Gust in the middleMeer ezelsMeerdere ezelsEzels rusten in de weiEzelshoeve\'s 2020Ezels bij de oude kerststal in de sneeuwEzels bij de oude kerststal in de sneeuw IIEzels grazend in de wei in een mooie nazomerse dagAlle ezelkoppies aan het hekEzels worden hooi gevoerd in de weiEzels grazen in de weiKerstezels in de weiNiNa\'s eerste kennismaking met de kuddeBart, Pieter, Molly, Happy, Lisa en RosaEzels in de weiEzels snoepen langs de weg

De kudde

 

NoNo

Geboortedatum :
1991

Op de Ezelshoeve sinds :
Augustus 2001

Bijzonderheden :

 • Onze eerste ezel
 • Was de leider van de kudde
 • Doet graag kunstjes en is dan zo trots als een pauw

 

NoNo is opgegroeid op een kinderboerderij. De kinderboerderij ging sluiten en voor de dieren werd een nieuw thuis gezocht. Hij is tijdens zijn verblijf bij de kinderboerderij maar net aan de dood ontsnapt door een allergische reactie op een injectie met ontwormingsmiddel.

Hij heeft ook White Line Desease (een bacterie die de hoeven aanvreet) gehad, wat ERG pijnlijk is. NoNo heeft in het voorjaar last van een huidallergie waardoor hij er dan nogal 'rommelig' uitziet. Door deze problemen wilde niemand hem hebben. Men was bang dat hij te veel geld zou gaan kosten omdat de dierenarts wat vaker bij hem moet komen.

Wij vonden dat geen bezwaar en zo kwam hij bij ons. NoNo is erg leergierig en heeft zichzelf al heel wat trucjes aangeleerd. Hij begint nu op leeftijd te komen en heeft het leiderschap overgegeven aan Moefra.

 

Onyx

Geboortedatum :
1999

Op de Ezelshoeve sinds :
Oktober 2014

Bijzonderheden :

 • Hoofd "welkomstcomité"
 • Het prachtige silhouet van zijn kop is het logo van de stichting
 • Vindt kriebelen op zijn billen écht helemaal het einde!

 

Onyx werd in een advertentie te koop aangeboden. De (gemeente)grond waarop hij stond zou een fietspad gaan worden. Het gezin waar Onyx opgroeide vond het verstandiger hem te verkopen omdat hem anders een leven lang aan een touwtje beschoren zou zijn. Om te voorkomen dat hij in de handel zou belanden, hebben wij hem gehaald.

Onyx is wat afstandelijk naar mensen, maar altijd nieuwsgierig en lief naar kinderen. Hij begrijpt eigenlijk niet goed wat mensen van hem verwachten en is daardoor wat onzeker. Wandelen vindt hij helemaal het einde, maar hij wil altijd wel even een paar jolige ezelcapriolen uithalen onderweg.

Onyx is "het hoofd van het welkomstcomité". Als er een nieuwe ezel bij ons aankomt is hij degene die de nieuwkomeling op zijn gemak stelt. Hij zál en moet meteen vriendjes worden.

 

IS BESCHIKBAAR VOOR DEELADOPTIE

Chamor

Geboortedatum :
9 juli 2007

Op de Ezelshoeve sinds :
9 julie 2007

Bijzonderheden :

 • Zoon van Erin en Moefra
 • Speelmaatje van alle ezels
 • Bijzonder geduldig met kinderen

 

Een klein wondertje op de Ezelshoeve. Chamor is de Joodse benaming voor 'ezel' en bij de geboorte van Chamor is "In het onmogelijke woud bij Yatir in de woestijn" een boom geplant voor Chamor ben Erin (Chamor zoon van Erin), een initiatief van Sharon Richheimer en het Joods Nationaal Fonds. In de wei zie je hem vaak spelen en andere ezels uitnodigen om mee te doen. De hele kudde heeft hem geadopteerd en hij kan werkelijk niets fout doen. Ook bij ons niet

Chamor is een vrolijke ezel die als er wat te spelen valt, altijd haantje de voorste is om mee te doen. Vooral ook voor de veulens is hij erg lief (zie foto met Billy) maar ook met mensenkinderen heeft hij alle geduld en is hij erg zorgzaam.

 

Leo

Geboortedatum :
6 juli 2003

Op de Ezelshoeve sinds :
Februari 2005

Bijzonderheden :

 • Hij werkt met bijzonder veel gevoel met verstandelijk en lichamelijk gehandicapten
 • Beste vriend van Onyx
 • Onze wandelezel

 

Leo woonde bij mensen die heel veel van hem hielden maar ook bang voor hem waren geworden. Leo stond namelijk alleen in de wei en vond dat helemaal niet leuk! Doordat hij zich verveelde en niet begrepen voelde werd hij erg agressief, beet en trapte zijn eigenaren.

Toen Leo hier aankwam voelde hij zich meteen op z'n gemak tussen alle andere langoren. Hij vertoonde nooit meer agressief gedrag en is zelfs één van de rustigste ezels in de kudde.

Als u een ezelwandeling boekt dan is de kans groot dat u met Leo gaat wandelen. Hij is bijzonder betrouwbaar voor mensen en heeft erg veel begrip voor mensen met een beperking.

 

Moefra

Geboortedatum :
6 februari 2005

Op de Ezelshoeve sinds :
Juli 2005

Bijzonderheden :

 • Papa van Chamor
 • Kinderen noemen hem "koe-ezel"
 • De naam Moefra komt van zijn allereerste adoptie-ouders, een combinatie van de namen Moerman - Franken

 

Moefra werd toen hij 100 dagen oud was al aangeboden voor verkoop. Veel te jong dus! Een veulen moet minstens 6 maanden, maar liever nog 10 maanden, bij de moeder blijven. Niet alleen voor de voeding maar vooral ook voor de opvoeding! Wij hebben Moefra gehaald om hem als een volwaardig ezeltje in een kudde te kunnen laten opgroeien. De kudde leerde hem geduldig het ezelgedrag.

Moefra is een heel stabiele ezel. Wandelen met een groep vindt hij geweldig. Als we hem echter uit de kudde halen om met ons alleen te gaan wandelen, dan gaan alle vier de pootjes op de voetrem. De kudde is dus heel belangrijk voor hem.

Hij heeft zich tot kuddeleider opgewerkt en onze oude kuddeleider NoNo, heeft alle vertrouwen in Moefra's leiding.

 

Ramses

Geboortedatum :
2006

Op de Ezelshoeve sinds :
Januari 2007

Bijzonderheden :

 • Dikke maatjes met alle ezels
 • Inteelt ezeltje!
 • Licht autistisch

 

We vonden Ramses in Belgié in een kudde waarvan meerdere ezels al meer dood dan levend waren. We haalden er de meest zwakke ezels uit om mee te nemen en hen zo voor de dood te behoeden. Ramses (nog geen 3 maanden oud), werd ons meteen voor een prikkie aangeboden en "als wij hem niet mee zouden nemen, zou hij volgende week naar de veemarkt gaan", zei de handelaar. Wij wilden moeder en veulen niet scheiden maar het lukte ons helaas niet om de moeder (een fokmerrie) los te weken. Ramses, een zwaar ondervoed maar ook geestelijk onderontwikkeld hengstje, konden we daar niet laten staan. Dat zou een enkeltje slachthuis worden voor hem. Samen met nog twee stakkers verdween hij in onze trailer. Drie doodsbange ezeltjes die ondanks honger, angst en verdriet op de been probeerden te blijven

Ramses knapte maar heel erg langzaam op, maar is inmiddels uitgegroeid tot een prachtig ezeltje dat steeds zelfstandiger en zelfverzekerder wordt.

 

Sebastiaan

Geboortedatum :
25 mei 1990

Op de Ezelshoeve sinds :
September 2008

Bijzonderheden :

 • Zoon van Juliétte
 • Zwarte meelsnoet
 • Speelt graag en "lacht" van plezier tijdens een wandeling

 

Sebastiaan is de zoon van Juliétte. Zijn snoet, die bij de meeste ezels wit is, is bij hem zwart. Dit noemt men ook wel een Moorkop. De eerste maanden bij de Ezelshoeve hing Sebastiaan enorm aan zijn moeder. Hij kende natuurlijk alleen maar haar. Na een paar maanden durfde hij steeds meer alleen te ondernemen en zich steeds verder uit de buurt van mama te verwijderen. Hij is op de Ezelshoeve aan zijn tweede puberteit begonnen, wat Juliétte hem èn ons niet in dank afnam Hij gaat verschrikkelijk graag wandelen en dan het liefst als leider voorop. Oortjes strak naar voren en regelmatig zie je hem dan zijn neus in de lucht steken en flemen van plezier! Wij vinden zelfs dat hij dan lacht (zie foto) In de wei zie je hem vaak met een bal lopen en zijn ezelmaatjes aansporen om mee te spelen. Sinds enkele maan- den heeft hij problemen met zijn nieren.

 

Donna

Geboortedatum :
1998

Op de Ezelshoeve sinds :
Oktober 2011

Bijzonderheden :

 • Beroemd ezeltje uit Tilburg
 • Was de "Echtgenote" van Bobo
 • Heeft de ziekte van Cushing

 

Donna was het ezeltje van het project "Eetje Eerlijk" van de Tilburgse Linde Braber en heeft zelfs een eigen strip- verhaal, "Op avontuur met Eetje Eerlijk, Donna het ezeltje en Peter Pet in de (h)eerlijke eetbare stad". Alle verhalen spelen zich af in Tilburg en omgeving. Jarenlang organiseerde Linde Braber allerlei kinderactiviteiten met de door haar opgerichte "Speurneuzenclub". Donna trok ook regelmatig door de Tilburgse wijken om groente te verkopen die de kinderen zelf verbouwden. Omdat Linde naar het buitenland vertrok werd Donna bij de Ezelshoeve geplaatst. Donna toonde zich hier als een sociaal, aanhankelijk en vriendelijk ezeltje. Zij is gewend om met kinderen te werken en vond het nog steeds heerlijk om met haar kar op pad te gaan! Donna werd echter steeds trager en we zagen hoe zij zich door de dag sleepte. Na bloedonderzoek werd de diagnose Cushing gesteld, wat veroorzaakt wordt door een te hoog cortisolgehalte in het bloed. Donna krijgt hiervoor dagelijks medicijnen en maakt het nu redelijk goed. Donna vond hier de liefde van haar leven; Bobo Helaas overleed Bobo in juni 2015.

 

IS BESCHIKBAAR VOOR DEELADOPTIE

Dio

Geboortedatum :
26 juni 2012

Op de Ezelshoeve sinds :
20 juni 2013

Bijzonderheden :

 • Zoon van Diva
 • Heeft een pace maker
 • De 1ste ezel in Europa die een pacemaker heeft

 

Dio is wereldnieuws!

Dio haalden we op omdat hij, volgens de eigenaar, epilepsie zou hebben. We namen ook zijn mama Diva mee omdat we persé wilden voorkomen dat er met haar nog gefokt zou worden vanwege deze kwaal. Dio bleek echter geen epilepsie te hebben maar een ernstig hartprobleem, een AV Blok 3de graads! Dit ezeltje kon alleen geholpen worden met een pacemaker! Op 3 juli 2013 werd in de Universiteitskliniek Gent (Merelbeke) door Prof. G. van Loon en Dr. D. De Clercq, met succes een pacemaker geplaatst. Na enkele weken werd Dio uit de kliniek ontslagen en kwam als een gezond veulen naar de Ezelshoeve. Levenslustig, spelen, ondeugend en nieuwsgierig! Precies zoals een veulen hoort te zijn Inmiddels is hij ook gecastreerd en nu een echte puber maar nog steeds een mama's kindje.

 

Kiani

Geboortedatum :
2004

Op de Ezelshoeve sinds :
Juni 2013

Bijzonderheden :

 • Gedragsgestoord ezeltje
 • Heeft veel structuur nodig
 • Verblijft bij ons gastgezin Hellegat

 

Kiani is een ezel die iets heeft meegemaakt in zijn verleden wat hij niet kan vergeten of verwerken. Zodra er maar een kleine verandering in zijn dagelijks ritme sluipt, is hij totaal van slag. Ook als er vreemden in zijn wei komen rent hij naar zijn stal en verstopt zich achter een schot. Hij verblijft bij ons gastgezin Hellegat waar hij een goede band heeft opgebouwd met Michiel. Hij geeft Kiani clickertraining en geeft hem een stevige basis en veel structuur waardoor Kiani vertrouwen in Michiel heeft en zich daar prettig voelt. Sinds enkele maanden woont Christoffel bij Kiani en dit is een hele goeie match. Christoffel geeft Kiani het gevoel "er te mogen zijn".

 

Christoffel

Geboortedatum :
2006

Op de Ezelshoeve sinds :
Februari 2015

Bijzonderheden :

 • Was ooit een kermisezeltje
 • Lieve knuffelezel
 • Beste vriend van Kiani

 

In 2009 kwam Christoffel naar de Ezelshoeve. Hij was de hoofdprijs bij een verloting op een kermis Zover is het gelukkig niet gekomen want enkele kermisbezoekers vonden het geen stijl, kochten hem weg en brachten hem naar hier. Hier werd hij vriendjes met Simba, een "kerstezeltje". Samen werden zij in september 2009 doorgeplaatst naar een leuke kinderboerderij, maar in februari 2015 haalden wij hen weer op omdat de Kinderboerderij overgenomen werd door een nieuwe eigenaar en deze wilde geen ezels bij de pony's. Het viel ons op dat Christoffel zich achter Simba verschool en geen echte eigen mening meer had. Daarom scheidde we deze twee en Christoffel ging naar ons Gastgezin Hellegat. Daar werd hij dikke maatjes met Kiani die hem zijn eigen "ik" liet ontwikkelen. Christoffel is nu weer helemaal zijn oude zelf!

 

Kastaar

Geboortedatum :
2004

Op de Ezelshoeve sinds :
December 2014

Bijzonderheden :

 • Grote ezel
 • Kijkt eerst de kat uit de boom
 • Een erg stabiele ezel in de kudde

 

Kastaar en Liesje zijn twee ezels van onze zusterorganisatie VZW Anegria. Zij verbleven langere tijd bij een gastgezin van Anegria maar konden daar niet blijven. Omdat Anegria op dat moment bezig was te verhuizen naar een nieuwe locatie, haalden wij Kastaar en Liesje bij het gastgezin op en plaatsten hen hier in de kudde. 
Kastaar is een geweldig goeiige reus die je eerst goed wil kennen om je dan plat te knuffelen. Wandelen vindt hij geweldig en wij hebben hem als wandelezel opgeleid voor de Donkey-Trail, onze luxe 2-daagse ezelwandeling.

 

Liesje

Geboortedatum :
2011

Op de Ezelshoeve sinds :
December 2014

Bijzonderheden :

 • Lieve zachtaardige merrie
 • Vriendin van Kastaar
 • Bescheiden

 

Liesje en Kastaar zijn twee ezels van onze zusterorganisatie VZW Anegria. Zij verbleven langere tijd bij een gastgezin van Anegria maar konden daar niet blijven. Omdat Anegria op dat moment bezig was te verhuizen naar een nieuwe locatie, haalden wij Liesje en Kastaar bij het gastgezin op en plaatsten hen hier in de kudde. 
Liesje is een heel erg rustig en bescheiden ezeltje. Ze is wat groter dan de gemiddelde ezel maar toch valt Liesje niet echt op. Waarschijnlijk door haar bescheiden karakter. Liesje is erg lief met kinderen. Ook zij is opgeleid om te wandelen en samen met Kastaar zijn zij de wandelezels voor de Donkey-Trail, onze luxe 2-daagse ezelwandeling.

 

Nina

Geboortedatum :
1998

Op de Ezelshoeve sinds :
Juni 2014

Bijzonderheden :

 • Moeder van Sef
 • Heeft altijd een kuif
 • Lieve ezel

 

Nina kwam in juni 2014 samen met haar "echtgenoot" Bas en zoon Sef naar de Ezelshoeve. De zorgzame eigenaren hebben hen om gezondheidsredenen af moeten staan. Nina is een lieve ezel en een zorgzame moeder maar ook een ezeltje met een eigen willetje. Ze spande steeds enigszins samen met Sef tegen "echtgenoot" Bas, het was soms net een soap. Helaas overleed Bas in oktober 2014 aan de gevolgen van chronische hoefbevangenheid. Nina had er wel verdriet om maar had gelukkig Sef nog.

Nina heeft de ziekte van Cushing wat veroorzaakt wordt door een te hoog cortisolgehalte in het bloed. Hiervoor krijgt zij dagelijks medicatie.