Over het wonder Othello en de Engelenopvang 😇
Nieuwsbrief november 2021

Het wonder 'Othello' 🥰

Valentino kwam binnen als hengst en ondanks dat hij altijd alleen gestaan had, vertoonde hij echt hengstengedrag. Brullend balken, met grote, open neusgaten langs de rand van zijn weide rennen en erg dominant en happerig, ook naar mensen. Vier weken na zijn castratie wilden wij hem niet zomaar in de kudde zetten, omdat we nogal wat oudjes en kwetsbare ezels hebben. Dus dachten we: we zetten alle grote jongens bij Valentino in zijn weide … 😱
Om een lang verhaal kort te maken: Kastaar ontpopte zich als kuddeleider! Nadat Valentino een tijdje achter de jonge jongens aan gegaan was, greep Kastaar in en zette hem in een hoek waar hij niet meer uit mocht. Langzaamaan werd Valentino rustiger. Maar zelfs wanneer hij het voorzichtig probeerde, stuurde Kastaar hem de hoek in. Uiteindelijk was het Othello die zich over Valentino ontfermde. Ruim een week hebben we Othello en Valentino samen in een weide gehad en Valentino leerde al het normale ezelgedrag van Othello. Fantastisch om te zien hoe rustig en bijna weloverwogen Othello dat deed, maar er was één duidelijke afspraak voor Othello: ik wil dit doen (ik offer mezelf op om dit te doen), maar daarna ga ik terug naar de kudde! Dit was zo duidelijk en dit hebben wij hem ook gegund. Wat een fantastische ezel is Othello en we hebben ook besloten hem niet meer door te plaatsen. Wat een aanwinst in onze kudde 🙏 P.S. je kunt Othello nu ook adopteren 🤗

Nieuw op de ezelshoeve

Engelenopvang: Rafaël

Rafaël is begin november neergedaald op de hoeve 😇 [Rafaël is (net als Uriël) een Aartsengel en staat voor genezing]. Dus we laten nu vaak Uriël 's ochtends bij Rafaël ... eens kijken of het werkt 🤔

Rafaël haalden we 4/11 op in Rotterdam. We wisten dat hij een jaartje of 21 was en dat hij nogal wat “ezelprobleempjes” zou hebben, zoals regelmatig koliekerig en hoefbevangenheid. Rafaëls stal en weitje was gelegen op natte veengrond en dit deed natuurlijk geen goed aan zijn hoefjes. Eenmaal bij de Ezelshoeve kwam tandarts Marcel Michielsen die het gebit van Rafaël weer tot in de puntjes verzorgde. Hij is echter geen 21 maar minstens 25 jaar oud en zelfs misschien nog wel ouder. Omdat Rafaël veel last heeft van zijn hoefjes, haalde onze hoefsmid Leon van Zoggel niet al te veel van zijn slofjes af, om hem niet nog meer ongemak te veroorzaken. Er staat ook al een afspraak met eDigit om röntgenfoto’s van zijn hoefjes te maken zodat we weten hoe groot de schade is.

In en uit

We doen het goed als ezelstichtingen in NL want we hebben structureel minder meldingen van verwaarlozing of inbeslagnames en van de andere kant weten steeds meer mensen die op zoek zijn naar een ezel ons te vinden. Het gevolg is dat we meer vraag dan aanbod hebben, wat uiteraard een luxeprobleem is.
Omdat we een wachtlijst hebben, proberen we (wanneer het een match is en de ezels gezond zijn) de ezels van het afhaal adres direct door te brengen naar het nieuwe liefdevolle ezeladres. Zo ook bij de volgende ezels:

Depke

Depke ♀ haalden we 20 oktober op in Veldhoven en in De Mortel stonden drie ezeltjes op haar te wachten. Het maatje van één van die ezels was kort daarvoor overleden en voor haar werd dus meteen een nieuwe vriendin gebracht. Dus Depke brachten we naar haar nieuwe adres waar ze zich meteen thuis voelde! Foto hierboven. Heb je die oren gezien? 😱 Wat een joekels!

Caesar en Balthasar

Caesar en Balthasar haalden we op in Beneden-Leeuwen en werden direct doorgeplaatst naar Horst waar Sandra en Eric al vol spanning op hun ezeltjes stonden te wachten. Een prachtig plekje waar ze met hun neusjes in de boter zijn gevallen! Er is zelfs een tennisbaan die Caesar en Balthasar als paddock mogen gebruiken… of als ze een balletje willen slaan 😉

Uriël update

Uriël blijft uiteraard een enorme impact op het dagelijks leven op de Ezelshoeve hebben. Nadat wij enorme stappen gemaakt hebben in het opbouwen van haar zelfvertrouwen, was nog maar één persoon nodig om haar te helpen opstaan. Ze zat lekker in haar vel, was alert en soms zelfs ondeugend. Ze vindt het heerlijk om in en bij de kudde te staan.
Bloedonderzoek toonde echter extreem hoge waardes op Cushing. We besloten om met de overige medicijnen te stoppen en te beginnen met Pracend, het medicijn tegen Cushing. Onmiddellijk verloor Uriël alle levenslust. Ze wilde niet meer opstaan, ging elke keer plat liggen en toonde geen initiatief meer om overeind te willen, zelfs bij een heel lage dosis. Het leek alsof we weer terug bij af waren 😢
We zijn gestopt met Pracend en direct zagen we weer een vooruitgang: ze is weer alerter en meestal lukt het P-P om Uriël in een paar pogingen op te laten staan. Liever een ezel die kan staan met Cushing, dan een ezel zonder Cushing die alleen maar moedeloos ligt. Nu haar nog even overtuigen dat ze niet twee keer per dag hoeft te gaan liggen 🤔

Doorgeplaatst

Roosje en Bambi

17 september plaatsten we Derk en Kobus naar Maasland. Deze twee jongemannen kregen er een maand later twee vriendinnen bij, Roosje en Bambi! Zo verlegen als de dametjes bij de Ezelshoeve waren, zo dapper en brutaal waren ze toen ze in Maasland de wei inliepen 😊 Roosje joeg de mannen steeds weg als ze te dicht in de buurt van haar dochter kwamen, maar na twee dagen stond dit viertal tevreden samen te snacken in de paddock.

Valentino

Valentino plaatsten we naar ezel Sjors in Leende. Dezelfde dag kregen we het volgende mailtje:
"Hoi Jacqueline, het is vanmiddag goed gegaan met Valentino en Sjors.😃 Valentino heeft zelfs de skippybal in z'n bek gehad. 🤪
Sjors en hij zijn al goeie maatjes. Aan elkaar snuffelen en elkaar ook met rust laten. Ik ben zojuist (in t donker) weer gaan kijken, ze stonden allebei onder de overkapping en kwamen even aan de poort voor een knuffel.
De oud eigenaar van Valentino herkende hem niet terug, zo lief als hij nu is!"

Start campagne

"Echte vrijwilligers, echte mensen."

Dit is het thema van de nieuwe campagne die vandaag van start gaat. Het gaat over verbinding, over mensen, over ezels. Door een ezel te adopteren verbind je jezelf ook met de stichting en de ezeltjes, net als de vrijwilligers doen. Al voor €5 per maand of €60 per jaar adopteer je een ezeltje en daardoor zorg je ervoor dat ons fantastische team zijn werk kan blijven doen.

De stichting bestaat uit een heel uitgebreid team van vrijwilligers, herintreders, vriendjes en stagiaires. Iedereen spant zich in voor de ezeltjes en zonder hen zou de Ezelshoeve niet zijn, wat ze is. Omdat de sociaal-maatschappelijke pijler voor ons erg belangrijk is, willen wij al die mensen een gezicht geven via deze campagne. Alle foto's zullen uiteraard achteraf ook op de website komen.

We starten de campagne met de oprichters van de stichting: Jacqueline en P-P.

Vrijwilligers gezocht!

Uiteraard zijn wij altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers en specifiek naar vrijwilligers die kunnen doorgroeien naar dagbeheerders op weekdagen.
Mocht je interesse hebben, twijfel niet! Iedereen die hier begonnen is als vrijwilliger verliest zijn hart hier in de ezeltjes en de warme sfeer die er heerst.
Tekenend hiervoor is bijvoorbeeld dat er geen bedrijf in NL is, waar zoveel mensen na hun taakstraf aanblijven als vrijwilliger! Of waar vrijwilligers anderhalf uur rijden om hier een dag te vrijwilligen. Wil je weten of het iets voor jou is? Babbel met onze vrijwilligers of met ons: enthousiasme is aanstekelijk!
Ken je iemand voor wie dit misschien wat is: geef het alsjeblieft door!

Kom jij ons helpen?

Donna is weer hersteld!

Donna heeft ons deze maand heel erg laten schrikken! Het ging even heel slecht met haar en we kregen echt het gevoel dat ze haar laatste adem aan het uitblazen was!
Uiteindelijk bleek ze koliek te hebben. Met (veel) hulp van dierenarts Jan Voet hebben we haar er weer bovenop gekregen.
Op het moment van schrijven is ze gelukkig weer helemaal hersteld en geniet als vanouds van haar worteltjes en appeltjes!
PS. Donna is wereldberoemd in Tilburg! Wil je weten waarom, klik hieronder.

Wil je meer weten over Donna?

Ezel zoekt adoptieouder

Wanneer je graag wilt helpen en je vindt één van de ezeltjes extra bijzonder, dan is het mogelijk om adoptieouder van dit ezeltje te worden!
Je krijgt dan een leuk adoptiepakket met een persoonlijk certificaat, een leuke foto van je ezel en je mag het hele jaar door komen knuffelen. Wil je weten hoe het werkt?

Je leest het hier
Bedankt!

Niet alleen een warm dankjewel aan onze donateurs, maar ook aan stichting DierenLot voor een mooie donatie, aan Zooplus waar wij deze zomer het 'goede doel' mochten zijn, aan dierenspeciaalzaak Jumper in Eindhoven voor de leuke Werelddierendag actie en aan Cepro International voor de nieuwe flappen in de deuren van de stal. Al deze bijdragen maken het mogelijk dat wij het werk doen, dat zo belangrijk is voor mens en dier!

P.S. Hulp voor mishandelde, verwaarloosde, zieke en oude ezels blijft nodig. Ook in Nederland. Help alsjeblieft mee met een gift. Ieder bedrag helpt!

     

Anbi
Stichting de Ezelshoeve, Goorweg 3, 5111CR Baarle-Nassau, T: +31 627 136 736,
KvK: 18077520 - IBAN: NL88 RABO 0105 5492 15 - BIC: KREDBEBB
ezelshoeve@hotmail.com | www.ezelshoeve.nl
Bekijk de webversie - Voorkeuren beheren of uitschrijven