Over de lente en over Diva en nog meer lente ... en nog meer Diva
Nieuwsbrief april 2023

Deze maand staat in het teken van Diva

Een paar dagen voor onze vorige nieuwsbrief verzonden werd, hadden we Diva naar de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent gebracht. Ze is daar vijfentwintig dagen geweest omdat het nodig was voor het herstel van haar buikwond. Zelfs nu ze thuis is, moeten we nog 2x per dag de wond droog en schoon maken. Terwijl ze daar was kwamen er wat complicaties. Ze kreeg een oedeem, een vochtophoping op haar buik, waar ze het niet hoort te hebben. Daarna hebben ze haar hoefjes geröntgend omdat ze vonden dat ze moeilijk liep en hieruit bleek dat ze laminitis had, hoefbevangenheid. Omdat haar hoefbeentje wat gezakt was hebben ze een gipsverband aangelegd. Hierdoor wordt de stand iets veranderd en staat ze comfortabeler. Oorzaken van hoefbevangenheid: stress en lang op stal staan 🤔 Dat is precies dat ze daar had. Dat was ook het moment dat wij besloten dat het heel erg tijd was dat Diva terugkwam naar hier. Er waren veel mensen geronseld die Diva bezochten in Gent, maar je merkte dat ze wat depressief werd. Hieronder de foto van Diva in het stalletje waar ze al die dagen heeft moeten staan.

Doorgegroeide hoefjes

Lise en Meesje zijn hier binnengekomen met veel te lange hoeven. Bij Lise waren ze naar voren gegroeid, zodat het van die slofjes werden. Bij Meesje is de stand wel hetzelfde gebleven, maar ook die waren veel te lang. Onze hoefsmid probeert er altijd zoveel mogelijk in één keer vanaf te halen en dat heeft hij dit keer ook bij beiden gedaan.

In Memoriam

En toen was Meesje ineens stervende. Ze was met moeder Lise net in de kudde en dat is altijd spannend. Het eetpatroon is dan ook anders dan het normaal is. We denken dat Meesje een acute koliek heeft gehad, want toen we haar 's ochtends vonden lag ze te kronkelen van de pijn. Helaas was er geen weg terug. Tot ziens Meesje, tot ooit.

Mooie actie

Luna was zo betrokken bij Diva dat ze als actie haar grote ezelknuffel ging veilen voor Diva. Dit vonden wij zo'n leuk initiatief en we zijn uiteraard enorm blij met de mooie donatie die daaruit voortkwam. Maar nog leuker was dat snoetje van Luna, samen met Quincet.

Natte weiden

Omdat het ineens in korte tijd zoveel geregend heeft en de toplaag van de bodem door de langere droogte verhard is, bleef het water overal staan. Overal waar je reed zag je grote weiden en tuinen volledig onder water staan. Zo ook bij ons, gelukkig niet zo erg, maar toch. Met name bij de staluitlopen van de Poitou's omdat deze stukjes door het vele heen en weer lopen van deze zware ezels wat lager lag, dan de weide eromheen. Ook al was het al dagen droog, dit bleven drassige stukken. Met het vooruitzicht dat Diva terug naar huis komt en hoefbevangen is, moest er iets gebeuren. Probeer maar eens in de huidige tijd een bedrijf te vinden die dat in een paar dagen tijd even komt doen ... Gevonden! Bedankt jongens! Quincet en wij kunnen nu met een gerust hart en droge voetjes uitkijken naar Diva 🥰

De lente in de kop

Alle ezels genieten net zoals wij van de lente. Je ziet eigenlijk aan de kudde dat de lente echt begonnen is. De ezels spelen met elkaar, liggen in de zon of halen gewoon rare capriolen uit. Dat zijn onze dagelijkse rituelen in de lente. Er zijn deze maand niet zoveel extra bijzondere dingen gebeurd, maar het spelen in de zon en het genieten van de lente is voor ons elke dag een feestje! Op de foto hieronder: kleine Jantje en grote Don die lekker aan het spelen zijn in de wei. Dit is ook meteen een teken dat ze het goed doen in de kudde.

Nieuw op de hoeve: Joris

Joris' zus was een paar weken eerder overleden en Joris bleef alleen achter. De eigenaren zochten een goed adres voor Joris en natuurlijk is deze kleine ruin van 11 jaar oud hier welkom. Hij vond het erg spannend, maar is niet angstig.
Omdat hij geen inentingen had moest hij eerst apart. De dierenarts kwam gelukkig een dag later en nu mag Joris rond de 23e april de kudde in.
#LaVieEstBelle met zo'n lekker ventje

Lente perikelen

Je ziet heel veel ezels heerlijk genieten van de lentezon. Dieske lag heerlijk plat in de zon en kleine Jantje was zijn voorbeeld gaan volgen. Heerlijk om dit te zien. Zoals je op de filmpjes op Facebook en Twitter hebt kunnen zien, zijn er momenten dat werkelijk de helft van de kudde in de weide ligt te genieten.

Zoals gezegd: sommige ezels gaan liggen, sommige ezels gaan spelen, maar de oudjes krijgen gewoon de lente in de kop. Oude Mona (foto hieronder) en oude Dunya, die normaal nooit spelen of specifiek vrolijk zijn, hebben ineens de kolder in de kop. Ze rennen en springen door de wei en ook dat is alleen maar een signaal dat ze het heerlijk naar hun zin hebben in de kudde.

Twee Diva's

In Gent stonden meer ezels. Het was wel heel komisch dat het allerkleinste ezeltje dat in een stal naast onze Diva stond, ook Diva heette. Dus hier op de foto zie je twee Diva's en met alletwee gaat het nu vooruit 🙏🏼

Volgende toekomstproject

Prominent in de zandweide staat een enorm grote solitaire eik en in onze grote weide staat een tien jaar oude linde. Maar onze droom was eigenlijk dat elke wei zijn eigen schaduw-boom zou hebben. Een aantal van onze vaste donateurs en de provincie Noord-Brabant hebben het nu mogelijk gemaakt. In het totaal zijn er 6 lindes professioneel geplaatst en verzorgd. Eén linde van 6 jaar en vijf jongere boompjes. Om elke boom zijn uiteraard palen en planken geplaatst, om te zorgen dat de bomen ook een kans van overleven hebben, tussen onze ezeltjes. Maar in de komende vijf jaar gaan ze ervoor zorgen dat elke weide een natuurlijke schaduwplek heeft.

En eindelijk was het zover!

Diva mocht naar huis! Haar wond is nog niet helemaal dicht, het oedeem is nog niet helemaal weg en ze heeft nog een gipsverband om haar (voor)hoeven. Maar Diva werd depressief in het hokje in de Dierenkliniek. De laatste verzorging kunnen wij hier zelf perfect doen, dus wij vonden het tijd worden. Aan alles konden we zien dat Diva het heel erg fijn vond dat we er waren en dat ze mee naar huis kon. Thuis heeft ze eerst nog een tijd wat verbaasd om zich heen staan kijken, alsof ze niet kon geloven dat ze weer thuis was.

Bedankt!

Dit keer moeten we echt onze dank uitspreken naar iedereen die Diva gesteund heeft in de moeilijke tijd dat ze in de kliniek was. We zijn bijna overweldigd door het aantal liefdevolle, mooie en betrokken reacties. Ook de mensen die zijn gaan bezoeken in Gent om daar haar verblijf wat minder zwaar te maken, ongelofelijk bedankt.

P.S. Hulp voor mishandelde, verwaarloosde, zieke en oude ezels blijft nodig. Ook in Nederland. Dat zie je wel aan Lise en zeer zeker Diva die zojuist een buikoperatie heeft ondergaan. Help alsjeblieft mee met een gift, of nog leuker: neem een adoptie! Bijvoorbeeld op Diva. Hiermee verbind je jezelf aan één specifiek ezeltje ❤️

     

Anbi
Stichting de Ezelshoeve, Goorweg 3, 5111CR Baarle-Nassau, T: +31 627 136 736,
KvK: 18077520 - IBAN: NL88 RABO 0105 5492 15 - BIC: KREDBEBB
ezelshoeve@hotmail.com | www.ezelshoeve.nl
Bekijk de webversie - Voorkeuren beheren of uitschrijven