Over ezels halen, ezels brengen en afscheid nemen
Nieuwsbrief maart 2023

De ezelambulance heeft het druk

Er zijn maanden dat het rustig is op de Ezelshoeve en er zijn maanden dat er voortdurend heen en weer gereden wordt om ezels te halen en te brengen. Deze maand was zo'n maand. We hebben deze maand vijf ezels gehaald en zes ezels weggebracht naar nieuwe liefdevolle ezeladressen. Verder was het een maand van herhalingen: de aflevering van de Ezelshoeve bij Samen voor Dieren werd herhaald op SBS6 en omdat het 7 jaar geleden was dat de kudde afscheid moest nemen van Bram, plaatsten wij het (verkorte) filmpje nogmaals op onze sociale media. Op Facebook kreeg dit filmpje 23.768 likes vanuit heel Europa ๐Ÿ˜ฑ
Maar het belangrijkste is toch wel het verlies van Donna. Donna's lijfje was op. En waar we vorige maand nog hoopten dat het misschien primadonna gedrag was, ging het deze maand plots heel erg achteruit. Ineens kon ze 's ochtends niet meer zelf opstaan en moesten we haar helpen. De laatste dag kon ze niet eens meer blijven staan, nadat we haar overeind geholpen hadden en toen wisten we dat het tijd was. Tijd om haar aan haar laatste reis te laten beginnen. Mooie Donna. Kleine billenbijter. We gaan je enorm missen, vrouwke ๐Ÿ˜“๐Ÿ˜ฅ

Eรฉn grote familie

Ik probeer in de nieuwsbrief altijd een beetje de chronologie van de gebeurtenissen aan te houden zodat je ons al lezend kunt volgen door de maand. Deze maand begon eigenlijk met de introductie van Jack, Jones, Buurman Harry, Don en kleine Jantje in de kudde. Ze hadden alle inentingen gehad, dus het was tijd. Eerst hadden we Jantje en Don bij Jack & Jones gelaten en dat verliep heel rustig. De dag erna lieten we Buurman Harry erbij en goh, wat was hij blij. Hij had alleen gestaan en was zo blij dat hij weer ezelvriendjes had. Grote, fiere Buurman Harry en kleine voor niks-niet-bang Jantje was een prachtige combi ๐Ÿ˜

Nieuw op de EH: Joy

Deze fiere merrie kwam, geheel verzorgd, van een zorgboerderij die ging sluiten. Daarom kon Joy meteen de kudde in, wat altijd heel fijn is. Ondanks dat ze een stoere meid is, vond ze het nog wel erg spannend. Heel de kudde was op slag verliefd op deze prachtige witte jongedame van 4 jaar. Zo erg dat Buurman Harrry, net in de kudde, haar begon te claimen op het moment dat ze hengstig werd. Oftewel: zij deed het goed, maar Buurman Harry kreeg het met iedereen aan de stok over Joy. Daarom besloten we om Buurman Harry samen met Joy maar even apart te zetten in een weitje zolang ze hengstig was.

Nieuw: Lise en Meesje

Meteen een dag later haalden we Lise en dochter Meesje op. Moeder en dochter stonden in een heel klein, vies, donker stalletje en kregen in een trog hooi gevoerd. De hoeven van Lise waren chronisch bevangen en zwaar doorgegroeid en ook de hoeven van Meesje waren veel te lang! Ze konden er nog op lopen, maar Jezus, dit laat je toch niet gebeuren?! Het was in ieder geval positief dat de eigenaren zelf inzagen dat ze niet goed bezig waren en de ezels een beter adres gunden. Welkom Lise en Meesje.
Foto Lise boven, Meesje onder.

Opendag op 12 maart

Na een aantal regenachtige dagen was het in het weekend van de opendag eindelijk weer goed weer. Gelukkig, want er zijn zo'n driehonderd ezelfans gekomen om ons te ontmoeten en natuurlijk om alle ezels te knuffelen. De ezels hebben ervan genoten en het verbaast me altijd dat de kudde 'zijn dingetje blijft doen', ongeacht of er 50 mensen in de wei lopen of niet. Alle bezoekers: Bedankt voor jullie bezoek. Het was weer een superleuke dag en op 25 juni is de volgende opendag.

Siem en Othello gaan door

Grote Siem, de bruine Pyreneeรซr, en Othello waren vrienden geworden in de kudde. Beide ezels waren lange tijd wat eenlingen in de kudde, maar in de afgelopen maanden zagen we ze ineens gaan spelen. Met de jonge garde maar ook met name met elkaar. Beide ezels houden ook van wandelen en Anna, eigenaresse van Siem, zocht een wandelmaatje voor Siem. Dus toen Anna beide ezels bij huis kon stallen, besloten we Othello samen met Siem te plaatsen. We wensen jullie veel wandelplezier en zullen jullie missen, kanjers.

Het gaat niet goed met Diva

Donderdag zagen we dat het niet goed ging met Diva. Ze wilde haar voer niet en stond er maar triestig bij. Onze dierenarts kwam en voelde dat haar darmen erg gespannen waren en dan ligt koliek op de loer. Vrijdagochtend kwam de dierenarts nogmaals en er was geen vooruitgang. Dus hebben we onmiddellijk Diva naar Dierenhospitaal de Visdonk gebracht. 's Avonds belden zij omdat ze achteruit ging en ze vonden dat ze geopereerd moest worden. Weer met de ambulance Diva opgehaald in Roosendaal en naar de Universiteitskliniek van Gent gebracht. 's Nachts is ze daar geopereerd en de operatie is goed verlopen ๐Ÿ™๐Ÿผ๐Ÿ™๐Ÿผ๐Ÿ™๐Ÿผ๐Ÿ™๐Ÿผ Nu moet ze daar nog bijna 14 dagen blijven om te herstellen. Zie grote foto onderaan. Iedereen bedankt voor de positieve berichten van steun en liefde.

Want zij is groot en ik ben ...

Nou, kleine voor-niks-niet-bang Jantje heeft geen last van het Calimero effect. Het was Diva die wat onzeker werd van de stoere ruin die ineens bij haar op bezoek kwam. Maar we moesten een keer onze allerkleinste en allergrootste ezel bij elkaar zetten. Kleine Jantje is zo klein, dat hij praktisch onder Diva door zou kunnen lopen. Wat zo fantastisch is, is dat ze zelf dat verschil in grootte helemaal niet door hebben. Ze zien elkaar heel simpel: als ezel! ๐Ÿ˜

En toen ging Joy weer door

Op een sneeuwwitte dag brachten wij onze sneeuwwitte Joy naar Cis en Bliksem. De moeder van Bliksem (Avalon) was overleden en sindsdien waren de jonge dames wat opstandig geworden. Zij hadden duidelijk leiding nodig en Joy is een rustige en evenwichtige merrie van vier jaar, die die rol perfect kan vervullen. Bij de eerste kennismaking op zorgboerderij Stap voor Stap in St. Oedenrode zag je onmiddellijk dat het goed zou komen. Joy was haar rustige en evenwichtige zelf en begon lekker te eten, terwijl de jonge dames het nog wat spannend vonden. Dit komt helemaal goed! Joy to the kids ๐Ÿ˜
Vlnr: Joy, Bliksem en Cis

Nieuw: Timo en Pablo

Wanneer wij ezels doorplaatsen, blijven ze onder onze vlag. Oftewel: wanneer mensen er niet meer voor kunnen zorgen komen ze terug naar de Ezelshoeve. Zo ook Timo en Pablo. De boerderij werd verkocht en de ezels konden helaas niet mee naar het appartement in het westen. Daarom: welkom terug Timo en Pablo. Altijd fijn om in een vertrouwde omgeving terug te komen. Omdat ze hun vaccinaties niet gehad hadden ๐Ÿ˜’ moesten ze eerst even apart. Hetzelfde gold voor Lise en Meesje, dus hebben we ze met z'n vieren op รฉรฉn weitje gezet. Op de foto: links Pablo en rechts Timo.

Buurman Harry voor het evenwicht

Buurman Harry zorgt voor het evenwicht. In Lanaken stonden twee pony's en een jong ezeltje samen. Harry is een heel stabiele, sterke ezel, die ook pony's gewend is. Je merkte bij de kennismaking meteen dat het goed was. Als het weer nu nog wat mee zou zitten, dan hebben ze een mooi stukje om te stappen en een weitje om te grazen. Obi (-Wan Kenobi voor de StarWars-nerds) is pas een jaar oud en is helemaal vriendjes met de twee grote pony's, maar Buurman Harry ging er tussen en gedroeg zich onmiddellijk als de rustige pijler in de kudde. En hoewel wij een ezelopvang zijn ... ik had het paard op de foto zo mee terug genomen. #Liefdevoordieren ๐Ÿ˜๐Ÿฅฐ

Met de tijd mee

Waar we sinds vorig jaar al ons eigen radio-station hebben (lavieestbelleradio.nl) hebben we sinds deze maand ook onze eigen podcast. In deze podcast vertellen Jacq en P-P hoe de Ezelshoeve een stichting geworden zijn, hoe het nu gaat en in de komende afleveringen blijf je op de hoogte van het reilen en zeilen van de stichting. Dus wil je naar ons luisteren? Dat kan via Spotify of je eigen podcast app of via de link op onze site. Zowel de podcasts als de radiozender zijn puur hobbyisme, oftewel daar gaat geen Euro donatiegeld naar toe. Waarom doen we het? Om mensen nog meer te betrekken bij onze stichting en bij wie wij zijn. Veel luisterplezier! Er komt om de week een nieuwe aflevering bij en de eerste twee afleveringen staan momenteel online.

Luister mee

Uit: Jack & Jones

Jack en Mr. Jones zijn vertrokken naar een nieuw adresje. Ze deden het supergoed in de kudde maar bleven aan elkaar gekleefd en daar kwam geen andere ezel tussen. Dit was voor ons een goed signaal om ze samen door te plaatsen naar een nieuw liefdevol plekje in Groesbeek. Op de foto links: Jack en rechts dus Mr. Jones.

Draag een steentje bij ...

De kosten van de buikoperatie van Diva zijn erg hoog, maar ondanks dat zullen wij nooit over zo'n besluit twijfelen. Wel kunnen we u vragen of u een steentje kan of wilt bijdragen om deze kosten te dekken.
Door op de foto hierboven te klikken kunt u Diva steunen. Dit is een betaalverzoek voor Diva. U mag zelf het bedrag kiezen. U kunt met elke bank in Nederland betalen. Dank u wel!

Bedankt!

Onze dank gaat uit naar al onze vrijwilligers, die weer een prachtige opendag mogelijk gemaakt hebben en uiteraard naar de bezoekers die het de moeite waard maakten. Verder danken wij onze anonieme 'zakken-voer-donateur' en alle lieve mensen die ons gesteund hebben op de hectische dagen rond Diva en haar opname.

P.S. Hulp voor mishandelde, verwaarloosde, zieke en oude ezels blijft nodig. Ook in Nederland. Dat zie je wel aan Lise en Meesje en zeer zeker Diva die zojuist een buikoperatie heeft ondergaan. Help alsjeblieft mee met een gift, of nog leuker: neem een adoptie! Bijvoorbeeld op Diva. Hiermee verbind je jezelf aan รฉรฉn specifiek ezeltje โค๏ธ

ย  ย  ย 

Anbi
Stichting de Ezelshoeve, Goorweg 3, 5111CR Baarle-Nassau, T: +31 627 136 736,
KvK: 18077520 - IBAN: NL88 RABO 0105 5492 15 - BIC: KREDBEBB
ezelshoeve@hotmail.com | www.ezelshoeve.nl
Bekijk de webversie - Voorkeuren beheren of uitschrijven