Over verdriet, vreugde, pech, geluk en heeeeel veel ezels
Nieuwsbrief november 2023

Wat een maand was dit!

Het was een maand met hoogtepunten en dieptepunten en het gaat maar door ...
Ineens ging het hard achteruit met Diva. Ze had wederom een maagafsluiting, waarvoor ze in maart geopereerd was. Ze at niet meer en haar buik liep vol met vocht. In twee dagen moesten we het besluit nemen om haar te laten gaan. Wegen de mooie herinneringen op tegen de pijn van het verlies? Ja, uiteraard. Wanneer we niet zoveel van elkaar gehouden hadden en van elkaar genoten hadden, had het ook niet zo'n pijn gedaan. Maar pijn doet het. But every cloud has a silver lining; lees hierover meer in deze nieuwsbrief.
De hemel heeft in ieder geval 2 weken gehuild over Diva ... Met als gevolg dat onze weiden soms wel vijvers leken. Doordat we zoveel ezels hebben, krijgt het gras ook geen kans (groeit toch niet hard in november) en in alle zandplekken en doorgangen staan plassen. Het zijn niet de leukste dagen om te vrijwilligen en daarom zijn we enorm trots op ons trouwe team, die elke dag het november-weer doorstond en de kudde verzorgde!

Bram en Sjoerd

Op het moment van schrijven zijn onze logeerezels Bram en Sjoerd alweer terug naar huis. Wat heeft met name Bram het leuk gehad hier! Al op de tweede dag dat hij in de kudde stond speelde hij mee met de notoire speelmuizen. Of het nu lekker met de kudde door de wei rennen was of rondjes draaien tot je duizelig wordt met Lancelot. Hij probeerde zelfs met Lotje te spelen en bood haar voortdurend de bal aan. Maar ja, dames ...

En toch spelen dames

Het zijn altijd de jongens die samen spelen. Lancelot en Arthur, Michaël en Alberto, Dio en Kastaar, ... Het zijn vaak vaste koppeltjes die bezig zijn en dan de rest in beweging brengen. Maar soms hebben de ezelinnen ook hun gekke vijf minuten. Dunya en ook Lotje die ineens rond lopen te springen en dartelen als jonge veulens (wat ze allang niet meer zijn). Maar het is zo gaaf om dit te zien want dit geeft alleen maar weer aan hoe blij alle ezels in de kudde zijn! De jongens die normaal spelen staan dan meestal dom te kijken wanneer één van de dames rondspringt en dartelt. Hieronder Dunya.

... en toen overleed Diva

We willen iedereen bedanken voor de steunbetuigingen en knuffels. Voor alle vrijwilligers waren het een paar zware dagen, maar we weten zeker dat Diva nu bij Uriël is. Op YouTube hebben we een filmpje van ruim zeven minuten geplaatst als eerbetoon aan Diva. Hoe ze hier binnen kwam, hoe ze Quincet leerde kennen, enzovoort. Klik op onderstaande foto om het filmpje te zien.

En Quincet nu?

Gentleman Quincet miste Diva enorm nadat hij een jaar 'mantelzorg' voor haar gedaan had. Maar we hebben nog een (75%) Poitou, namelijk El Niño ... En deze wervelwind El Niño liep overdag wel in de kudde maar 's avonds en 's nachts stond hij alleen. Hij bleek in de kudde een andere taal te spreken dan de kleinere ezels, dus hebben we Quincet bij El Niño in de wei gezet. Allereerst was het natuurlijk een kloppartij, want El Niño vond zichzelf heel stoer en wilde even laten zien dat hij toch wel het mannetje was. Dat duurde precies 10 minuten en toen zag je Quincet oprijzen. Hij was het zat!

En toen zag je het verschil. El Niño doet stoer, Quincet IS stoer. De grote vriendelijke reus wist binnen een uur duidelijk te maken dat hij de kerel is en toen was het rust. Sindsdien zijn ze onafscheidelijk en de beste maten die je ooit gezien hebt. Ze staan voortdurend vachtverzorging bij elkaar te doen of zijn aan het spelen, maar altijd samen. Geen 2 meter uit elkaar. Hier heeft Diva haar hoefje in gehad! Wat een cadeautje is dit en elke dag weer een genot om te zien hoe ze het beiden naar hun zin hebben. En hoewel El Niño moeite had om te spelen met de kleinere ezels en het leek dat Poitou's een andere manier van spelen hebben, blijkt nu dat ze gewoon op dezelfde manier spelen. Tegen elkaar opspringen, rennen, in de nek en de onderbenen bijten. Ze doen dit blijkbaar alleen met andere Poitou's. Ook Quincet leeft helemaal op met z'n makker 😍 Dank je wel, Diva 🙏🏼

En de boer, hij ploegde voort

Op de foto hierboven zijn ze vachtverzorging aan het doen, in het bijzijn van adoptieouder Wil Sprenkels. Redelijk onverwacht overleed op 12 november haar man en adoptieouder Jac Sprenkels en wij wensen haar en de familie enorm veel sterkte met dit verlies.

Welkom Chico en Asna

Chico en Asna zijn naar de Ezelshoeve gekomen. Chico bleek een beroemde ambtenaar te zijn van de gemeente Bergen-op-Zoom. Hij en Asna stonden 26 jaar op hetzelfde adres, maar nu zijn ze met pensioen gegaan. Met Chico gaat het eigenlijk zeer goed, maar Asna begon na een paar weken minder te eten. Of eigenlijk stopte ze met eten. De dierenarts is al vele malen hier geweest voor haar en elke keer leek het iets beter te gaan. Maar afgelopen maandag was ze zo verzwakt door het weinige eten, dat ze door haar hoefjes zakte. We hebben onmiddellijk de hulp ingeroepen van buurman Harry: Asna eet namelijk wel lang gras (en dat hebben wij niet). Sindsdien mag ze overdag op zijn weide grazen. We vermoeden dat ze een maagzweer heeft en wordt ze nu voor behandeld. Sindsdien gaat ze vooruit. Kom op meissie! Nog een leven voor je 🙏🏼

In het nieuws

Als we dan toch over het nieuws hebben: we waren op Omroep Brabant te zien en kwamen in de krant over het feit dat we overvol beginnen te raken.

Dus we waren in het nieuws omdat we overvol raken en de reactie hierop was ... Binnen 3 uur hadden we 5 telefoontjes over 7 ezels die we erbij gaan krijgen 🤔 Eh ... wat begrijpen mensen niet van overvol? Maar goed, het zijn/waren allemaal trieste gevallen: dus vangen we ze weer op.

Ezels op de voorgrond

Het mag geen verrassing zijn dat toen de journalist en fotograaf van BN-De Stem langskwamen, alle ezels vooraan stonden. Zij wilden allemaal in de krant, en terecht. Nog knap dat de fotograaf in die chaos van ezels, zulke mooie foto's heeft kunnen maken! Kijk maar eens naar de foto onderaan de nieuwsbrief.

Teambuilding

De teams van Zoetis BE en Zoetis NL kwamen samen een dag vrijwilligen. We hebben ze echt keihard laten werken! Alle stallen schoonmaken, de koer, weiden 😰
Daarom mochten ze 's middags lekker met een paar ezeltjes gaan wandelen, onder het toeziend oog van P-P. Michaël, Alberto en Bruno vonden het in ieder geval heerlijk.

Maar we vonden het een super intiatief dat gerust gevolgd mag worden. Dus als een bedrijf als een soort van teambuilding een dagje wil komen vrijwilligen, inclusief wandeling ... je weet ons te vinden!

Welkom en welkom terug

Op de één of andere manier wilde het niet lukken om Sjaakie te matchen. Eerst met Zazou en André en toen met Pia en Lowie. Uiteindelijk hebben de mensen het moeilijke besluit genomen om niet alleen Pia en Lowie terug naar ons te laten komen, maar ook Sjaakie. Sjaak of Sjaakie is die fiere witte kerel op de foto hieronder. Hij is ongeveer 30 jaar. Ze zijn eerst in de kleine kudde op de quarantaine weide geplaatst, maar daarna gaan ze zo snel mogelijk de kudde in. Pia is het moorkopje en Lowie is een heerlijke vent, die op Donkey lijkt ... en op Max ... en op 😬

Welkom terug Yoyo

Yoyo is een 16 jaar oude merrie, die in 2017 als wandelezel was doorgeplaatst naar Terschelling. Omdat Yoyo een hanentred had moest ze daar weg want de toeristen en bezoekers vonden het zo zielig om te zien ... 🙄 Na een 'exchange' op een parkeerplaats in midden Nederland hebben we Yoyo terug naar huis gebracht. Nou, welkom lieve Yoyo en wat ben jij een lekker ding! Lowie is al helemaal verliefd op je en Pia jaloers 🤣
We zijn in ieder geval blij dat je je hanentred op Terschelling hebt achter gelaten 🤔🤭

En toen stormde het ...

En daar gingen onze stormtenten. Je zou toch denken dat ze met zo'n naam wel iets aan zouden kunnen 🤔 Met sjorbanden stonden ze verankerd in de grond, maar de storm kwam ineens uit het zuiden ... en sloeg precies onder de voortenten.

En nu zijn we het zat. Als stormtenten de storm niet aankunnen, wat dan wel? De reacties kwamen snel: carports. Dus zijn we op zoek gegaan naar een toekomst-bestendige oplossing in de vorm van carports. De firma Outdoor Pleasure kwam met een mooie aanbieding en een flinke korting (en een snelle levertijd), dus die zouden het gaan worden. Nu het geld nog.

Steunactie

Lieve donateur/adoptieouder Michèle Vanheghen startte een steunactie, waarop inmiddels via 479 donaties al €10.000 op verzameld is! Dit is fantastisch en onze dank gaat uit naar Michèle en naar al die mensen die ons hierop een donatie hebben gedaan!

Maar daar bleef het niet bij

Ondertussen hadden wij zelf een aanvraag ingediend bij het noodfonds van stichting DierenLot en deze werd toegekend voor €5.000! Wat we echter nooit verwacht hadden is dat we op de DierenLot Beneficiantendag verrast werden met een droomcheque van maar liefst €15.000! Ongelofelijk bedankt DierenLot, hierdoor kunnen wij de donkey shelters gaan aanschaffen (inclusief grondwerk) en kunnen wij onze mercedessen ... eh ... ezels droogzetten 😁

Our Golden Girls

Oh wat zijn ze toch mooi, onze golden girls en wat kunnen wij ervan genieten hoe ZIJ elke ochtend en avond genieten van hun bakje slobber! Mooie Nana, stoere Nina, rare Dunya, lieve Bisou en gekke Mona. Wat is het heerlijk om zulke bijzondere oude dames te hebben en te zien dat ze het nog zo naar hun zin hebben. Echt, al zou je alleen maar voor hen langskomen, ze zijn het meer dan de moeite waard. Dreamgirls.

Wie zoet is ...

krijgt lekkers. De ezels genieten van de herfst (ondanks het natte weer) omdat dan de blaadjes vallen. En wanneer de ezels dan 's middags op de grote wei mogen, waar de linde 's nachts veel blaadjes heeft verspreid, dan zie je wat een goede stofzuigers ezels zijn. Heel de wei wordt afgespeurd en blaadje voor blaadje wordt opgepeuzeld. Wanneer er dan ook nog eens wilgentakken liggen, dan wordt het moeilijk om keuzes te maken. Of je volgt de blaadjes naar de eerste de beste wilgentak. We vragen ons alleen af waarom onze voortuin nog zo vol ligt met blaadjes ... 🤔

Welkom Floor en Hannes

Door gezondheidsproblemen kon de eigenaar van Hannes en Floor niet meer voor hen zorgen en kwamen ze naar ons. In eerste instantie ietwat schuw, maar ze zijn snel gewonnen met knuffels ... en met brokjes 😂 Op de foto zie je Floor links en Hannes rechts ... 🤔 of Hannes links en Floor rechts ... of toch ... Hadden we al gezegd dat het een beetje veel wordt? 😉

Welkom geweldige Pepijn

Hadden we al gezegd dat we vol zitten? Nou niet voor Pepijn. Deze jonge god van 25 heeft 24 jaar ongeveer alleen gestaan. Ongeveer? Ja, want geiten tellen eigenlijk niet mee 🙄 Ondanks de liefde die de 91 jarige mevrouw voor Pepijn had, wist ze het niet meer. Pepijn is ondanks liefde de laatste periode 'verwaarloosd' en zijn hoeven zijn flink doorgegroeid waardoor hij niet of nauwelijks kan rennen. Het is een heerlijke kerel, die uiteraard hier oud mag worden.

Stichting Sovak

Sovak is een stichting "voor iedereen met een verstandelijke beperking". Het komend jaar staat in het thema van dieren en Sint Maarten staat in het thema van delen. Dit jaar gaan ze voor ons geld inzamelen (hoe fantastisch is dat!) en daarom hadden ze P-P gevraagd om een woordje te komen doen op de St. Maarten viering. Het leverde in ieder geval een fantastische foto op 😍

Er is nog meer, maar dat bewaren we maar voor de nieuwsbrief van december ... Deze nieuwsbrief is nu al zooo lang 😁

Wisten jullie het al? Onze komende opendagen zijn 9 én 10 december a.s. Kleed je warm aan!

Bedankt!

Tsja, we weten langzaam niet meer wie we allemaal moeten bedanken. Van DierenLot tot alle donaties via de steunactie, onze warme community die onze berichten liken en delen, onze vrijwilligers die hier elke dag klaar staan, adoptieouders die acties starten en langs de deur een groot bedrag ophalen. Wij danken het Universum (God?), dat wij dit mogen doen en zijn intens gelukkig met al die fantastische ezels.

P.S. Hulp voor mishandelde, verwaarloosde, zieke en oude ezels blijft nodig. Ook in Nederland. In de volgende nieuwsbrief zul je hier nog meer over lezen. Help alsjeblieft mee met een gift, of nog leuker: neem een adoptie! Hiermee verbind je jezelf aan één specifiek ezeltje ❤️

     

Anbi
Stichting de Ezelshoeve, Goorweg 3, 5111CR Baarle-Nassau, T: +31 627 136 736,
KvK: 18077520 - IBAN: NL88 RABO 0105 5492 15 - BIC: KREDBEBB
ezelshoeve@hotmail.com | www.ezelshoeve.nl
Bekijk de webversie - Voorkeuren beheren of uitschrijven