jaar gestaan hadden: een wat donker stukje bos. Janneke is daar zelfs geboren. Wat is de wereld dan ineens spannend! 1ste x trailer, 1e x hekjes, open wei, licht, lucht, andere ezels en mensen. Maar gelukkig hebben wij onze ezelfluisteraar 🤫 en die wint keer op keer het vertrouwen ❤️ (grote foto onderaan, maar wie fluistert er nu bij wie 🤣).

Onze Stichtingshonden

Jinx was onze grote wolf en iedereen was of werd verliefd op hem. Doordat Jinx en KeSha zo sociaal waren, hebben wij ons beleid veranderd: honden waren welkom (zolang ze ook sociaal zijn) en veel vrijwilligers brengen tegenwoordig hun hond mee. Jinx was de perfecte opvoeder van pups en daarom waren wij ook niet bang om Lola op te vangen, onze nieuwe Rottweiler pup. Helaas ... twee weken nadat Lola hier aankwam is Jinx overleden ... Hij wordt enorm gemist.
Gelukkig zijn er heel veel super sociale honden op ons erf om Lola nu op te voeden.

DOORGEPLAATST

Lisa en Nora

22 april mochten de zusjes Lisa en Nora verhuizen naar een nieuw plekje 😊 Pony Esmeralda was onlangs haar ezelvriendinnetje verloren en zij wilde graag weer nieuwe ezelvriendinnen. Die brachten we haar en Esmeralda was erg blij met haar nieuwe weidemaatjes.
In principe zijn wij heel stellig dat een pony een pony-vriendje moet hebben en een ezel een ezel-vriendje. Echter soms, zoals in dit geval, heeft de pony altijd met een ezel samen gestaan en spreekt ze bijna dezelfde taal als de ezels. Esmeralda is ook al ouder en daarom besloot haar eigenaar om in plaats van één ezel, twee ezels erbij te zetten en Nora en Lisa zijn een ongelofelijk sterke twee-eenheid 😊

Avalon, Bliksem en Cis

Omdat de 'ABC-tjes' zich niet echt prettig voelden in de kudde op de Ezelshoeve hadden wij ze tijdelijk bij ons gastgezin Hellegat geplaatst. Als gastgezin weet je dat je ezels maar tijdelijk hebt en dat je er naar verloop van tijd weer afstand van moet nemen. Dit afscheid viel zwaar voor Miek en Michiel, maar de wetenschap dat ze naar een fantastisch adresje gingen, maakte het voor hen gemakkelijker. 6 Mei was dé grote dag voor Avalon, Bliksem en Cis: zij verhuisden naar Zorgboerderij Stap voor Stap. Een prachtige toekomst met inhoud voor deze drie meisjes; werken met mensen. Heel veel geluk in jullie nieuwe paradijsje ❤️
Op de foto vlnr: Bliksem, Cis en Avalon.

Project: Stageverblijf/winkel

Het (laatste) grote project begint steeds meer vorm te krijgen! Jeetje, wat gaan die mannen hard! De muren zijn geïsoleerd, de gipsplaten geplaatst en het stageverblijf is al deels betegeld en geverfd. Wat is het prachtig hoe onze droom langzaam vorm begint te krijgen. De grote schuifpui, waarmee de winkel bij het erf getrokken kan worden, is geplaatst. De mannen hadden gepland dat het eind mei klaar zou zijn en dat lijkt steeds meer te gaan kloppen!
Uiteraard zijn we er dan nog niet, want dan moeten de tuin, het pad, de inrichting en alle andere (net zo belangrijke) zaken nog gedaan worden.

Onverwachte steun

En ineens kregen we een e-mail: "Jullie zijn het afgelopen jaar (2021) een kwartaal lang het goede doel bij Zooplus geweest. Wij mogen jullie nogmaals verblijden met een mooi bedrag wat gedoneerd gaat worden. Wat dat bedrag precies is blijft een verrassing 😊"

En wat een verrassing was het! Ongelofelijk bedankt @Zooplus

Stichting ABRI voor Dieren heeft eveneens een aanvraag van ons positief beoordeeld ❤️ Wij zijn ABRI enorm dankbaar voor de bijdrage in de medische kosten, want met alle schrijnende gevallen wordt dit een steeds hoger stukje van onze dagelijkse werking.

Wandelen

Wisten jullie al dat wij elke dag open zijn voor bezoek of voor wandelingen? Van 10h00 tot 16h00, omdat daarvoor en daarna de pieken zijn voor wat betreft voeren en medicijnen. Alleen voor het wandelen moet je van te voren een afspraak maken per e-mail. Bezoeken kan altijd.
Het is nu de mooiste tijd, nu de bomen weer vol in blad zitten maar het lentegroen nog niet helemaal verdwenen is. Regen kennen we hier nauwelijks (serieus!), dus laat je niet tegenhouden door een voorspelling van een buitje. Meestal is het ook niet meer dan dat.

Lees verder

Foto van de maand

Old and grumpy Mona ❤️🥰😍

Bedankt!

Onze dank gaat uit naar al onze vriendjes, onze zogenaamde warme community. Speciale dank gaat naar die mensen die fysieke kaartjes sturen als steunbetuiging, onderschreven met (bijvoorbeeld): Janine, van Twitter. Dit hadden we nooit verwacht en is altijd een hart onder de riem op de momenten dat we dat nodig hebben 🥰

P.S. Hulp voor mishandelde, verwaarloosde, zieke en oude ezels blijft nodig. Ook in Nederland. Dat zie je wel aan Michaël, Robin en nu ook Paultje. Help alsjeblieft mee met een gift, of nog leuker: neem een (financiële) adoptie! Hiermee verbind je jezelf aan één specifiek ezeltje ❤️

     

Anbi
Stichting de Ezelshoeve, Goorweg 3, 5111CR Baarle-Nassau, T: +31 627 136 736,
KvK: 18077520 - IBAN: NL88 RABO 0105 5492 15 - BIC: KREDBEBB
ezelshoeve@hotmail.com | www.ezelshoeve.nl
Bekijk de webversie - Voorkeuren beheren of uitschrijven