Over Diva, droogte, jacuzzi's en mooie witte ezels!
Nieuwsbrief augustus 2022

De droogste maand ooit

Juli was de warmste maand, schreven we in de vorige nieuwsbrief. Augustus heeft echter bewezen dat het nog warmer kan ... en droger! Het weinige gras dat we nog hebben is geel en verdroogd. Je ziet het overal en zelfs in het bos zie je de tekenen van de droogte. Het bos is wel veel koeler en heel veel wandelaars hebben daar gebruik van gemaakt. De ezels vinden het heerlijk om naar het bos te wandelen, want daar valt altijd nog wel wat te snacken. Meer als op onze weide in ieder geval.
Diva mag 'stiekem' een uurtje per dag grazen op de weide van buurman Harry en daar is ze heel blij mee. Wanneer je met haar naar het bos loopt, slaat ze uit zich zelf al rechtsaf die wei in. Maar goed, doordat er praktisch geen gras meer staat moeten we veel meer hooi bijvoeren en de ezels waarvan we niet willen dat ze afvallen krijgen een extra bakje voer.
Het fijnste moment van de dag is om 8h00 in de morgen, wanneer heel de kudde ontspannen in de zandweide staat te wachten op het eten! Dat moment maakt het op alle manieren waard om een uurtje eerder op te staan! 🥰 Zie foto hieronder.

Diva

En toen stond er ineens een enorme vrachtwagen met een stellage op een aanhanger voor de deur 😱

Omdat we op Facebook, Twitter en Insta gemeld hadden dat Diva CPL heeft (chronisch progressief lymfoedeem) verwezen meerdere volgers ons naar Alain Geevels (paardenjacuzzi). Al snel benaderde hij ons en een paar dagen later stond hij met de brug bij ons op de stoep. Het opbouwen van de installatie was nogal een ambachtelijk dingetje, maar toen hij eenmaal opgebouwd was, liep Diva er eigenlijk probleemloos op.

Tijdens de hele behandeling heeft ezelfluisteraar P-P met haar gebabbeld, waardoor ze heel de behandeling eigenlijk erg rustig heeft ondergaan. Alain heeft haar benen geschoren en haar daarna helemaal schoongeblazen. Toen werden de benen helemaal gewassen met een ontsmettingsmiddel, weer helemaal schoon- en drooggeblazen en toen weer geschoren tot op de laatste millimeters.

Zoals je kunt zien, heeft Alain Geevels zijn stinkende best gedaan!
Haar linker achterbeen heeft ook de aandoening CPL, maar gelukkig veel minder! Haar rechter achterbeen is er helaas slechter aan toe. Er zit veel vocht in haar been wat door de wondjes naar buiten drupt.

Verdere behandeling

Op advies van Alain zijn we daarna begonnen met een zout-compres, een drukverband met een fysiologische zoutoplossing, wat het vocht eruit trekt. Dit had onmiddellijk resultaat en hoewel je het op de foto's misschien niet goed ziet, na twaalf uur was het been al 7 cm geslonken in omvang. Eerste beeld is na het scheren, 2e is het drukverband en de 3e 12 uur later.

Nog meer Diva nieuws

Na 6 weken is Diva voor de eerste keer gaan liggen! Tenminste, voor zover wij weten. Omdat zij verzwakt is, vermagerd en bespiering mist, kan zij niet zelfstandig opstaan, net zoals Uriël dat ook niet kon.

Omdat Diva onhandig lag in haar staltent (met haar achterbenen tegen de zijkant aan), hebben we haar met een sjorband een stukje omgetrokken. En tot onze grote vreugde lukte het haar toen, met maar geringe hulp van P-P, om op te staan. Wat zijn we hier blij mee! Het ging zo goed, dat wij denken dat wanneer ze in de wei gaat liggen, ze ons helemaal niet nodig heeft om op te staan! 🥰 #LaVieEstBelle

Okay ... nog één x Diva 😏

In het bos loopt Diva los achter me aan. Soms verstop ik me achter een boom, zodat ze me 'kwijt' is en dan aan komt rennen. Maar volgens mij heeft Diva het spelletje door, want laatst verstopte zij zich achter een boom 🤣

Nieuw op de hoeve

Tinky Winky en Dipsy

WELCOME BACK ❤️❤️
We kregen een noodoproep van de doorplaatsouders van Dipsy en Tinky Winky. Door omstandigheden moesten wij de zorg voor Dipsy en Tinky Winky overnemen en daarom haalden we ze terug naar hier. Alle entingen zijn in orde, ontworming ook, dus hopla… meteen in de kudde. Geen enkel probleem en de meiden herkenden vele van hun oude kuddemaatjes meteen.

Doorgeplaatst

Het bleek een bliksem bezoek van Tinky Winky en Dipsy, want bij bevriende ezeleigenaren was een week eerder hun ezel Nono over de regenboogbrug gegaan en bleef zijn maatje Sam alleen en treurend achter. De eigenaren besloten Dipsy en Tinky Winky (roepnamen Lena en Marie) bij hen te verwelkomen en 15 augustus brachten we hen daarheen. Tijdens de kennismaking keek Nono vanaf de regenboogbrug mee (filmpje social media).

Bijzondere ezels

Door veel aandacht uitgaat naar Diva zou je bijna vergeten hoe bijzonder al onze ezels zijn! Wist je dat onze Dio iedere dag van 9:30 tot 10:15 uur in zijn stalletje moet staan zodat zijn pacemaker uitgelezen kan worden?
In 2013 kreeg Dio, amper 1 jaar oud, zijn 1ste pacemaker. Deze ingreep redde zijn leven. In 2019 werd er een nieuwe pacemaker geplaatst omdat de batterij van de pacemaker bijna leeg was. Deze nieuwe pacemaker is gekoppeld aan een zender die in zijn stalletje hangt waar hij dus iedere dag 3 kwartier bij moet staan. Dio is de eerste ezel wereldwijd waar een tweede pacemaker ooit is geplaatst 😊 Dankzij de pacemaker kan Dio een normale ezel zijn en wij zijn het Cardioteam van Universiteit Gent onder leiding van prof. dr. Gunther van Loon, hier ontzettend dankbaar voor 🙏🏻🧡

Vakantietijd

Omdat het vakantietijd is, hebben we het extra druk op de Ezelshoeve. Niet alleen omdat er zoveel bezoekers langskomen, maar ook omdat er natuurlijk een aantal vrijwilligers op vakantie zijn en we geen stagiaires hebben. Gelukkig zijn veel bezoekers ook gaarne bereid om een handje te helpen, al was het alleen al met het voeren van wortelen.
Soms komt er een bezoeker langs die een heel bijzondere band met een ezel heeft en dat was dit keer met Rafaël 🥰😍 Rafaël kroop bijna in de rolstoel, zo blij was hij om Daan, zijn adoptiemoeder, te zien!

Wij gaan op vakantie

P-P en Jacqueline, oprichters van de Ezelshoeve en verantwoordelijk voor de sociale media en de nieuwsbrief gaan eindelijk samen op vakantie. Het kan dus zomaar zijn, dat het in september wat rustiger wordt op de media en dat de nieuwsbrief misschien een maandje overslaat. Dank voor jullie begrip 🥰

Bedankt!

Onze dank gaat uit naar alle betrokken mensen die hier vrijwilligen, die ons bezoeken of ons volgen op de sociale media. Indirect helpen jullie ons met het helpen van de ezels. Bijvoorbeeld door Alain Geevels op ons pad te brengen of door anoniem wortelen te doneren! Dank jullie wel! Jullie maken ons werk mogelijk.

P.S. Hulp voor mishandelde, verwaarloosde, zieke en oude ezels blijft nodig. Ook in Nederland. Dat zie je wel aan Michaël, Robin en nu ook Paultje. Help alsjeblieft mee met een gift, of nog leuker: neem een adoptie! Hiermee verbind je jezelf aan één specifiek ezeltje ❤️

     

Anbi
Stichting de Ezelshoeve, Goorweg 3, 5111CR Baarle-Nassau, T: +31 627 136 736,
KvK: 18077520 - IBAN: NL88 RABO 0105 5492 15 - BIC: KREDBEBB
ezelshoeve@hotmail.com | www.ezelshoeve.nl
Bekijk de webversie - Voorkeuren beheren of uitschrijven