Over Django, El Niño en muppets ...
Nieuwsbrief juli 2023

De traagheid der dingen als het heet is

Nou, de droogte waar we in de vorige nieuwsbrief melding van maakten, zette in juli gewoon door. Het gevolg is dat we nauwelijks meer gras hebben en we dus meer hooi moeten bijvoeren. De ezels kunnen op zich goed tegen de warmte, maar je ziet wel dat er iets minder gespeeld wordt. Alle ezels en vrijwilligers bewegen zich traag door de warmte en het lijkt wel alsof door de droge hitte de hele wereld wat langzamer draait. Er gebeurt wat minder, er is wat minder te melden, geen spannende verhalen. Maar voor ons is elke dag weer een nieuwe dag en elke dag hebben de ezels ons wel wat 'te vertellen'. Dat zie je ook terug in onze dagelijkse filmpjes: minder spanning en sensatie en meer gewone dagelijkse dingetjes. Of het nu Mona en Leo zijn, die meezingen op "Brabant", of onze Poitou's die bij die ene dag regen als enigen buiten bleven staan. Of de buurjongens die zich als Waldorf en Statler van de Muppetshow gedragen. Eh ... over muppets gesproken ... 😂
P.S. wij schrijven de nieuwsbrief kolom voor kolom. Dus eerst de linker kolom en dan de rechter. Dit is ook de chronologie van de gebeurtenissen. Op je telefoon geeft hij dit in de juiste volgorde weer, maar op je pc zou je eerst de linker kolom moeten lezen en dan pas de rechter. Niet dat het veel uitmaakt, maar okay.

Django's gebalk

Hoewel Django al 20 jaar geen hengst meer is en hij nooit bij ezelinnen gestaan heeft, vertelt zijn gebalk wat anders. Django heeft een echte hengsten-balk, hárd met een soort van gegrom aan het einde. Wanneer één van de echte hengsten balkt, dan balken de andere jongens terug. Django voelt zich op de één of andere manier zo sterk, dat hij altijd luid balkend reageert. Ook wanneer hij de sirenes van de 1e maandag van de maand hoort, vindt hij dat hij moet reageren. Tot ergernis van een paar ezels die met een ochtend humeur vlak naast hem staan 😱 Trouwens we hebben hem al betrapt op meespelen ... Doe lekker je ding, Django! Fijn om je zo vrolijk te zien.

Eindelijk een dag regen

Eindelijk na al die weken van droogte begon het te regenen. We hebben één dag gehad dat het de hele dag geregend heeft. Zoals je van ezels weet, houden die niet van regen en de hele kudde heeft de hele dag onder de grote ruif, de eik of in de stallen gestaan. Alle ezels? Nee, in een kleine wei bleef een tweetal moedig weerstand bieden aan de overweldigende regendruppels ... Rare jongens die Poitou's.

Tot in de pruimentijd

In de afscheiding tussen de zandwei en de grote wei staan 40 jaar oude pruimenbomen. Op de één of andere manier vallen die pruimen altijd achter de omheining, want we vinden ze nooit in de wei 🤔 Maar de oudgedienden van de kudde kennen deze tijd goed en vanaf begin juli zie je ze telkens even naar de pruimenbomen scharrelen om te kijken of er al iets gevallen is. Of ze nu rijp zijn of niet, ze eten ze graag en spugen dan het pitje netjes uit. Soms staan ze gewoon uren te wachten onder de boom, in afwachting van die ene pruim. Uiteraard zijn er altijd wel vrijwilligers die dan een handje willen helpen. Maar als je daaraan begint, heb je binnen no-time de hele kudde in je kielzog.

Waldorf en Statler

Al zo'n vijftien jaar hebben we drie buur-ezels. Huub is nog hengst, maar de andere twee zijn ruinen. We hebben ze Waldorf en Statler (Muppetshow) gedoopt omdat zij altijd zo over de omheining staan te kijken naar wat er bij ons gebeurt en daar hun commentaar op leveren. En bij ons gebeurt er nog al eens wat. Ze staan naast de quarantaine weides, waar de nieuwe binnenkomers geplaatst worden. Dus elke keer staan er weer nieuwe dames of een hengst die net gecastreerd is, of ... Het blijft spannend voor ze en in gedachten zien we altijd van die tekstballonnetjes boven hun hoofd. Soms ben ik echt benieuwd wat er in hun hoofd omgaat. Ze hebben in ieder geval al voor veel hilariteit gezorgd!

Midzomer Open Dag

Waar het tijdens de Kerst-Open-Dag erg koud was, was het nu erg warm. Doordat het boven de 30° was, hebben veel mensen gekozen voor een dagje strand of juist schaduw. Gelukkig vonden nog veel ezelfans hun weg naar de Ezelshoeve. Het was een super gezellige dag, waar de waterijsjes het best verkochten 🥵 En dan vraag je je af hoe de ezels het gedaan hebben op deze hete en drukke dag? Gewoon, zoals altijd. Oftewel de kudde doet zijn ding, alsof er niemand aanwezig is. Alsof ze in een andere dimensie zitten. We blijven dat bijzonder vinden om te zien.

En toen kwamen ze samen

Eind juni vonden we het tijd om 'Django's kudde' bij de rest te zetten. Iedereen was langzaam maar zeker aan elkaar gewend en Django, Lea, Liesje en Lotje waren een hechte groep geworden. Het bij elkaar brengen doen we 's ochtends. Voordat we het parcours (paddock paradise) voor de kudde openzetten, laten we de nieuwelingen erop. Die geven we dan de kans om het hele traject te verkennen, alvorens we het hek voor de kudde openen. Op dat parcours zijn diverse voerplaatsen waar een beetje hooi ligt en de kudde vindt dat meestal belangrijker dan de nieuwelingen, zodat de introductie rustig plaatsvindt. Zo ook dit keer.

Het ging totaal rustig. Alleen Lancelot en Arthur (wie anders 😜) hadden Lea en Liesje al onderling verdeeld. De Franse dames zorgden ervoor dat de jonge heren op gepaste afstand bleven. Lotje was binnen een dag opgenomen in de grote kudde en toen bleek ook dat ze eigenlijk niet veel met Lea en Liesje heeft. Django ... tja, Django. Hij is zo stoer en wil zo graag. Alleen Arthur dacht hem wel op zijn nummer te zetten, maar Django is veel sterker en volwassener. De rest van de kudde accepteerde Django meteen en nu, de laatste dagen, wil Django zelfs met de jongere garde meespelen. Na twintig jaar alleen gestaan te hebben met een paard, vinden wij dit fantastisch om te zien 😍

Diva is hengstig

Eindelijk werd Diva hengstig. Waarom is dit belangrijk? Omdat ze hierdoor Quincet volledig tolereert als haar metgezel, maar belangrijker: omdat hiermee haar lichaam aangeeft dat ze 'in staat is om een jaar een veulen te dragen'. Oftewel: het is een belangrijk signaal dat het goed gaat met Diva. Echter ... door haar hengstigheid is zij extra vermoeid en gaat ze sindsdien elke dag liggen, wat ze daarvoor maar één of twee keer in de maand deed. Daarentegen staat ze wel veel gemakkelijker op. Ze kan het bijna al zelf, ondanks dat haar voorhoeven en gewrichten pijn doen. Dus de totale balans is: ze is hengstig (+), ze staat steeds gemakkelijker met hulp op (+), ze gaat elke dag liggen (-) en haar voorbenen doen veel pijn waardoor ze weinig loopt (-). We zijn er nog niet mensen, dus blijf bidden dat het allemaal goed komt met Diva.

Tijdens het (vrijwilligers)werk is er altijd ruimte en tijd om te knuffelen met de ezels. Dit is zelfs verplicht 😁

Nieuwe routines

Ezels zijn net als mensen gewoontedieren. En er zijn een aantal routines waar niet vanaf geweken mag worden. Eén van die routines is aan het einde van de dag, wanneer de grote ruif gevuld is en de ezels op de zandweide staan te wachten om te gaan eten. Elke dag doen Melchior en de Ezelfluisteraar dit samen. P-P pakt de grendel van het poortje vast en Melchior pakt P-P's hand en schuift de grendel open. Tsja ... en dan heb je ineens nieuwe ezels in de kudde die niet weten hoe het hoort.

Melchior is helemaal verbouwereerd, omdat Lotje vooraan staat (je kan maar voer-gevoelig zijn) en Django erachter. Maar het is allemaal goed gekomen en in een paar dagen waren de vaste gewoontes weer hersteld.

Snel gewend

Dat 'Django's kudde' snel gewend was om in de grote kudde te staan, bleek wel toen onze vrijwilligster op de 2e dag 'haar Arthur' probeerde een snoepje te geven. Wie stonden er vooraan? Lea, Liesje, Lotje en Django. Dat kenden ze dus dan wel weer!

Wonderboy Dio

Op 3 juli 2013 heeft Dio zijn eerste pacemaker gekregen, waardoor hij kan leven als elke andere ezel. Hij rent, speelt en wandelt net als elke andere ezel en soms denken we wel eens dat het geen pacemaker is, maar een turbo.

Maar dit heugelijke feit moest natuurlijk gevierd worden. Hij heeft ondertussen zijn tweede pacemaker en Dio moet elke dag een halfuurtje in een stalletje, waar zijn pacemaker uitgelezen wordt. Tevens wordt zijn bloed regelmatig onderzocht. Op het moment dat we constateerden dat de onstekingswaarden omhoog waren gegaan, moesten we meteen met Dio weer naar de UGent voor controle bij prof. dr. Van Loon. Gelukkig bleek het vals alarm 🙏🏻

El Niño is here!

Een bijna 22 jaar oude Poitou hengst, die al 20 jaar bij zijn muildier-maatje stond, kwam ineens alleen te staan. Gelukkig wilde de eigenaar het beste voor zijn Nino en kwam hij naar hier. Hij is 75% Poitou; zijn vader is 100% Poitou en zijn moeder 50%. Het gevolg is een prachtige ezel 😍

Maar El Niño was nog een volle hengst, net als Quincet. Daarom hebben we meteen besloten hem te castreren, zodat hij een fijn leven met en tussen andere ezels kan hebben. De castratie hebben we in de weide gedaan en toen hij bij kwam van de succesvolle ingreep, rook hij ineens alle andere ezels en met name de ezelinnen om hem heen. Ondanks dat het net zo'n grote knuffel is als Quincet, realiseerde hij zich toen wel dat hij een hengst is/was. Hij heeft zich de eerste dagen warm gelopen, langs de omheining van de dames. Het duurt een aantal weken voor het testosteron uit zijn lichaam is en we zien hem nu met de dag rustiger worden. Wat een prachtdier is het.

Welkom Fien en Jet

Deze twee tieners haalden we op in de Achterhoek. Ze waren daar als veulens gaan wonen, maar na tien jaar konden ze helaas niet meer op hun huurweitje blijven. Fien en Jet waren bij binnenkomst nog wat schuchter, maar dat trok snel bij. Op de foto hieronder maakt Fien kennis met buurman Huub en Jet met Quincet. Alle heren, inclusief El Niño zijn bijzonder geïnteresseerd in de dames, dus ze voelen zich in ieder geval welkom! En het goede nieuws is, dat zij al besproken zijn voor doorplaatsing.

Een raket voor Onyx

Vanwege de hitte hebben we waterijsjes voor onze vrijwilligers. We zijn er zodoende achter gekomen dat de ezels dat ook heel lekker vinden. En ook tussen de ezels heb je ijs-bijters en ijs-likkers. Onyx is duidelijk een ijs-bijter.

Welkom Tessa en Daisy

Daisy en Tessa moesten plaats maken voor paarden, vanwege de verkoop van het huis. De dames zijn gezond en goed verzorgd, dus we hebben ze direct bij Fien en Jet gezet. Hierdoor kwam er nog meer interesse van de omringende (ex-)hengsten, maar ze doen het super met z'n vieren. Hopelijk vinden zij ook snel een nieuw thuis.

Op de foto hierboven komt heel de kudde zich even voorstellen aan de nieuwe dames. Tessa (links) en Daisy (dus rechts) waren niet onder de indruk 😁

El Niño for president

El Niño zal na een paar weken in de kudde bij de andere ezels geplaatst worden. Deze grote, stoere en prachtige knuffel zou wel eens de kuddeleider kunnen worden ... Op de foto hieronder is hij de nieuwe regels vast aan het uitleggen.

Bedankt!

Onze dank gaat naar al die vrijwilligers die ondanks de hitte ervoor zorgden dat het de ezels aan niets ontbrak. Die de tijd nemen om te knuffelen, een ijsje of een snoepje te delen of gewoon om met een zelf gemaakte muppet de kudde te entertainen. Wat hebben wij een fantastisch team! Bedankt!
Tevens dank aan alle nieuwe adoptieouders van Don! Wat fantastisch hoe er op de oproep gereageerd is: wauw 🙏🏻

P.S. Hulp voor mishandelde, verwaarloosde, zieke en oude ezels blijft nodig. Ook in Nederland. In de volgende nieuwsbrief zul je hier nog meer over lezen. Help alsjeblieft mee met een gift, of nog leuker: neem een adoptie! Hiermee verbind je jezelf aan één specifiek ezeltje ❤️

     

Anbi
Stichting de Ezelshoeve, Goorweg 3, 5111CR Baarle-Nassau, T: +31 627 136 736,
KvK: 18077520 - IBAN: NL88 RABO 0105 5492 15 - BIC: KREDBEBB
ezelshoeve@hotmail.com | www.ezelshoeve.nl
Bekijk de webversie - Voorkeuren beheren of uitschrijven