Over stormen, Mona en Max en ons jaaroverzicht
Nieuwsbrief februari 2022

Het is ongelofelijk druk!

Ondanks dat we lang niet het aantal ezels hebben, dat we hier ooit hadden staan (wel 65 😱) en ondanks dat we een fantastisch team aan vrijwilligers hebben, is het best wel zwaar sinds het begin van dit jaar. Dit komt met name door de zorgen, zowel emotioneel als fysiek, voor Michaël en Uriël. Elke dag, zeven dagen in de week, staan we 's ochtends vroeg in de stal om Uriël te helpen opstaan (wat de ene keer soepel gaat, maar de andere keer een uur duurt) en haar wond te verzorgen. Dan naar Michaël om hem overeind te helpen (wat hij tegenwoordig gelukkig al zelf kan) en dan al zijn zware doorligwonden te verzorgen. Dan moeten er voor elf ezels verschillende bakjes gemaakt worden, elk met een andere voermix, en dan moet de medicatie toegevoegd gaan worden. Dan moeten elf ezels gaan eten op een zodanige manier dat ze niet uit elkaars bakje kunnen stelen. 's Middags gaat Uriël weer vaak liggen in de weide (en als het regent moeten we haar toedekken), waarna ze weer overeind geholpen moet worden. 's Avonds weer de uitgebreide wondverzorging van Michaël en weer voeren en medicatie. Vaak gaat Uriël in haar stal weer liggen. Om 22h00 gaan we weer naar de stal om Uriël weer op haar benen te zetten, zodat ze ook even kan plassen, mesten en water drinken. Elke dag weer. We klagen zeker niet, want het blijft het mooiste werk in de wereld. Maar het is wel een slijtageslag.

Jaaroverzicht 2021

In januari hebben wij de FF BIJBALKEN gemaakt, ons jaaroverzicht van 2021. Omdat niet al onze vrienden, donateurs en adoptieouders digitaal zijn, hebben wij eenmalig een papieren boekje gemaakt en naar al onze donateurs gestuurd. Zoals gewoonlijk was dit weer een bijzonder stukje huisvlijt en onze eetkamer stond twee weken lang in het teken van de verzending van dit boekje 😅
Gelukkig hebben wij enorm veel leuke reacties ontvangen op dit boekje en we sturen dit nu mee bij elke nieuwe adoptie.

NIEUW OP DE HOEVE

Mona en Max

Soms worden ezels als inventaris bij het huis mee verkocht. Zo ook Max en Mona. Twee jaar geleden kochten Astrid en Mathias de boerderij in Goch (Duitsland) waar Mona en Max woonden. Beide ezels waren niet erg goed verzorgd en Astrid deed er alles aan om de conditie van de ezels te verbeteren. Mona (geb. 1995) bleek een erg slecht gebit te hebben waardoor ze niet goed kon eten en erg mager was. Max (geb. 2002) is niet gesocialiseerd en erg schichtig. Astrid heeft hem in ieder geval al kunnen leren een halstertje aan te doen. Hoeven bekappen is nog een dingetje en er was geen hoefsmid meer bij hen in de buurt die Max wilde bekappen. De hoefsmeden noemden hem een “Arschloch”. Vertaling hiervan is niet gepast in de nieuwsbrief 😉
Mona is op een leeftijd dat zij met pensioen gaat in onze oudjeskudde. Met Max gaan we aan de slag om hem zijn angst en onzekerheid weg te nemen. Gaat allemaal vast weer goed komen. (Mona links)

Uriël update

Met Uriël gaat het niet zo goed. Ze ligt veel en heeft pijn in haar hoeven of benen. Nu is de hoefsmid twee weken geleden geweest omdat we haar stand heel langzaam naar de juiste stand willen terugbrengen. Het lijkt echter wel alsof ze sindsdien nog meer last heeft en nog meer gaat liggen. Sinds we vlas in de stal hebben, gaat Uriël 's avonds liggen, nadat de laatste voerronde heeft plaatsgevonden. Omdat we het niet fijn vinden dat ze liggend moet plassen of mesten zetten we haar om 22h00 weer overeind. Maar rond 24h00 ligt ze weer. 's Ochtends om 8h30 helpen we haar weer overeind. Dan scharrelt ze in de loop van de morgen via de stallen, de koer naar de weide van Rafaël. Rond 12h00 gaat ze daar weer liggen en moeten we haar weer overeind helpen. Ook had ze een abces op haar buik, wat een lelijke wond was geworden. Maar het is nog een heel proces om daar verband op te krijgen wat ook blijft zitten. Ongelofelijk veel dank aan alle Twitter- en Facebookvrienden voor hun tips, hulp en verbandmiddelen 🤗

Naar aanleiding van de hoefproblemen hebben wij in overleg met onze hoefsmid hoefschoentjes geprobeerd. Eerst alleen voor, toen ook achter, maar na een week zijn we ermee gestopt omdat we geen verbetering zagen.

Je kunt Uriël nog steeds adopteren!

Second Opinion

Joep werd in 2020 doorgeplaatst naar een liefdevolle familie. Gelukkig zijn het ook mensen die goed naar hun ezels kijken en geleerd hebben hen te 'lezen'. Daardoor zagen ze enkele weken geleden dat Joep zich anders gedroeg dan normaal en reageerden meteen door de dierenarts te bellen. Diagnose: koliek! De dierenarts behandelde met paraffine en een injectie buscopan. Het werd echter niet beter en de dierenarts kwam nog enkele keren langs. Zij vermoedde een darmdraaiing en opperde dat er een buikoperatie gedaan moest worden. Wij werden door de familie gebeld en ingelicht over de koliek en een eventuele operatie. Uiteraard reden wij er direct heen en het eerste wat we dan doen is een beetje mest zoeken wat nog van Joep was geweest. Dit deden we in een doorzichtige plastic zak, vermengden het met ruim water en hingen het op. En daar zagen we in de punt van de zak al wat wij vermoedden… zand! Dan is er beslist geen operatie nodig maar Psylliumvezels! Dit 'zakt' in de darmen over het zand heen om afgevoerd te worden. Natuurlijk ook nog een flinke dosis paraffine er achteraan om het beter te laten glijden en de volgende ochtend lagen er flinke hopen mest in Joep zijn stal! Omdat de dierenarts aandrong om hem uit zijn lijden te verlossen zijn wij heel blij dat de ezeleigenaren ons om een second opinion gevraagd hebben. Hierdoor gaat Joep nog een mooi leven tegemoet. Op de foto hieronder Joep zaterdag en Joep maandag (rechts)

Recent doorgeplaatst

Puck kwam in 2017 samen met vriendinnetje Twinkel naar de Ezelshoeve en zij werden in 2018 doorgeplaatst naar een nieuw plekje. Helaas overleed Twinkel in december 2021 en Puck kwam terug naar de Ezelshoeve. Op 24 januari 2022 mocht Puck weer naar een nieuw plekje verhuizen. Zij is samen gaan wonen bij onze ezel Nelle die haar maatje onlangs verloor. Weer een match made in heaven ❤️

Avalon, Bliksem en Cis

Het bleek voor de twee veulens van anderhalf jaar, Bliksem en Cis, te druk bij de Ezelshoeve. Het weitje waar Bliksem in geboren is en waar Cis 2 weken later als verstoten veulen bij kwam, wordt nu bewoond door Rafaël. Toch stonden de ABC’tjes (zoals wij ze gemakshalve noemen 😊) steeds voor het poortje te wachten om daar de wei en de stal in te mogen. Rafaël tolereert echter geen andere ezels in zijn appartementje dus de teleurstelling was steeds groot.
We vroegen ons gastgezin Hellegat (waar Christoffel en Kiani wonen) of de ABC’tjes een poosje bij hen mochten logeren. Miek en Michiel ontvingen hen met open armen en de ABC’tjes hebben het inmiddels (g)razend naar hun zin daar!

Mooi oud worden 🥰

Nana, geb. 1992, kwam in september 2020 samen met haar dochter Bisou, geb. 1994, naar de Ezelshoeve. Beide dames hadden serieuze longproblemen, COPD. Zolang Nana (en natuurlijk ook Bisou) dagelijks haar medicatie krijgt komt ze comfortabel de dag door 😊. Maar kijk eens hoe mooi Nana oud wordt… Is ze niet een plaatje 🤩 met haar lange lokken! En ze staat haar 'mannetje' nog, wanneer het om voer gaat! 💪 Wanneer we de ezels op het parcours laten, waar op vier plekken wat hooi te vinden is, dan claimt Nana het hooi-net voor haar en haar dochter.

Echte vrijwilligers

Echte vrijwilligers, echte mensen. Elke week komen er twee nieuwe foto's in deze campagne en die plaatsen we allemaal op onze website. Alle foto's zijn gewoon even tussendoor genomen tijdens de werkzaamheden op de Ezelshoeve.

We zijn ook blij dat we in de afgelopen maanden vijf nieuwe vrijwilligers hebben mogen verwelkomen en twee taakgestraften die ingetekend hebben om te blijven vrijwilligen. We zijn ongelofelijk blij met jullie.

Ook vrijwilliger worden?

Betrokken community

Lieve ezelvrienden trokken zich het lot van Michaël aan en plaatsten onderstaand Facebookbericht. De medische kosten voor Michaël zijn namelijk torenhoog! De dierenarts die meerdere malen per week voor zijn behandeling komt, heel veel verschillende varianten verbandmateriaal, fysiotherapeute, medicijnen, en ga zo maar door.

Wil je Stichting de Ezelshoeve eenmalig financieel ondersteunen voor de medische kosten van ezeltje Michaël?
SUPERBEDANKT VOOR UW DONATIE

Deze actie geldt nog een paar dagen ...

Wilt u ook deze actie steunen?

Als de storm is gaan liggen

Ja, er waren stormwaarschuwingen en ja, we hadden van alles gedaan om te voorkomen dat er schade kwam. Ondanks dat waaide één van de zware partytenten kapot, die wij als een soort overkapping voor de tent-stallen bij Michaël en Rafaël hadden staan.

Nadat wij dit bericht op Facebook gedeeld hadden, kregen we van meerdere dierenvrienden mailtjes, dat ze nog wel een 2e hands partytent hebben voor de ezeltjes. Hier zijn we echt ongelofelijk blij mee, want een echte 'professionele' stormtent kost namelijk tussen de €600 en €1000 😱.
Echter een betrokken Twitter-volgster (@alma_hopman) hielp ons met een actie om een betaalverzoek op Twitter te plaatsen en we hebben daarmee het geld verzameld om een nieuwe tent te kunnen kopen! Dit gaan we doen, als de storm gezakt is 🤗

Bedankt!

Een enorme dank gaat uit naar de mensen die zelf acties gestart zijn om ons en de ezeltjes te helpen! Dit vinden wij echt fantastisch! #samenvoordieren 💪
Zonder onze donateurs en adoptieouders zou de stichting niet kunnen bestaan en daar zijn wij ons heel bewust van! Ook onze vrijwilligers die elke dag klaar staan voor de dierverzorging zijn onmisbaar. Bedankt!

P.S. Hulp voor mishandelde, verwaarloosde, zieke en oude ezels blijft nodig. Ook in Nederland. Dat zie je wel aan Michaël. Help alsjeblieft mee met een gift. Ieder bedrag helpt!

     

Anbi
Stichting de Ezelshoeve, Goorweg 3, 5111CR Baarle-Nassau, T: +31 627 136 736,
KvK: 18077520 - IBAN: NL88 RABO 0105 5492 15 - BIC: KREDBEBB
ezelshoeve@hotmail.com | www.ezelshoeve.nl
Bekijk de webversie - Voorkeuren beheren of uitschrijven