Over Poitou's, verdubbelaars en ezelballen
Nieuwsbrief oktober 2022

Allemachies wat gaat de tijd snel ...

De vakantie lijkt ineens zo lang geleden. Wat vliegen de dagen voorbij en wat gebeurt er veel wanneer je terugkijkt. Maar is dat niet de basis van het leven? Je hebt het gevoel dat je niet vooruitkomt en er maar niets verandert, maar wanneer je dan een moment neemt om terug te kijken ... dan schrik je er vaak van hoeveel er gebeurd is! Op de Stichting lopen we hier elke dag tegenaan. Je bent elke dag bezig met de dagelijkse routine en wat 'projectjes', maar als je dan terugkijkt naar bijvoorbeeld de maand mei en even bewust kijkt wat er sindsdien allemaal gebeurd en veranderd is, dan wordt ik er soms zelfs stil van (en dat gebeurt niet snel🤣). Zoveel mooie mensen ontmoet, zoveel bijzondere bezoekers, nieuwe vrijwilligers, het stageverblijf en de winkel, maar ook zoveel nieuwe bijzondere ezels. Net zoals Dieske, die afgelopen maandag voor het eerst in de kudde geïntroduceerd werd. De oud-eigenaren kwamen donderdag weer kijken en het was zo mooi om te vertellen hoe het elke dag een stukje beter gaat. Voor iemand die hier niet bekend is klinkt dat misschien vreemd, maar wij zien die kleine nuance- en gedragsverschillen doordat we elke dag met die ezels bezig zijn. En het is zo mooi om zo'n ezelvreemde ezel heel langzaam te zien veranderen, rustiger te zien worden in de kudde en steeds meer zijn plaatsje te zien krijgen. Dit zijn die kleine dingen die je in een filmpje of een sociale-mediabericht niet kunt laten zien, maar die het werk hier elke dag de moeite waard maken. Ik weet het, teveel woorden. Maar toch: vanaf heden is Dieske ook te adopteren!

Diva de Bellevue

Herinneren jullie je dit beeld/verhaal nog? Diva, die zichzelf (niet) herkende in de winkelruit en onmiddellijk hengstig werd? We spraken toen ook de droom uit, dat het misschien het mooiste zou zijn wanneer er toch een Poitou-vriendje voor Diva zou komen ... Maar ja, dat zou een wonder zijn!

Welkom Quincet!

We hadden het kunnen weten, want op de Ezelshoeve gebéuren wonderen! Op weg naar vakantie werden wij gebeld door de dierenarts, waar Diva ook vandaan komt. Hij had ons bericht gelezen en hij had een hengst, die niet langer meer vruchtbaar was en dus plaats moest maken voor een jonge hengst. Deze oude hengst was een knuffel, 19 jaar oud, maar dus niet langer bruikbaar in het terugfok programma van de Poitou's. We hebben onze vakantie een beetje aangepast en zijn op de terugweg doorgereden naar Duitsland, waar Quincet stond. Het bleek inderdaad een knuffel, met staar op beide ogen en mok aan zijn achterpoten. Hierdoor is hij een perfecte kandidaat voor de Ezelshoeve omdat een 'uitgerangeerde' hengst eigenlijk nergens naartoe kan.

Quincet en Diva

Toen Quincet op de Ezelshoeve arriveerde, werd Diva bij het eerste geluid van Quincet's balken onmiddellijk hengstig. Omdat het slecht weer was, nat en glad leek het ons teveel risico om ze meteen bij elkaar te zetten. Dus zetten we Quincet in de weide naast Diva, zodat ze rustig met elkaar konden kennismaken. Zolang ze hengstig was, was het een succes ... maar toen haar hengstigheid voorbij was, wilde ze niets meer van hem weten. Geleidelijk aan zetten we ze meer en vaker bij elkaar, maar Diva werd heel erg moe en verdrietig en wilde alleen maar weg van hem 😥

Tot het moment dat ze weer hengstig werd. Hierop hadden we gewacht en wat we hoopten gebeurde: Diva wilde weer bij Quincet. Ze zocht hem op en liet hem toe. Sindsdien is het mijnheer en mevrouw Poitou. Ze scharrelen samen op de grote weide, eten samen uit de hooibakken, schuilen samen voor de regen 🙏🏼
Dit was hoe we het gedroomd hadden en het is fantastisch om hen samen te zien 🥰

Donatieverdubbelaar

De twee weken rond Dierendag had DierenLot weer de 'donatie verdubbelaar' gestart voor alle digitale collectebussen van hun beneficianten. Alle dierenwelzijns organisaties worden dan gestimuleerd om zelf actie te ondernemen om geld in te zamelen en zij verdubbelen dan tot een bedrag van €2.500. Wij hadden het super goed gedaan en wat zijn we al onze donateurs en alle mensen die hier hun eurootje aan bijgedragen hebben dankbaar, want wij zaten ruim boven dit bedrag.
Vandaag kwam het fantastische nieuws van DierenLot: ze gaan alles verdubbelen. Dus elke Euro die gedoneerd is wordt verdubbeld!

Onze hengstenplan: Pedro

Afgelopen woensdag is Pedro gearriveerd om hier gecastreerd te worden. Pedro is een lieve kerel, maar nog een echte hengst. Nu kun je jezelf afvragen waarom hij gecastreerd zou moeten worden? Heel simpel: voor zijn eigen rust en geluk. Zolang hij niet gecastreerd is, zal hij alleen blijven staan, of hoogstens bij een ruin waarover hij gaat domineren. Bij een merrie is leuk, maar dat kan maar even, totdat ze drachtig is en dan moet hij weer alleen. Hij zal nooit ontspannen kunnen rennen of spelen (zoals ruinen doen) en gedoemd zijn voor een eenzaam bestaan, waarbij de hormonen voortduren opvliegen wanneer hij weer een merrie ruikt of een andere hengst hoort. Dit gezegd hebbende: Welkom Pedro.

Pedro is ondertussen gecastreerd en alles gaat goed. Nu nog 6 weken nazorg en dan kan hij door naar zijn (nieuwe) eigenaar.

Nieuw op de hoeve

Dieske

Dieske is een mooie jongen, die heel zijn leven bij geitjes en andere dieren gewoond heeft op kleine zanderige weitjes rond het huis. Eigenlijk is hij van de 20 jaar dat hij leeft, 19½ jaar alleen geweest. Het gevolg is dat Dieske heel erg mensgericht is en dat hij ezels eigenlijk een beetje eng vindt. We hebben hem tegelijk met Bep en Dunya in de kudde geïntroduceerd, zodat de 'aandacht' van de kudde over drie ezels verdeeld zou worden. In de grote weide kwam hij telkens naar de mens toe, want dat was zijn veiligheid. Hij vond het superspannend en de eerste dag was hij super-bezweet en had hij heel veel kilometertjes afgelegd (wat voor hem geen kwaad kan, want hij is wat ... laten we zeggen: tommelig). Maar elke dag is er meer rust, is hij ontspannener en durft hij meer. Dit gaat helemaal goed komen.

Dunya en Bep

Bep en Dunya moesten weg van hun vertrouwde adres, vanwege persoonlijke omstandigheden. Dunya kwam van ons af en was een doorplaatsezel, Bep hadden ze al. Wat we zagen was dat Bep ongeveer 1½e ezel was en Dunya ½e. Oftewel: Bep was veel te dik, maar onze Dunya was veel te mager geworden. De eerste conclusie zou zijn dat Bep dominant is en 2/3e van al het voer voor haar rekening heeft genomen, maar de praktijk blijkt anders. Het is juist Dunya die een sterke dominante en voergevoelige merrie is, terwijl Bep wat meer timide is en aan de zijkant blijft toekijken.
We hebben nog geen idee waarom Dunya zo vermagerd is, maar we doen er alles aan om haar weer terug op gewicht te krijgen. Bep daarentegen zal in de komende jaren geleidelijk aan haar extra kilootjes moeten gaan verliezen om een gezond en fijn leven tegemoet te kunnen zien.
Maar daar hebben wij alle vertrouwen in.

Vrijwilligersavond

DANKJEWEL EFTELING 💖 Onze stichting draait voor 100% op vrijwilligers en wat is het dan mooi, dat je ze een keertje iets leuks kunt bieden. Dankjewel @Efteling voor de bijzondere avond die jullie ons aangeboden hebben, waar al onze vrijwilligers welkom waren! Ook alle werknemers van de Efteling werkten als vrijwilligers! Ook aan hen een dikke DANKJEWEL 💖

Stageverblijf/winkel/kantoor

Het stageverblijf is klaar! Ingericht en al in gebruik genomen. Met een grote dank aan de Manders-Brada stichting voor de ondersteuning in de kosten van de inrichting.

Het mooie bord dat door een donateur voor ons gemaakt is, is geplaatst bij de ingang. Ook de winkel en ons kantoor zijn praktisch klaar en in gebruik genomen. Weer een droom verwezenlijkt.

Alain Geevels

Alain Geevels van de Paardenjacuzzi, die Diva zo goed behandeld had voor haar CPL, is wederom langsgekomen. Nu voor Quincet en uiteraard voor controle van de benen van Diva. Diva was enorm vooruitgegaan! 👍🏼🙏🏼

Maar bij Quincet schrokken we van wat er onder de haren uitkwam. Het valt ook onder CPL, hoewel het een andere variant is als bij Diva. Dit is meer de mok variant, die mits onbehandeld een soort van bloemkool vorming van kraakbeen oplevert op de onderbenen. Ook hier is niets aan te doen, los van schoonhouden, bijhouden en stabiliseren. Hij heeft er ook niet echt last van, nu het schoon is en er geen wondjes meer zijn.

Wandelweer

De laatste weken van oktober zijn statistisch gezien de mooiste weken van het jaar, dus: perfect wandelweer. Geniet van de herfstkleuren en geuren, samen met één van onze ezeltjes! Het kan nog steeds.

Bedankt!

Onze dank gaat naar alle mensen die ons gesteund hebben tijdens de digitale collecte bij DierenLot. Uiteraard gaat onze dank ook naar DierenLot voor het verdubbelen en naar de Manders-Brada stichting voor hun steun. De Efteling mag in dit rijtje niet ontbreken en we kijken allemaal terug op een fantastische avond.

P.S. Hulp voor mishandelde, verwaarloosde, zieke en oude ezels blijft nodig. Ook in Nederland. Dat zie je wel aan Michaël, Robin en nu ook Paultje. Help alsjeblieft mee met een gift, of nog leuker: neem een adoptie! Hiermee verbind je jezelf aan één specifiek ezeltje ❤️

     

Anbi
Stichting de Ezelshoeve, Goorweg 3, 5111CR Baarle-Nassau, T: +31 627 136 736,
KvK: 18077520 - IBAN: NL88 RABO 0105 5492 15 - BIC: KREDBEBB
ezelshoeve@hotmail.com | www.ezelshoeve.nl
Bekijk de webversie - Voorkeuren beheren of uitschrijven