Over verdriet en vreugde, over één grote familie en muziek
Nieuwsbrief januari 2023

Verdriet hoort bij het leven

Tussen Kerst en Oudjaar zijn we twee ezels verloren, kort achter elkaar. Oude Harold en Lotje. Mooie Harold met (vaak) zijn pyjamabroek aan, is vier jaar bij ons geweest, maar iedereen had het gevoel dat hij hier altijd al was. Harold was oud, 32 jaar. Zijn kaarsje ging langzaam uit en dat zagen we al veel jaren, maar op het eind ging het ineens heel snel.
Lotje daarentegen was een 'jonge' ezelin van 23 jaar, die heel haar leven bij haar vader gestaan had. Echter toen haar vader overleed, bleef zij ineens alleen achter en wij weten dat je dan snel moet handelen. Een nieuwe ezel erbij of haar naar ons halen en zorgen dat ze afleiding heeft en ezels om haar heen. We hebben gekozen voor het laatste en het leek te werken. Echter na een paar dagen hier stopte ze met eten. We hebben alles geprobeerd om haar weer te laten eten en de dierenarts kwam elke dag voor haar langs. Ook de oud-eigenaren zijn nog vaak langs gekomen, maar niets hielp. Haar verdriet was te groot en zij had haar keuze gemaakt. Het is vreselijk om een gezonde ezel op deze manier te moeten verliezen, maar ze is nu weer terug bij haar vader, daar waar ze wilde zijn.
Alle ezels die op de Ezelshoeve sterven worden gecremeerd. Wij vinden dat zij dat respect verdienen, in plaats van hen met de kadaver-ophaaldienst te laten afvoeren. Ondanks de extra kosten hiervan, zullen wij nooit voor een andere oplossing kiezen.
Vaarwel Lotje en vaarwel Harold (foto) ❤️🙏🏼

Bijzondere kudde

Wij hebben natuurlijk al bijna 18 jaar een kudde ezels op de Ezelshoeve, maar het is opvallend hoeveel plezier ze hebben de laatste jaren. Veel ezels die wij opvangen zijn wat solitair of hebben één maatje. Maar op de één of andere manier begint onze kudde meer en meer 'een geheel' te worden. Alsof het één grote familie is en steeds meer ezels doen mee aan het spel van de jongelingen. Want het zijn natuurlijk Arthur en Lancelot die bijna dagelijks het spel beginnen. Maar meer en meer ezels zie je meespelen, meerennen en vrolijk zijn. Ik heb dit nog nooit eerder gezien in andere kuddes, maar ja: het blijft een speciale plek, die Ezelshoeve.

Diva kan niet opstaan

Het waren flashbacks naar Uriël, die zaterdag. Diva was 's nachts al gaan liggen en 's ochtends hadden men wat pogingen gedaan om haar overeind te helpen. Maar dat lukte niet. Toen wij 's middags kwamen hebben we het nog tot laat geprobeerd, maar niets lukte. Diva was al te moe van de vele pogingen en we moesten besluiten haar nog een nacht te laten liggen. We hebben haar lekker ingedekt in stro, onder een deken en een zeil tegen de regen.

De volgende morgen hebben boer Harry en P-P het onmiddellijk geprobeerd. Je kon merken dat Diva uitgerust was en ook wilde opstaan. Bij de eerste poging stond ze, nog wat wankel, maar ze stond. Een half uur later liep ze weer rond, alsof er niets aan de hand was. Het is en blijft een Diva 🙄

Mooie foto's

Bezoekers en vrijwilligers maken soms de mooiste foto's en filmpjes en ik wil nogmaals vragen: stuur ze op! Zo ook Isis, onze stagiaire die in december stage liep en nog een paar dagen met haar moeder samen is komen vrijwilligen, maakte fantastische foto's. Uiteraard kunnen niet alle foto's in de nieuwsbrief verschijnen, want dan zou de nieuwsbrief veel te lang worden. Maar toch wil ik in deze nieuwsbrief een paar van de mooie foto's delen. Waarom? Gewoon omdat ze zo mooi zijn. Hieronder: Donna, met wie het een tijdje niet zo goed ging, maar die toch besloten heeft om ons te blijven verblijden met haar aanwezigheid. En dat vinden we helemaal PrimaDonna.

#LaVieEstBelle

Weten jullie dat wij sinds kort ons eigen radiostation hebben? Internet-radio weliswaar, maar iedereen kan het streamen van zijn telefoon of laptop. www.lavieestbelleradio.nl
Wat gebeurt er wanneer drie sterke gevoelsmensen en muzikale avonturiers, van heel verschillende achtergronden samen een lijst maken? Dan krijg je een heel avontuurlijke lijst met heel diverse muziek en muziek die eigenlijk altijd een positieve werking op je heeft. Wij zijn alle drie heel bekend met dips in het leven, depressiviteit en verdriet en gebruiken muziek om ons daaruit te trekken.
Waarom een Ezelshoeve-radiostation? Just because we can! Al zouden er maar een paar mensen zich beter gaan voelen door het luisteren naar de muziek die ons beïnvloed heeft, dan hebben we al gewonnen. De kosten hiervan zijn, waren en blijven: NUL. Alles is hobby en er gaan géén donaties naartoe. Wie zijn die hobbyisten? André Dortmond, Dennis van Benthem en P-P van den Berg

En wist je dat de stemmen die de spots op de zender ingesproken hebben, de bekendste namen uit de radiowereld zijn? Herken je ze van reclames of Disney films?

Ter nagedachtenis

Een foto van Lotje. 26 december is zij bij ons overleden en over de regenboogbrug gegaan. We denken aan je, lieve schat.

Mooie Mona

Het is niet vaak dat je Mona met haar oortjes omhoog ziet staan. Ze hangen altijd dwars, in de vliegstand. Mona was het zelfbenoemd vriendinnetje van Harold en sinds het overlijden van Harold is ze een beetje op zoek naar een ander maatje en we hebben haar al achter Ricky zien aanlopen ... 🤔

Op FB en Twitter hebben heel veel mensen een tekst bij deze foto verzonnen en de leukste waren toch wel: "Ik heb alle worteltjes opgegeten, lekker puh!" en "Waar blijft de rest van de worteltjes die je stiekem achter je rug houdt?" 🤣 Dat is wel Mona ten hoefjes uit.

Teddy en Brownie

Soms valt het zo dat we ezels aangeboden krijgen en tegelijkertijd er vraag is naar ezels en dat we die twee kunnen matchen. Zo ook de 2 jaar oude Brownie en Teddy, die wegens medische problemen weg moesten van hun adresje. Op 12 januari haalden we ze op in Zundert en brachten ze naar hun nieuwe stalletje, weitje en baasjes in Krimpen a/d Lek, waar ze super veel aandacht gaan krijgen. Heel veel geluk op jullie nieuwe plekje kanjers ❤️ #LaVieEstBelle als er meteen een nieuw thuis is ☺️

Feest van verbroedering

De Kerstdagen staan in het teken van verbroedering, eten en drinken en onze ezels laten altijd wel even zien hoe dat moet. Dan heb je 6 grote drinkbakken staan en dan willen ze met z'n allen uit diezelfde bak drinken ... Hoe dan? Zo dan!

Alberto en Dieske ziek

En ineens waren Dieske en Alberto niet lekker. Geen eetlust en veel liggen, wat ze anders nooit doen. De dierenarts heeft ze gecheckt en medicijntjes gespoten. Alberto ging al snel wat beter, maar Dieske heeft nog een paar dagen koorts gehad (ps. in principe is bij ezels boven de 37° al koortsig). Het duurde bij Dieske een paar dagen, maar uiteindelijk is ook hij weer de oude. Alberto is trouwens het 'onopvallende' vriendje van Michael (die 11 januari 2022 voor dood hier binnenkwam) en hij is nog steeds Michael's grote steun en toeverlaat. Hij verdient best wat meer aandacht! 🥰

Vrijwilligers

We hebben meer en meer aanbod van mensen die willen komen vrijwilligen op de Ezelshoeve. Dit is fantastisch en iedereen die het nodig heeft is welkom om hier ezel-energie op te halen. Zoals jullie weten is sociaal-maatschappelijk één van de drie pijlers waarop onze werking gebaseerd is. Nee, we zijn geen zorgboerderij en hoewel daar enorm veel geld in te verdienen is, gaan we dat ook niet doen. Wij zijn een ezelopvang en dat is wat we blijven. Maar ook zonder PGB's en andere geldstromen blijven we mensen opvangen die dat nodig hebben. Dat is gewoon wie wij zijn. ❤️

Born to be wild

Bedankt!

De dank van de kudde gaat naar al die mensen die grote zakken wortelen of voer doneren, of gewoon langskomen om ons aandacht te geven. Ondanks dat we samen een super familie zijn, zijn er toch nog een paar die er een beetje buitenvallen. Met name zij hebben extra aandacht nodig! Namens ezel Onyx, bestuurslid van stichting de Ezelshoeve.
PS. Kan iemand die regen uitzetten!

P.S. Hulp voor mishandelde, verwaarloosde, zieke en oude ezels blijft nodig. Ook in Nederland. Dat zie je wel aan Diva, Alberto en Dieske. Help alsjeblieft mee met een gift, of nog leuker: neem een adoptie! Hiermee verbind je jezelf aan één specifiek ezeltje ❤️

     

Anbi
Stichting de Ezelshoeve, Goorweg 3, 5111CR Baarle-Nassau, T: +31 627 136 736,
KvK: 18077520 - IBAN: NL88 RABO 0105 5492 15 - BIC: KREDBEBB
ezelshoeve@hotmail.com | www.ezelshoeve.nl
Bekijk de webversie - Voorkeuren beheren of uitschrijven