Over het volgende wonder: Michaël, vlas en patella fixatie
Nieuwsbrief januari 2022

De ambulance in actie

Waar we met Kerstmis nog getuige waren van het wonder dat Uriël ineens een trucje gevonden had om zonder onze hulp op te staan, is er sindsdien zoveel gebeurd, dat Uriëls wonder snel naar de achtergrond verdween. Op oudejaarsdag zijn we nog uitgereden om drie ezels op te halen, maar 10 januari kregen we een telefoontje uit Drenthe, over een ezeltje die na een paar weken ellende, door de eigenaren niet meer te helpen was: Michaël. Meteen de volgende dag zijn we erheen gereden en hebben hem, liggend op een zeil, naar de ambulance gedragen en zijn vriendje Alberto ook meteen meegenomen. Omdat hij niet kon staan hebben we hem liggend vervoerd. Onze dierenarts Jan Voet stond bij thuiskomst al te wachten en is sindsdien iedere dag over de vloer geweest. Ook de fysiotherapeute Femke van Hoeij is al meermaals langs geweest en sindsdien stond elke dag bij de Ezelshoeve in het teken van Michaël en zijn verzorging. Maar hij is natuurlijk niet de enige op de hoeve ...

Aartsengelen en wonderen

Het lijkt wel alsof Aartsengelen en wonderen aan elkaar verbonden zijn. Michaël (onze derde AE) zag er als een hopeloos geval uit. Door een periode van ellende was hij enorm vermagerd en kon niet meer staan. De dierenarts vertelde ons: "jullie kunnen niet iedere keer wonderen verrichten" en de fysiotherapeute sprak over een herstel van 3 tot 6 maanden. Omdat hij niet kon staan, besloten we hem in banden te hangen en toen begon het ritueel van vier uur per dag therapie en behandelen door P-P en Ida.

Omdat het best heel zwaar is, voor hem en voor ons, begonnen we met fysio oefeningen om de dag en de andere dag rusten. Maar Michaël is een wonderlijk kereltje, met een sterke wil en een duidelijk idee over hoe snel hij wilt opknappen. Op de derde dag in de banden hangen, lieten we aan het einde van de therapie de banden langzaam zakken en toen kwam het wonder 🙏 Waar hij de vorige dagen door zijn benen op de grond zakte en wij hem weer op een zeil moesten verplaatsen, bleef hij nu staan! Voorzichtig hebben we hem naar buiten begeleid en hier is hij nog een uur blijven staan eten. Toen was het teveel en moest hij rusten in het stro.

Sindsdien gaat het elke dag een stap vooruit! In zijn eigen wei scharrelen en grazen, toen weer een dag (met regen) in het stro en in zijn stalletje. 21 januari samen met de dierenarts besloten hem niet meer in de banden of zijn hangmat te hangen, maar hem 's ochtends meteen overeind te helpen. Zo kan hij het beste oefenen met zijn benen, spieren en gewrichten en het is ook beter voor de doorligwonden.
Maar kijk eens wat een mooie vent 😍

NIEUW OP DE HOEVE

Avalon, Bliksem en Cis

Op oudejaarsdag hebben wij deze drie dames terug gehaald naar de Ezelshoeve. Avalon, zoals velen nog wel weten, is de moeder van Lancelot en van Bliksem en Cis was het weesveulen dat met hen mee vertrokken was naar Limburg. Door ernstige ziekte van de eigenaar besloten ze dat de ezels beter terug naar ons konden gaan. Gelukkig is het jaar ook voor de eigenaren fantastisch begonnen en is er weer een heel positief vooruitzicht op herstel. Tot dan blijven deze drie dames hier. Op de foto vlnr: Bliksem, Cis en Avalon.

Michaël en Alberto

Over Michaël heb je hierboven kunnen lezen, maar wie is toch die Alberto? Alberto is het vriendje van Michaël en we hebben ze dus samen opgehaald in Drenthe. Alberto is ook een fantastische kerel en ze staan nu hier samen in het weitje. Alberto is ook wat mager, hoewel zijn dikke vacht iets anders doet vermoeden, en hij deelt graag mee in alle snoepjes en al het hooi waarvan Michaël moet aansterken. Nu Michaël kan staan, blijkt Alberto de kleinste van de twee te zijn. Alberto is 14 jaar oud, Michaël pas 7.

Uriël update

Met Uriël gaat het goed. Waar ze ons met Kerst verraste door een maniertje gevonden te hebben om zelfstandig op te staan, was dit ook maar van korte duur. Omdat haar hoeven pijnlijk van de hoefrot waren, hoefden we maar naar haar linkerachterhoef te wijzen en ze stond al op. Ook bij het fantastische filmpje van de stagiaires triggeren ze haar door met de hoevenkrabber aan haar hoef te zitten. Gelukkig gaat het beter met haar hoeven en heeft ze er minder last van ... Maar daardoor is ook de trigger weg om op te staan. Sindsdien ligt ze weer trouw te wachten tot P-P bij haar komt liggen om dan, na een goed gesprek, samen op te staan. Er komt trouwens een moment dat Uriël P-P moet helpen opstaan 😱.
Sinds we echter het vlas in de stal hebben, heeft ze weer een ander ritueel. Nu gaat ze 's avonds in het vlas liggen en ligt daar de hele nacht, met als gevolg dat we haar elke morgen om 8h30 moeten helpen opstaan. In de stal is hier echter niet veel ruimte voor en je kunt haar ook niet omrollen, wat het ritueel was voor het opstaan. Los van het feit dat ze eruit ziet als een gepaneerde schnitzel 🤣

Maar elk nadeel heeft een voordeel: doordat ze de hele nacht lekker zacht gelegen heeft, gaat ze overdag niet meer liggen. En dat komt vanwege de perikelen rond Michaël wel goed uit.
Ons ochtend ritueel is dus geworden dat we beginnen met twee ezels op te tillen 💪 😅

Lees verder in haar blog

Niet doorgeplaatst 😁

In de planning stond dat we Puck zouden doorplaatsen naar een liefdevol ezeladres. Echter in de dagen ervoor had Puck ineens een patella fixatie. Wat is dat? Patella fixatie betekent letterlijk dat haar knie op slot slaat. Hoe dit gekomen is, blijft onduidelijk 🤔 Het gebeurt vaak bij sporten of in ons geval stoeien met de andere ezels. Maar goed: hierdoor konden wij haar niet doorplaatsen en staat ze nog steeds in de kudde.

Vlas in de stallen

Onze stallen hebben vloerverwarming en een vlakke betonbodem. Echter wanneer de temperatuur 's nachts rond het vriespunt zit en de vloerverwarming zijn werk doet, blijkt de vloer vaak glad te worden. Hierdoor zijn al veel ezeltjes uitgegleden en zelfs Uriël is twee keer onderuit gegaan op de gladde vloer. We hadden eerst zaagsel geprobeerd, maar dat maakte het eigenlijk nog gladder en dus gevaarlijker. Op advies van onder andere de Ezelsociëteit in Zeist zijn we overgegaan op Vlas. De voordelen van Vlas zijn een hoge vocht absorptie, stofvrij en onverteerbaar, licht en daarom makkelijk te verschonen, breekt snel af en maakt goede compost. De ezels vonden het heerlijk en toen we de eerste nacht gingen kijken, lagen ze werkelijk allemaal heerlijk in het vlas (inclusief Uriël dus). Echter ... elk voordeel heb ook een nadeel: een aantal ezels begonnen het vlas te eten en ineens zaten we met een aantal beginnende kolieken. We waren er gelukkig op tijd bij en het gaat weer goed met ze. Nu spuiten we het vlas in met hertshoornolie. Dit stinkt en hierdoor zijn ze niet meer geneigd om het op te eten. Zie de foto bij de Uriël update.

Op de deurmat

Omdat we via onze nieuwe website een beter zicht hebben gekregen op onze CRM, zijn we er ook achter gekomen dat we nogal wat vriendjes hebben, zonder een e-mail adres. Dus een deel van onze achterban krijgt nooit bericht van ons, omdat wij eigenlijk alles digitaal doen (zo ook deze nieuwsbrief). Daarom hebben wij besloten om eenmalig een Direct Mailing te maken, in de vorm van een jaaroverzicht van 2021. Dus alle mensen die zich bij ons geregistreerd hebben via een donatie, een adoptie of iets dergelijks en waarvan we dus een postadres hebben, krijgen binnen afzienbare tijd een envelop met een leuke verrassing van ons op de deurmat! Iets om naar uit te kijken 🤓 Wil je ons leuke jaaroverzicht ontvangen? Het is ...

Nooit te laat om te adopteren

Stageverblijf annex winkel

We zijn begonnen met de eerste stappen in dit project. Offertes van kundige bouwbedrijven aanvragen voor de verbouwing van onze inloopstal naar een stageverblijf en winkel. We krijgen weer meer en meer aanvragen van stagiaires uit het noorden van het land. Dit is fantastisch want er zijn weinig gespecialiseerde ezelopvangen waar ze zoveel over dit dier kunnen leren en wij zijn de enige waar ze kunnen blijven slapen (bij de oprichters op zolder 😱). Ondanks dat er nog geen fondsen toegekend zijn, willen wij een start maken om met ingang van het volgende schooljaar ruimte te bieden aan 5 stagiaires.

Echte vrijwilligers

Echte vrijwilligers, echte mensen. Elke week komen er twee nieuwe foto's in deze campagne op Facebook, Instagram en Twitter. In deze nieuwsbrief speciale aandacht voor onze zeer gewaardeerde vrijwilligster Liliane. Op oudejaarsdag kwam Liliane het jaar afsluiten door met Lancelot te gaan wandelen in het bos achter de hoeve. Op het moment dat Lancelot een heuveltje afrende en Liliane hier niet op bedacht was, trok hij haar van haar voeten. Het gevolg: een dubbele beenbreuk 😱. Niet de manier dat je het jaar wilt eindigen of het nieuwe jaar wilt beginnen. Wij wensen haar heel veel sterkte en een spoedig herstel! 🥰

Uitputtingsslag

Dit is zeker geen klaagzang, maar het mag gezegd worden dat de laatste maanden wel een uitputtingsslag zijn. Fysiek omdat we al 6 maanden Uriël overeind moeten helpen en de laatste weken hele dagen Michaël overeind aan het houden zijn en daarbij komt de nog niet opgeloste chaos van het asbestproject. Mentaal vanwege de zorgen over Uriël, Rafaël en niet in de minste mate: Michaël. Of zijn linkerachterbeen nog gaat functioneren, of de doorligplekken nog opknappen, of ... Van ellende, via wondertjes naar euforie. Dan glijden de ezels uit in de stal en los je het probleem op met vlas, krijg je ineens kolieken. Beheerders die uitvallen, een dagelijkse medicatielijst waarvoor je HBO nodig hebt en dan ineens een patella fixatie ... Financieel omdat de dierenarts de deur plat loopt, de hoeven van Uriël wekelijks beetje bij beetje gecorrigeerd moeten worden, fysiotherapeuten, een hangmat voor Michaël (zie foto onderaan) en nu weer de mobiele röntgenwagen van eDigit om röntgenfoto's van het been van Michaël te maken. Het is echt geen klaagzang, maar het is allemaal ook niet vanzelfsprekend. Gelukkig hebben wij een fantastisch team mensen om ons heen en een heel betrokken digitale community en als je de wondertjes elke keer weer ziet, dan weet je waar je het voor doet!

Bedankt!

Ik wil nogmaals al onze donateurs, vrijwilligers en adoptieouders bedanken voor hun steun. Via de Arkel Christmas challenge is er weer een mooi bedrag opgehaald, wat door DierenLot verdubbeld is. Maar alle mooie reacties en donaties voor Michaël (#Twitter) en voor Uriël (#Facebook) maken het elke dag weer mogelijk! Bedankt!

P.S. Hulp voor mishandelde, verwaarloosde, zieke en oude ezels blijft nodig. Ook in Nederland. Dat zie je wel aan Michaël. Help alsjeblieft mee met een gift. Ieder bedrag helpt!

     

Anbi
Stichting de Ezelshoeve, Goorweg 3, 5111CR Baarle-Nassau, T: +31 627 136 736,
KvK: 18077520 - IBAN: NL88 RABO 0105 5492 15 - BIC: KREDBEBB
ezelshoeve@hotmail.com | www.ezelshoeve.nl
Bekijk de webversie - Voorkeuren beheren of uitschrijven