Over vruchtbaarheid, nieuwe en oude ezels en Diva, Diva, Diva 😟
Nieuwsbrief mei 2023

In mei leggen alle vogels een ...

Deze maand stond inderdaad in het teken van, laten we zeggen: de vruchtbaarheid. Waar stuntelige duiven probeerden een nest te bouwen in Diva's stal, hadden roodborstjes het beter voor elkaar en is het gepeupel al uitgevlogen. Ook alle mezenkasten zijn goed bewoond en waar vorige maand de ezels nog gebruikt werden voor goed nestmateriaal, worden ze nu weer met rust gelaten. In de wei van Quincet dartelen de jonge konijntjes na sluitingstijd en meerdere vrijwilligers hebben voor de eerste keer kennis gemaakt met meikevers. De ezels zelf ervaren de maand mei op dezelfde manier: hengstigheid. De één na de andere ezelin werd hengstig en dat gaf nogal eens leuke beelden van flemende ruinen, die het geurtje van Odeur des Anes niet kunnen weerstaan. Kleine Luuk ging er zelfs van steigeren!
Los van al deze mooie en vredige signalen staat deze maand toch ook in het teken van ons zorgenkindje: Diva. Wanneer het ene probleem naar de achtergrond verdwijnt, meldt het volgende zich weer aan. Het lukt maar niet om haar weer 100% lekker in haar velletje te krijgen en dit gaat ons zeer aan het hart. Als we één wens zouden mogen uitspreken, dan is het dat Diva weer gezond en happy wordt 🙏🏼 en we hopen dat zoveel mogelijk mensen die wens met ons delen! De foto hieronder is hoe we Diva graag willen zien: hengstig, want dat wordt ze alleen wanneer ze zich weer goed voelt en haar hormonen weer top werken.

Timo en Pablo

Timo en Pablo vertrokken naar hun nieuwe weitje en stalletje bij Kinderboerderij de Hazewinkel in Veldhoven. Daar gaan ze een heerlijke toekomst tegemoet bij Boerincontrol Viola. Ze gaan daar in ieder geval veel kinderen en bezoekers blij maken en dat is iets waar Timo en Pablo ook blij van worden. Het gaat jullie goed jongens!

Diva (1)

18 april hebben we het gips verwijderd bij Diva en dat was best nog wel een klus. Niet even de schaar erin en doorknippen, hiervoor was heftig slijpgereedschap nodig! Maar het gips was eraf.

Nadat het gips eraf was kwam de volgende stap: nieuwe röntgenfoto's maken. Het gips was in de Universiteitskliniek van Gent aangebracht naar aanleiding van hun foto's en bevindingen. Nu was het tijd voor onze eigen bevindingen en daarvoor maken we gebruik van 'de mobiele röntgenwagen' en dierenarts van eDigit.

De beelden gaven voor beide voorhoeven inderdaad een kanteling naar achteren aan, wat we een zinker noemen. De beelden en de expertise van de DA van eDigit gaven ook aan dat het meeviel en dat we door bekappen de stand konden veranderen en ook de hoek van het hoefbeentje konden verbeteren, waardoor Diva nauwelijks meer last zou hebben. Dus op naar de volgende stap: de hoefsmid.

Diva (2): Mooie actie

Om de Poitou's goed te behandelen tegen CPL - en mokgerelateerde klachten moeten we hun benen regelmatig scheren. Minimaal één keer per jaar. We hadden een redelijk scheerapparaat, maar die blijkt onbruikbaar voor zulk precisie werk. Maar een echt professioneel scheerapparaat is 'niet te betalen'. We hadden de aanschaf van het apparaat daarom bij Stichting Dierendonatie.nl geplaatst, in de hoop dat er mensen zouden doneren. Nadat het bericht op Twitter gedeeld was, was het bedrag in een dag voldaan en konden we het apparaat aanschaffen. Ongelofelijk bedankt 🥰

Diva (3)

Los van bovenstaande ... In de kliniek heeft Diva een bovenste luchtweg infectie opgelopen en ... mijt. Ze schuurde zich helemaal gek en daarom was het scheren ook zo belangrijk. Nu de vele beharing van haar benen geschoren is kunnen we Diva goed behandelen tegen de mijt. Ook de luchtweg infectie is goed te behandelen en nadat ze de juiste medicatie had gekregen, hoestte ze eigenlijk binnen een dag niet meer. Foto is hoe ze er in het begin uitzag.

Diva (4)

Vorige week begon ze ineens moeilijk te lopen met haar (niet dikke) achterbeen. Ze wilde er niet meer op staan 🤔 en mankte dus heel erg ... 😟 ... en daar gaan we weer. Zou het een hoefzweer zijn? Haar hoef voelt niet warm 🤔 Extra in de gaten houden en de hoefsmid maar laten komen. Ook die vond niets in de hoef, waarvoor we direct actie zouden moeten nemen en eigenlijk liep ze al weer wat beter. Dus besloten we het hoefje ... eh ... de enorme hoef van Diva niet in de zuurkool te zetten, wat we zouden doen als ze een hoefzweer had.

Diva (5)

En op het moment van schrijven: Diva eet weer niet. Geen darmgeluiden! Dus weer iedereen paraat voor het bestrijden van een koliek. Dierenarts erbij, Buscopan en paraffine erin en heel strak in de gaten houden.
Deze middag wederom controle van de dierenarts. Ze had gemest, at goed en er waren weer buikgeluiden... Nog een keertje Buscopan spuiten en hopen dat het beter gaat.
Jongens! Laat het een keer klaar zijn 🙏🏼

Roadtrip to France

In Frankrijk woont al ruim twintig jaar een Nederlands echtpaar. Zij hadden twee verwaarloosde ezels (los van elkaar) gered en een plaatsje bij hen aan huis gegeven. Op een ochtend hadden ze ineens vier ezeltjes 😉. Jaren geleden hadden zij ons benaderd. Zij wilden dat de ezels naar ons zouden gaan, wanneer zij er niet meer voor konden zorgen, want in Frankrijk heeft een ezel weinig emotionele waarde. Uiteraard zeiden wij 'JA', want tja, hoever is Frankrijk nou eigenlijk van hier. Afgelopen maand was het dan zover. Op zijn 84e vond hij dat hij niet meer goed voor de ezeltjes kon zorgen en of wij de ezels (het waren er nog maar 3) konden ophalen, in de Pyreneeën ... 😱 1200 kilometer rijden, enkele reis.

Om een lang verhaal kort te maken: heenweg in twee dagen gereden, daar overnacht en de terugrit met de drie dames in één keer gereden. Mocht je meer willen weten/horen over deze reis, dan moet je of op onze sociale media kanalen het filmpje terugkijken of de podcast luisteren. De dames hebben het supergoed gedaan in de ambulance, ondanks dat de rit zo'n 18 uur geduurd heeft. Op de foto onderaan, genomen in de 3½ uur durende stilstaande file voor Orleans zie je vlnr. Lotje, Liesje en haar moeder Lea. Nu, enkele weken later kunnen we stellen dat de dames het heel erg goed doen. Ze staan nog apart in hun weitje, maar zijn volledig gewend. Hun eetpatroon is wat afwijkend en pas wanneer ze genoeg hooi eten, zoals de rest van de kudde, laten we hen erbij. Ook verkiezen ze appels boven wortelen 🤔

Joris en de Draak

Het is voor elke ezel weer een avontuur wanneer ze de eerste keer in de kudde gebracht worden. Veel ezels vinden het in het begin nog erg eng en houden zich afzijdig. Maar het is eigenlijk altijd in een week beslecht. Van onzeker, afstandelijk en wat bang, tot een lid van de kudde met eigen plekje aan de ruif. Maar kleine witte Joris kwam de kudde in alsof hij de draak ging bevechten. Stoer en voor niets of niemand bang. Lancelot en Arthur kunnen af en toe wel draken zijn, maar die hield hij probleemloos op afstand. Maar Joris zou Joris niet zijn, als hij niet daadwerkelijk de draak zou tegenkomen! Dunya in dit geval die net haar gekke tien minuten had. Toen nam Joris toch maar de benen.

FF BIJBALKEN 2023

Ons nieuwe jaarverslag in de vorm van FF BIJBALKEN 2023 (over het jaar 2022) is klaar. Vorig jaar hebben we het eenmalig naar iedereen per post gestuurd. Dit is echter een onrendabele investering gebleken en we waren ook niet helemaal tevreden over de vorm of de toon. Maar ja, het was een eerste keer. Daarom dit jaar geheel op onze eigen wijze, die iedereen zal herkennen van onze nieuwsbrief, sociale media of een bezoek ter plekke, en alleen digitaal. Uiteraard is het jaarverslag ook als boekje te bestellen, echter hiervoor vragen wij een donatie van min. €5 onder vermelding van "Jaarverslag".

Beau en Izzy terug

Beau en Izzy waren doorgeplaatst naar een liefdevol ezeladres. Maar dat is nooit een garantie voor de toekomst. Wanneer mensen door omstandigheden de boerderij moeten verkopen, rijst de vraag: "Wat met de ezels?" In dit geval gingen de ezels (onder ons toezien) over naar de nieuwe eigenaren. Echter na een paar maanden bleek hun enthousiasme voor de ezeltjes gedaald en dan gaan de ezels terug naar ons. Dus: welkom terug Beau (op voorgrond) en Izzy.

Welkom Django

Django (22 jaar) heeft altijd samen met paard Nikita bij een zorginstelling gestaan. Toen het paard van ouderdom overleed, wilden ze Django zo snel mogelijk onder soortgenoten brengen en dit is een zeer goede keuze gebleken. Maar aan Django zie je ook het risico van een paard en ezel samen zetten 🤔 Waar het paard waarschijnlijk goed op gewicht was, is Django heel erg veel te dik. Dat gaat hier nog een lange weg worden, maar veel van de vetophopingen zullen nooit meer verdwijnen. Django doet het super goed, samen met Beau en Izzy in een weitje. Beau werd onmiddellijk hengstig en Django was na al die jaren nog niet vergeten hoe dat moest. Leuk detail: Na het plaatsen van het bericht over Django kregen wij veel reacties van mensen die hem nog kenden van de zorginstelling en heel veel aan Django gehad hebben 😍🙏🏼

Een gewichtige zaak

Al onze ezels zijn deze maand weer gewogen. Ons kleinste ezeltje: Kleine Jantje van 18 jaar weegt 97,5 kg wat nogal een contrast is met onze grootste ezel: Diva, 10 jaar, die 425 kg weegt. Beiden zijn goed op gewicht, maar wat een verschil 😳

22 mei 2023; een dag in het leven van ...

Om 8 uur s’ ochtends gaat de terreinbaas naar buiten om de deuren open te doen en het terrein te ontsluiten, zodat de ploeg vrijwilligers, taakgestraften en stagiaires binnen kunnen om hun werk om 9 uur te starten. Dan begint de afdeling commercie met het beantwoorden van alle binnengekomen mails en de administratie start met het maken van alle adoptiepakketten. Ook de jaarverslagen die mensen aangevraagd hebben, worden klaar gemaakt voor verzending. Dan vertrekt de afdeling inkoop om de noodzakelijke hulpmiddelen aan te schaffen en de uitgaande post naar het postkantoor te brengen. De afdeling marketing begint ondertussen met het maken van de nieuwsbrief en personeelszaken start het verwerken van de nieuwe registraties, conform de GDPR regelingen. Ondertussen is de directie een aantal keren ter plekke geweest om over specifieke problemen een beslissing te nemen. De commerciële afdeling helpt de bezoekende klanten in de winkel en verpakt die zaken die opgestuurd moeten worden. De financiële afdeling zorgt dat alle incasso’s bij de bank aangeleverd worden, zodat die op tijd geïnd kunnen gaan worden en volgt de achterstallige betalingen op. Om 17 uur sluit de Ezelshoeve, maar de directie begeleidt dan de dierenarts voor de koliekverschijnselen bij Diva en de inentingen van ezels die binnenkort doorgeplaatst gaan worden. Om 19 uur komen de hoefsmeden en worden de zes laatst binnengekomen ezels bekapt onder toeziend oog van de directie. Om 21 uur gaat de commerciële afdeling weer verder met het beantwoorden van de nieuwe berichten en gaat de marketing aan de gang om weer een filmpje te redigeren en van muziek te voorzien. Deze wordt later deze avond gepland om de volgende ochtend om 7h15 te verschijnen op Twitter, Facebook, Instagram en YouTube. Ondertussen is de IT afdeling nog bezig aan de website, in verband met de komende opendag.
En wie zijn deze terreinbaas, de afdeling commercie, de administratie, de afdeling inkoop, marketing, personeelszaken, de directie, de financiële afdeling en IT? Juist: Jacqueline en P-P

Bedankt!

Onze dank gaat uit naar alle mensen die onze filmpjes en de muziek eronder waarderen en leuke reacties op die filmpjes of berichten plaatsen. Door deze respons blijven wij gemotiveerd om elke dag een filmpje te maken/plaatsen. Dus, ben je blij met onze berichten: Like ze of schrijf een antwoordje 🙏🏼 Het wordt gewaardeerd!

P.S. Hulp voor mishandelde, verwaarloosde, zieke en oude ezels blijft nodig. Ook in Nederland. Dat zie je wel aan Diva die maar blijft sukkelen. Help alsjeblieft mee met een gift, of nog leuker: neem een adoptie! Bijvoorbeeld op Diva. Hiermee verbind je jezelf aan één specifiek ezeltje ❤️

     

Anbi
Stichting de Ezelshoeve, Goorweg 3, 5111CR Baarle-Nassau, T: +31 627 136 736,
KvK: 18077520 - IBAN: NL88 RABO 0105 5492 15 - BIC: KREDBEBB
ezelshoeve@hotmail.com | www.ezelshoeve.nl
Bekijk de webversie - Voorkeuren beheren of uitschrijven